$
בורסת ת"א

מנהלי חקירת הרשות בעבר: "הפרקליטות חירבה לנו את תיק ורמוס"

יום אחרי קריסת תיק הדגל של רשות ני"ע, מספרים מקורבים לחקירה כי הציעו לפרקליטות לפני שנתיים לסיים את החקירה נגד מנכ"ל פסגות לשעבר רועי ורמוס בהליך מינהלי. בפרקליטות מאשרים זאת, אך טוענים שרק לאחר השימוע שנערך ב־2011 הוחלט לרדת מאישום פלילי נגד ורמוס. כך נסחב ההליך המשפטי זמן רב מדי

תומר גנון ורחלי בינדמן 19:5524.07.13

רשות ניירות ערך הציעה לפרקליטת לפני כשנתיים לסיים את ההליכים מול מנכ"ל פסגות לשעבר, רועי ורמוס, בתשלום קנס והרחקה משוק ההון. כך נודע ל"כלכליסט". ברשות סברו שתמלילי השיחות בין ורמוס לסמנכ"ל הברוקראז' שהיה אחראי על ניהול הנוסטרו, דוד אדרי, אכן מהווים ראיה מפלילה נגד שניהם, אולם הציעו לפרקליטות שלא להגיש את כתב האישום נגד ורמוס. הצעה זו נדחתה על ידי פרקליטות מחוז ת"א מיסוי וכלכלה בשל תשתית הראיות שהצדיקה, לדעתה, העמדה לדין בגין עבירות של תרמית בניירות ערך וקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות.  

יום אחרי החתימה על ההסדר בין הפרקליטות לוורמוס, מפנים גורמים המקורבים לחקירת הרשות בתקופת גושן את האצבע כלפי הפרקליטות שלטענתה היא האחראית בדרך שבה הסתיים הטיפול בתיק הדגל נגד ורמוס: "הפרקליטות חירבה לנו את התיק. היו הקלטות של ורמוס ואפשר לראות מהתמלילים בדיוק מה ורמוס ידע ומה לא".

 

הסחבת של הפרקליטות

 

הגורמים מתחו גם ביקורת על סחבת שנוצרה בתיק בשל ההמתנה לחוות דעת כלכלית של מומחה. "לוקח לפרקליטות שנתיים וחצי להביא חוות דעת", אומר אחד הגורמים. "הם אלו שיצרו את עינוי הדין ועיוות הדין. הם החליטו לסגת בגלל כל הפאשלות שלהם. עד היום לא הוגשה חוות הדעת. האופן שבו ניהלו את התיק אילץ אותם לחזור בהם מהאישום העיקרי. הרי בתמלילים אדרי אמר לוורמוס שאין לו אף אחד לדבר איתו על מה שהוא עושה אלא רק עם ורמוס.

 

החקירה של הרשות נעשתה בזהירות גדולה. אם היו מתנהלים אחרת בפרקליטות, אפשר בהחלט היה להגיש כתב אישום". עוד מצביעים ברשות על העובדה שנציג מפרקליטות מיסוי וכלכלה ליווה את כל הליך החקירה, וכי אותו פרקליט תמך בהמלצה להגיש כתבי אישום.

 

לדברי גורם אחר, יו"ר הרשות דאז זוהר גושן שהוביל את החקירה, "רצה לסגור את הסיפור הזה מהר ככל הניתן דרך אכיפה מינהלית אף שהוא היה סבור שמדובר בעבירה פלילית שוורמוס היה מודע לה. הבעיה שחוק האכיפה המנהלית היה אז רק בצינור. גושן תמיד מצא פטנטים לעשות אכיפה מנהלית באופן עקיף. הוא פנה למשרד המשפטים במקרה של פסגות וביקש להפעיל אכיפה מנהלית משותפת עם פסגות, אייפקס וורמוס. הוא רצה הסדר שכולל את הקנס שאיפקס שילמה (150 מיליון שקל) ולהרחיק את ורמוס לשנתיים מהעיסוק.

 

"בפרקליטות אמרו שזה פלילי", מוסיף הגורם. "שלא יתכן שאנשים יקנו חסינות מאישום פלילי תמורת כסף. עכשיו הם בעצמם סגרו את אותה עסקה. בשורה התחתונה הפרקליטות אוכלת את פירות הרשלנות שלה בניהול התיק".

 

בפרקליטות דוחים הביקורת

 

בפרקליטות מודים שהיו קולות ברשות שקראו ללכת להסדר, אולם לדעתם באותה נקודת זמן לא היה נכון לפעול כך. "ההקלטות היוו ראיה שורמוס היה שותף לתרמית, בדיוק כמו שחשבו ברשות", אמר גורם בפרקליטות. "זאת גם הייתה העמדה בכתב החשדות שנשלח בטרם השימוע. אחרי השימועים, ולאחר שהתמודדנו עם הדברים שהציגו בפנינו הפרקליטים שלו, התחלנו לחשוב שאולי הראיות לא מגבשות מעורבות בתרמית, אלא עבירת מנהלים. וכשהחשיבה השתנתה גם הנכונות ללכת להסדר הפכה לממשית. בשורה התחתונה, ורמוס לא היה בשוק ההון בשנתיים האחרונות. נכון שכבר אין עננה פלילית מעל לראשו, אבל קשה לקבל מצב שבו מנהל שומע דברים כמו שאמר אדרי ולא פועל. על זה התעקשנו".

