בלעדי לכלכליסט
חבילת השכר של דני נוה נמצאת בידי חברות הביטוח
אנטרופי תמליץ בחוות הדעת, שהגיעה לידי "כלכליסט", לאשר את שכרו של יו"ר כלל ביטוח הנכנס. מנגד, נציגות האג"ח של אי.די.בי פתוח, הכוללת את פסגות והפניקס, תוקפת את המהלך: "תנאי הפרישה המפליגים של נוה יהפכו לעלות מיידית לחברה"
יונל כהן מנכ"ל מגדל, מוטי רוזן מנכ"ל מנורה, מישל סיבוני מנכ"ל הראל, חגי בדש מנכ"ל פסגות ואייל לפידות מנכ"ל הפניקס צפויים להכריע ביום ראשון הקרוב את גורל כהונתו של דני נוה, מקורבו של נוחי דנקנר, כיו"ר כלל ביטוח.
- עלות שכרו של דני נווה כיו"ר כלל ביטוח: 110 אלף שקל בחודש
- המוסדיים נכנעו ל"שיטת מצליח" של החברה לישראל
- אושר הסכם השכר המקוצץ של עזריאלי - בעלות של 10 מיליון שקל בשנה
מדובר בחמשת הגופים בעלי האחזקות הגדולות ביותר בכלל ביטוח, שצפויים להצביע בשבוע הבא על חבילת השכר של נווה כיו"ר כלל ביטוח בעלות מקסימאלית של 4.3 מיליון שקל. אין ספק שיהיה מדובר באתגר לא פשוט להצביע לגבי שכר של יו"ר חברה מתחרה, וזאת אף ללא קשר לסבירות התנאים עצמם. אלא שבפרשת השכר הנוכחית, הדברים מורכבים עוד יותר.
היום נחשפה אינדיקציה לאופן שבו יצביעו לפחות שניים מהגופים לעיל - פסגות והפניקס החברים גם בנציגות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח, בעלת השליטה בכלל ביטוח, שצריכה למכור את חברת הביטוח בהוראת בית המשפט בתוך שבועות ספורים. הנציגות שיגרה מכתב חריף להנהלת אי.די.בי בדרישה להעביר להם בתוך שלושה ימים הסברים לגבי מינויו של נווה לתפקיד.
במכתב תוקפת הנציגות בעיקר את מצנח הזהב שלו יזכה נוה אם יסיים את תפקידו בכלל - שלושה חודשי הודעה מוקדמת ועוד שישה חודשי הסתגלות בשכר. "מינויו של נוה לתפקיד היו"ר תוך שמוענקים לו תנאי העסקה ופרישה מפליגים, מהווה בעיני הנציגות המשך ישיר לתופעה הנפסדת של מינוי בעלי תפקידים בקבוצה לפי קרבתם לבעל השליטה ולא לפי כישוריהם", נכתב. הנציגות דורשת מאי.די.בי לחשוף מי הציע לנווה את התפקיד, מי נשא ונתן עמו על תנאי השכר וכל זאת בצל החלטת בית המשפט שלפיה על אי.די.בי פתוח למכור את כלל ביטוח בשבועות הקרובים. על רקע המכתב של הנציגות, ספק אם פסגות והפניקס יוכלו לתמוך בתנאי השכר של נוה.
כיצד מתכוונים להצביע יתר הגופים? ל"כלכליסט" נודע כי היוםן שיגרה חברת הייעוץ אנטרופי חוות דעת הממליצה לגופים המוסדיים דווקא לתמוך בתנאי העסקתו של נוה.
על פי רוב מצביעים הגופים המוסדיים בהתאם להמלצותיה של אנטרופי, אך בסופו של יום מנהלי ההשקעות של אותם גופים צריכים לקבל את ההחלטה והם יכולים לפעול גם בניגוד להמלצה. כך, למשל, חברת הביטוח הפניקס שהינה לקוחה של אנטרופי, נתנה אתמול אינדיקציה ברורה לכוונות ההצבעה שלה במכתב ששיגרה יחד עם הנציגות.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
המוסדיים, אם כן, צפויים להתמודד עם דילמה אמיתית ביחס להצבעה ביום ראשון. ראשית, מדובר בנושא רגיש של שכר יו"ר חברה מתחרה והחשש לגבי אופן ההצבעה של כלל ביטוח בעתיד כאשר שכר של יו"ר אחת החברות האחרות יגיע להצבעה. שנית, המינוי בכלל ביטוח רגיש במיוחד על רקע הליך המכירה. שלישית, בידיהם נייר עמדה של חברת ייעוץ חיצונית שממליץ להצביע בעד תנאי השכר ובניגוד לביקורת הציבורית נגד המינוי.
תקופה של חוסר יציבות
באנטרופי סבורים, על אף הביקורת הציבורית, כי "לאור העובדה שתקנות הפיקוח מחייבות חברת ביטוח למנות יו"ר ומשום שטובת החברה הנה שמוסדותיה יפעלו באופן שלם ונאות, במיוחד בתקופות של חוסר יציבות כפי שקיים בקבוצה היום (קבוצת אי.די.בי השולטת בכלל - ר"ב), חוסר יציבות שעשוי להתארך חודשים ארוכים עד שבעל שליטה חדש יתבסס בראש הפירמידה ויפעל לגיבוש ההנהלות בחברות־הבנות, אם בכלל, ולכן חשוב שתפקיד היו"ר ימשיך להתבצע בתקופה הקרובה". קובעים באנטרופי.
