בלעדי לכלכליסט
דנקנר וגרנובסקי סיכמו תנאי שליטה משותפת באי.די.בי
נוחי דנקנר טס ביום שישי בבהילות לאירופה וסיכם עם קבוצתו של אלכסנדר גרנובסקי כי תקבל 60% מהשליטה באחזקות לאחר הסדר חוב. דנקנר יקבל את היתר ויישאר יו"ר. במקביל, דנקנר ואלשטיין חידשו את המגעים ביניהם
נוחי דנקנר, בעל השליטה באי.די.בי טס ביום שישי בבהילות לאירופה וסיכם עם איש העסקים היהודי אוקראיני אלכסנדר גרנובסקי את תנאי השליטה המשותפת באי.די.בי אחזקות לאחר הסדר חוב, אם יתקבל. ככל הנראה מדובר באחזקה של 60%-65% לגרנובסקי ו־35%-40% לדנקנר. עוד נודע כי קבוצת נץ בונדס של צבי איציק שממומנת על ידי טוני אלישע מבלגיה, תשתתף בעסקה לצד גרנובסקי באחזקה של כ־10% מהאחזקה המשותפת שלהם, באמצעות חברה משותפת.
- דנקנר: "לא חטאתי, הקולוסיאום של ת"א אכזרי מזה של רומא"
- דנקנר וזיסר יכולים רק לקנא
- "ערמוני מנסה להבריח את אלשטיין ולפוצץ את העסקה"
ל"כלכליסט" נודע כי דנקנר מעדיף את הצעתו של גרנובסקי להשקעה באי.די.בי על פני הצעתו של אדוארדו אלשטיין מכמה סיבות: הצעה זו גבוהה יותר למחזיקים ולחברה, והיא מעניקה לדנקנר יותר כח בשליטה המשותפת. בנוסף, ההתרשמות הכללית בסביבתו של דנקנר היא שלאלשטיין אין הסכום הנזיל המלא לביצוע העסקה, והוא מנסה לגייס אותו.
התפתחות זו התאפשרה אחרי שממש בדקה ה־90 קיבל דנקנר בסוף השבוע ארכה נוספת מהשופט איתן אורנשטיין שדחה את ההצבעה על המתווים להסדר החוב באי.די.בי אחזקות ל־18 באוגוסט. עם זאת, אורנשטיין הותיר על כנו את המועד לקבלת ההחלטה הסופית בעניין הסדר החוב – 25 באוגוסט.
הדחייה הזו קנתה לדנקנר מעט מאוד זמן, והוא המשיך בסוף השבוע לפעול במלוא המרץ בשתי החזיתות: האחת, מציאת משקיע לאי.די.בי אחזקות עד ליום רביעי השבוע, והשניה, מכירת השליטה בכלל ביטוח עד 22 באוגוסט, שתעניק לנושי אי.די.בי פתוח שקט נפשי לפחות עד אמצע 2016.
היממה הקרובה תהיה מכריעות בנסיונות של דנקנר לגיוס משקיע לאי.די.בי אחזקות, ובהן יוכרע מי יעמוד מאחרי מתווה ההסדר שיוגש לבית המשפט: אלשטיין או קבוצתו של גרנובסקי שמיוצג בארץ על ידי יוסי שניאורסון מנכ"ל בי.ג'י.איי. למרות ההתקדמות עם קבוצת גרנובסקי, ל"כלכליסט" נודע כי דנקנר עדיין לא פוסל הליכה לעסקה עם אלשטיין וכי השניים שוחחו ביניהם ביום שישי לראשונה מאז 6 ביולי, עת התפוצצו המגעים ביניהם ובינם לבין מחזיקי האג"ח.
מתווה קבוצת גרנובסקי
קבוצת גרנובסקי־אלישע מוכנה להזרים 826 מיליון שקל לקופת אי.די.בי אחזקות, לפי שווי של 1.054 מיליארד שקל לאי.די.בי פתוח בתנאי שעסקת כלל נחתמת. 500 מיליון שקל יועברו מיידית ו־326 מיליון עם אישור ביהמ"ש להסדר. לפי מתווה זה, 600 מיליון שקל יועברו לפתוח ו־226 מיליון לנושי אחזקות, כאשר קבוצת גרנובסקי־אלישע תקבל 49.9% ממניות פתוח. עדיין אין ודאות שהממונה על הביטוח יאשר לקבוצת גרנובסקי את השליטה בכלל ביטוח, אולם אנשיו של דנקנר מעריכים כי אם השליטה בכלל ביטוח תימכר, לא יהיה צורך באישורו של הממונה.