 

הגורם גם התייחס לטענות לגבי חוות הדעת הכלכלית שעדיין לא הגיעה לפרקליטות. "זאת חוות דעת מורכבת שקשורה לתיק המרכזי בפרשה. הסיבות לזה שהיא מתעכבת יתבהרו יום אחד ואז הכל יהיה מובן". עם זאת הגורם מוסיף כי "לחוות הדעת הכלכלית אין קשר לעובדות שעליהן חתם ורמוס בהסדר. בין אם הייתה הרצת מניות ובין אם לא, לעבירת מנהלים אין קשר לזה".

 

רועי ורמוס. 1.ורמוס ישלם קנס של 500 אלף שקל תוך 60 יום; 2.עם ביצוע התשלום יוכל ורמוס לכהן כנושא משרה בכירה בגוף מפוקח; 3.ורמוס מצהיר כי אין ולא יהיו לו טענות לגבי התקופה שבה הוגבל עיסוקו; 4.מיוחסת לו עבירה של פגיעה בניהול תקין של תאגיד (העונש בחוק: שנת מאסר) - ורמוס לא נדרש להודות בעברה רועי ורמוס. 1.ורמוס ישלם קנס של 500 אלף שקל תוך 60 יום; 2.עם ביצוע התשלום יוכל ורמוס לכהן כנושא משרה בכירה בגוף מפוקח; 3.ורמוס מצהיר כי אין ולא יהיו לו טענות לגבי התקופה שבה הוגבל עיסוקו; 4.מיוחסת לו עבירה של פגיעה בניהול תקין של תאגיד (העונש בחוק: שנת מאסר) - ורמוס לא נדרש להודות בעברה צילום: יובל חן

 

נפילה כואבת מעץ גבוה

 

גורמים המקורבים לורמוס דוחים את טענות הפרקליטות: "הם ניסו לרדת מהעץ הגבוה שהם טיפסו עליו, והנפילה כואבת. ברגע שהם הבינו שאין להם חוות דעת, אז הבינו שאין סיבה לקחת את התיק לבית המשפט". מקורביו של ורמוס שמחים גם שחוק האכיפה המנהלית שאושר בינואר 2011 לא יושם לגביו. לפי חוק זה, רשות ני"ע רשאית לנתב חלק מהעבירות להליך מנהלי מהיר שבו הרשות היא גם החוקרת וגם השופטת וביכולתה להטיל קנסות כבדים על מנהלים ואף לשלול את עיסוקם.

 

בסביבתו של ורמוס משוכנעים כי אם חוק האכיפה המנהלית היה בתוקף באותה עת, גושן היה הולך עד הסוף עם ורמוס.

למקורביו אמר ורמוס כי "מנהל בארגון עם אלף עובדים לא יכול למנוע 100% מהתקלות". ורמוס גם כלל לא בטוח שאדרי אשם במיוחס לו. "כולם מדברים כאילו אדרי הורשע. הוא רק מדבר כמו פושטק ובין זה לבין עבירה יש מרחק" מציין מקורב.

 

בשורה התחתונה, מספרים מקורבים, ורמוס ושי ירון (מנכ"ל פסגות ני"ע – ר"|ב) עברו את אחת התקופות הקשות בחייהם. זאת אף שיצאו עם כיסים תפוחים מבית ההשקעות. "זה לא העניין הכספי. זה החיים בלחץ הזה. כל יום קיבלו עדכון חדש. פעם שרוצים להגיש ופעם שמוותרים. והכותרות בעיתונים. התנודתיות הזו במצב הנפשי היתה קשה מאד", אמר מקורב לשניים.

 

"הנכס הכי גדול של רשות ני"ע זה שוורמוס הסכים לא לתבוע אותם" אמר אתמול בכיר בשוק וקולגה מתחרה לשעבר של ורמוס. "כל מי שמכיר את גיל דויטש (מייסד ובעלים לשעבר של אקסלנס - ר"ב) יודע לצטט את המשפט שלו לגבי הסיבה לעזיבה שלו את השוק 'אני לא ממשיך כי נמאס לי מההתנהגות הזו של הרשות' (דויטש פרש בתקופת גושן –ר"ב).