"לדעתנו, לא ניתן לצפות שנושא משרה ברמה ובהיקף האחריות והחשיפה הזה ייאות לכהן ללא גמול הולם. מה גם שתנאי העסקתו של נוה סבירים, והחבילה המוצעת לו אינה חורגת מהמקובל בחברה ובחברות דומות", נכתב עוד.
בסך הכל מדובר בחבילה בשווי של 4.3 מיליון שקל בשנה. שכרו השוטף של נווה עבור 85% משרה שעומד על 110 אלף שקל בחודש אינו חריג וכך גם המענק השנתי שלא יעלה על 1.7 מיליון שקל. בנוסף, על רקע לחצים שהפעילו באנטרופי צומצם הרכיב ההוני בחבילת התגמול באופן שהאופציות שהוענקו לו נמצאות עמוק מחוץ לכסף (פער של 22% למול מחיר המניה הנוכחי).
עם זאת, לב לבה של הביקורת בגין שכרו של נווה נעוץ במענק ההסתגלות שלו הוא זכאי - מצנח הזהב שלו. אם נוה יפוטר, הוא יזכה לשלושה חודשי הודעה מוקדמת בשכר ולעוד שישה חודשי מענק הסתגלות בשכר מלא.
לכאורה אין עם כך בעיה, אך מכיוון שמדובר בחברה שנמצאת בהליך של מכירה, אפשרות סבירה היא כי הבעלים החדש לכשיגיע, יבקש למנות איש אמון מטעמו לתפקיד היו"ר. כתוצאה מכך, עשוי להיווצר מצב שעבור חודשי עבודה ספורים יזכה נוה הפורש לתשעה חודשי שכר בתשלום.
כהונה קצרה
באנטרופי עצמה מציינים כי "מינויו של נוה נעשה על רקע תהליכים המגבירים את הסיכוי לשינוי שליטה בקבוצת אי.די.בי, והעמדת החברה באופן רשמי על המדף, כאשר קיים חשש שבעל שליטה חדש באי.די.בי יעדיף למנות יו"ר בכלל ביטוח".
באנטרופי אף מזהירים את בעלי המניות של כלל מלהתנגד לשכרו של נוה משיקולי יציבות החברה. "היות שמר נוה כבר מכהן בתפקידו (מאז יוני – ר"ב) ועל רקע הערכתנו כי תהליך התייצבות הקבוצה יארך תקופה לא קצרה הנאמדת על ידינו בלפחות שנה. אנו סבורים כי מבחינת האינטרס של בעלי המניות, ומשיקולי יציבות וטובת החברה, על בעלי המניות להבטיח המשך רציפות כהונת יו"ר בחברה, ולהעניק לנושא זה משקל רב בבואם לדון בהסכם המוצע".
באנטרופי לא התעלמו מסוגיית מצנח הזהב וציינו כי פנו לחברה לקבל הבהרות לגביו על רקע המהלכים לשינוי השליטה שברקע. אלא שבחברת הייעוץ השתכנעו כי מדובר במענק מקובל לנושאי משרה בכירים, כולל כאלה שהצטרפו לאחרונה. "נושאי משרה אלה היו מודעים למצבה של החברה והיותה על המדף, ולכן ביקשו להגן על עצמם מפני תרחיש של החלפת שליטה ודרשו תנאים דומים לאלו המוצעים לדני נוה".
כלומר, גם באנטרופי מבינים שנוה דרש את מענק ההסתגלות כי הוא עצמו הבין שהוא נכנס כנראה לתפקיד לתקופה קצרה. זאת, אף על פי שהוא לא ויתר על אף תפקיד אחר לטובת המינוי ולמעשה אף ימשיך לכהן במשרה חלקית בתפקידו הקודם בקרן ההשקעות אגת שהוא בעליה. עם זאת, נוה נאלץ להתחייב למכור את אחזקותיו בקרן ההמשך של אגת – אם כי לא ידועה מידת ההצלחה של קרן זו.
"לדעתנו, מענק של שישה חודשי הסתגלות ללא תנאים סוציאליים וללא רכב הנו תנאי סביר למקרה של הפסקת כהונה. יתר על כן, היות ומר נוה התחייב למכירת אחת מבין שתי הקרנות וביחס לקרן הנותרת ויתר על דמי ניהול, החברה סבורה כי תשלום דמי הסתגלות הינו בבחינת פיצוי ראוי, במקרה שבו לא ימשיך בכהונתו", כתבו באנטרופי. נוה כבר רשם אקזיט מסוים בקרן אגת הראשונה כשב־2009 מכר מחצית מאחזקותיו בה לרוני דוידוף תמורת 1.5 מיליון דולר, כך שאובדן דמי הניהול מהקרן משפיעות עליו רק חלקית.
"ניסיון מרשים"
לבסוף, חרף הביקורת הציבורית על חוסר ניסיונו של נווה בתחום הביטוח, באנטרופי סבורים כי הוא בעל ניסיון מרשים. "נוה בוגר במשפטים מהאוניברסיטה העברית ושותף ומנהל של שתי קרנות השקעה. הוא הוביל כיו"ר ועדת ההשקעות של הקרנות בחינה פיננסית וטכנולוגית של עשרות חברות, ממיטב חברות החדשנות במכשור רפואי בישראל ובעולם", כותבים באנטרופי.
.