תיקון 20 שכח שצריך לטפל בחגיגת השכר בבתי ההשקעות
התיקון לחוק החברות נולד כדי לשים סוף, או לפחות לצמצם, את חגיגות השכר בחברות הציבוריות. אלא שהתקנות החדשות פספסו, ובגדול, ויצרו מצב שבו בתי ההשקעות הם שמאשרים את שכר בכירי בתי ההשקעות האחרים. "כלכליסט" מציג את מפת האינטרסים הצולבים
יותר כוח לגופים המוסדיים - זו היתה השורה התחתונה של רבות מהרפורמות שנערכו בשנים האחרונות בשוק ההון. אלא שכשהדבר מגיע לאישור תנאי העסקה של בכירים, מתגלה נקודת תורפה בחוק שהמחוקק עדיין לא נדרש אליה.
- תיקון 20 לחוק החברות: האם לרגולציה תהיה השפעה על פערי השכר?
- סעיפים קטנים, תגמולים גדולים
- שכר הבכירים: לבני דחתה לינואר אישור מדיניות תגמול לחברות קטנות
הכשל החמור בתיקון לחוק
המקור לכשל הוא תיקון 20 לחוק החברות שנכנס לתוקף בשלהי 2012 וקבע כי על חברות ציבוריות לקבוע מדיניות בנושא שכר הבכירים לפי שורה של שיקולים, ובמקרים מסוימים עליה להביא את השכר לאישור אסיפת בעלי המניות.
התיקון נולד בעקבות מקרים רבים של איבוד פרופורציה בשכר המנהלים בחברות ציבוריות בשנים האחרונות ואיבוד הזיקה בין ביצועי המנהל לבין שכרו, מצב החברה ועלות השכר של יתר העובדים. התופעות הללו הולידו יוזמות חקיקה שונות שנועדו להגביל את שכר הבכירים, ואלה התנקזו לבסוף לוועדה ציבורית, ועדת נאמן (בראשותו של שר המשפטים דאז יעקב נאמן), שהולידה בתורה את תיקון 20 לחוק החברות.
הסעיף הרלבנטי לענייננו מתוך התיקון הוא זה שלפיו שכר מנהלים שכירים בחברות ציבוריות (נוסף לשכר בעלי שליטה) יגיע לאישורם של בעלי מניות המיעוט. עם בעלי מניות המיעוט נמנים בעיקר הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה של הציבור.
העברת הכוח לגופים המוסדיים יצרה מאזן אימה מסוים בין גופי הפנסיה, שלראשונה נעמדו על הרגליים האחוריות, ובפעם הראשונה נאלצו המנהלים בחברות הציבוריות לתרץ בפני מנהלי כספי הציבור מדוע השכר שהם מבקשים מוצדק.
אלא שהתיקון לא התייחס למצב שבו אותם מנהלים בגופים מוסדיים לא באים לאשר שכר של מנהל בחברה ציבורית כלשהי, אלא שכר של מנהל בבית השקעות או בחברת ביטוח מתחרה שלהם. נוצר מצב אבסורדי: מנהלי גופי הפנסיה קיבלו זכות וטו לקבוע את השכר של הקולגות שלהם בחברות המתחרות.
המחוקק: "שיגלו בגרות"
במשרד המשפטים, העומד מאחורי תיקון 20, מבינים את פוטנציאל ניגוד העניינים הנפיץ בכוח שהעניקו למנהלי גופי הפנסיה לאשר זה את שכרו של זה. גורמים במשרד מציינים כי הם קיוו שמנהלי גופי הפנסיה יגלו בגרות וינתקו את האינטרסים האישיים בקבלת החלטות בנושאי שכר הקולגות. עם זאת, הם ציינו כי אם יראו ששכר בכירי ענף הפיננסים ממשיך להרקיע שחקים הם עשויים לנקוט צעדים חריפים יותר להגבלת שיקול הדעת של מנהלי גופי הפנסיה.
סוגיית אישור השכר בתחום הפיננסים עלתה לכותרות בשבועות האחרונים בעקבות פניית חברת כלל ביטוח לקבל את אישור בעלי מניות המיעוט לחבילת השכר של היו"ר הטרי דני נוה, שביקש שכר בעלות שנתית של 4.3 מיליון שקל. עם או בלי קשר לצורך של אותם מנהלים להעביר בחודשים הקרובים את שכרם לאישור בעלי המניות, חברות הביטוח הגדולות - מגדל, הראל, מנורה, הפניקס ואיילון - תמכו בשכר של נוה. זאת למרות הביקורת הציבורית הנוקבת שנמתחה על מינויו של נוה, מקורבו של בעל השליטה בכלל נוחי דנקנר. בפרשה זו בלט אילן רביב, מנכ"ל מיטב דש, שהעז לצאת בפומבי נגד מינויו של נוה, וזאת אף שידע כי בספטמבר גם שכרו יובא לאישור הגופים המוסדיים, ובהם כלל ביטוח.