 

"יש יותר מידי מקרים שהרשות מפוצצת ברעש נגמרים בקול ענות חלושה. יש תחושה שאתה לא יכול להיות יותר מידי מוצלח. צריך להגביל את עינוי הדין הזה ולקבוע פרק זמן מוגבל להגשת כתב אישום" הוסיף. "מה השתנה בסיפור של ורמוס בשנה האחרונה? למה חיכו, כדי לסחוט חצי מיליון שקל ולהגיד 'לא יצאנו טיפשים לגמרי'? גם זהבית (כהן, מנכ"לית אייפקס –ר"ב) ויתרה על רועי מהר מידי ואיבדה מנהל מעולה" אומר בכיר אחר.

 

עוד מוקדם לדעת אם ורמוס יחזור לשוק ההון אך מקורב אליו מעריך כי יש ספק גדול אם ורמוס יחזור לתפקיד ניהולי בגוף מפוקח. "ידענו כל הזמן שבסוף הפרקליטות תרד מהסיפור" אמרו אתמול מקורביו של ורמוס. "הפרקליטות דרשה כל מיני דברים בהתחלה כדי לוותר אבל לא הסכמנו. הם היו אמורים לרדת מהסיפור הזה כבר בשימוע כשהם קיבלו את הטענה שלנו שאי אפשר לחבר את רועי לסיפור הזה גם אם בפועל בוצעה פעילות תרמיתית" הוסיפו.

 

אותם מקורבים התייחסו גם לשיחת הטלפון, שעליה התבססה הפרקליטות, שבה נשמע ורמוס משוחח עם אדרי על הנושא "היו הרבה שיחות טלפון שאדרי אמר 'הרגנו את השוק ורצחנו את השחרים ונדפוק את ההנפקה' כי ככה סוחרים מדברים. אם רועי היה חושב שהסוחרים עושים משהו לא חוקי ברור שהוא לא היה דורש להקליט את כל השיחות איתם או מדבר איתם בטלפון. רועי העדיף לשלם חצי מיליון שקל כי הוא הבין שבגלל הפרופיל התקשורתי הגבוה של הפרשה הם היו צריכים לקבל משהו. זה היה עדיף לו מלמשוך את הדבר הזה ובכל מקרה הוא לא הודה בכלום".

 

למקורביו של ורמוס בטן מלאה בעיקר נגד יו"ר רשות ני"ע לשעבר, זוהר גושן. "גושן רצה תיק דגל. הוא שם את כל חוקרי הרשות על הפרשה הזו שימצאו משהו. גושן גם השתמש בסמכות שלו שלא לאשר את עסקת העברת השליטה של פסגות לקרן איפקס כדי ללחוץ על זהבית כהן (מנכ"ל איפקס - ר"ב) לפטר את ורמוס למרות שלא היתה לו שום סמכות להדיח אותו".

 

ההסדר שחתם ורמוס השכיחה מעורב אחר בפרשה. שי ירון, מנכ"ל פסגות ניירות ערך, קיבל שלשום גם הוא הודעה על סגירת התיק נגדו. "אנחנו מברכים על החלטת הפרקליטות", מסרו אתמול עוה"ד רותי ליטבק, יצחק מרציאנו ורם קרן. "עם זאת, יש להצר על כך שנדרש פרק זמן כה ארוך לצורך קבלת ההחלטה".

 

מהפרקליטות נמסר בתגובה: בהליכים לקראת הצגת עמדת הפרקליטות בעניין פסגות נעשתה הפרדה חדה וברורה בין החשודים 'בשר ודם' לבין התאגיד פסגות, ואף עמדת הפרקליטות והרשות לניירות ערך, כפי שזו הובאה בפני גורמי תאגיד אייפקס, התייחסה אך ורק למישור היחסים שבין התביעה לתאגיד פסגות. זאת, תוך שלכל היה ברור כי בחינת חומר החקירה כנגד החשודים 'בשר ודם' וההכרעה בעניינם תעשה רק לאחר מכן. מכל מקום, בפני פרקליט המדינה לא הונחה הצעה כלשהי באשר לגיבוש הסדר טיעון כזה או אחר עם מי מהחשודים בשר ודם".

 

עורכי הדין ניר כהן, ז'ק חן, אמיר בן ארצי ועינת בן משה מסרו שמייצגים את ורמוס מסרו: "אנו שמחים שטענותינו בשימוע התקבלו ושהוחלט שלא להגיש כתב אישום".  עוה"ד נווית נגב ואיריס סבאג שמייצגות את דוד אדרי סירבו להגיב. עו"ד נתי שמחוני שמייצג את שי בן דוד לא הגיבו לכתבה.

 

מרשות ני"ע נמסר: "הרשות פעלה בתיאום מלא עם הפרקליטות במהלך כל הטיפול בתיק פסגות. ההסדר אליו הגיעה הפרקליטות עם ורמוס הוא הסדר ראוי המשקף את מכלול השיקולים והאינטרסים ביחס לתיק. מוטב כי אותם גורמים עלומי שם יזדהו בשמם ולא יסתתרו מאחורי 'הרשות'".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x