אם מכירת השליטה תעלה על שרטון, ינסה דנקנר להשתמש באישור השליטה שלו כדי להתגבר על הקושי. לפי המתווה של קבוצת גרנובסקי, אם בתוך 8 חודשים מיום אישור ההסדר לא יתקבלו אישורים רגולטוריים לעסקה, הכסף יוחזר לרוכשים. בנוסף, הקבוצה תקבל גם אופציה לרכישת 7.7% נוספים בחברה למשך ארבע שנים לפי שווי 1.6 מיליארד שקל לאי.די.בי פתוח. אך אם עסקת כלל לא תיחתם, הסכום ישאר בעינו, אולם השווי של אי.די.בי פתוח לצורך העסקה יופחת בעד 110 מיליון שקל.
גרנובסקי, שהוא איש חב"ד כמו אלשטיין, מחזיק באמצעות זד.בי.איי בשליטה בבי.ג'י.איי, שאותה רכש ב־2012 מידי צביקה בארנבוים. בקופת בי.ג'י.איי נמצאים כ־200 מיליון שקל שבאמצעותם מתכוון גרנובסקי לרכוש את השליטה באמבלייז. בקופת המזומנים של אמבלייז שוכבים 145 מיליון דולר ובאמצעותם אמורה להירכש השליטה באי.די.בי. ל"כלכליסט" נודע כי ביוזמתו של עו"ד ישראל שמעונוב, שמייצג את הן את גרנובסקי והן את נץ בונדס, תצטרף נץ בונדס לרכישת השליטה באמבלייז. "אנחנו לוקחים את דנקנר על הגב שלנו", אמר שניאורסון לנציגות מחזיקי האג"ח כשנשאל על חלקו של דנקנר בעסקה.
המסתורין של נץ בונדס
טוני אלישע וז'אק אלברט אמויאל, שני בעלי המניות העיקריים בנץ בונדס אמורים ככל הידוע להזרים בהלוואת בעלים או בהקצאת מניות סכום שיאפשר את התמודדותה של נץ בונדס עם העסקה המורכבת. מקור הונו של אלישע איננו ידוע. יחד עם השניים מחזיקים בשליטה בנץ בונדס שלושה אנשי עסקים זרים נוספים שכמעט ואינם מגיעים לפגישות עם שותפיהם בישראל, ומסתורין עוטף את עסקיהם. בין היתר מחזיקים השותפים ב־50% ממלונות אפריקה ישראל והם גם בעלי המניות העיקריים בבית פסגות ברחוב אחד העם, אותו רכשו מאפריקה ישראל ובו שוכנים משרדי בית ההשקעות.
גרנובסקי, שפועל בשורת תחומים כמו נדל"ן, מלונאות, בנקאות וחומרי גלם לבניין ותעשייה, רכש ב־2012 את השליטה בבי.ג'י.איי באמצעות קרן הצדקה "חב"ד 770". על פי הודעת החברה בזמנו "רווחי הקרן מיועדים למטרות צדקה למוסדות יהודיים ברחבי העולם". מקור והיקף הונו של גרנובסקי, שאיננו נמנה על 100 העשירים באוקראינה על פי דירוג פורבס, אינם ידועים.
האישור של עודד שריג
שלשום כאמור העביר אדוארדו אלשטיין לנציגות האג"ח את הצעתו למתווה להסדר באי.די.בי. על פי ההצעה יזרים אלשטיין לאי.די.בי אחזקות 770 מיליון שקל, כאשר מרבית הסכום יוזרם משם לאי.די.בי פתוח. אלשטיין מתנהל ישירות מול עו"ד נועם שרון ממשרד מיתר מנציגות האג"ח, כשהמגעים מבחינתו נעשים בהנחה שיגיע להסכמות מול דנקנר.
הצעתו של אלשטיין הועברה ישירות לנציגות מאחר שהוא ודנקנר טרם הגיעו לסיכומים באשר לחלוקת השליטה באי.די.בי לאחר ההסדר. בימים חמישי ושישי נפגשו עומר דנקנר – בנו של נוחי דנקנר – וחיים גבריאלי מנכ"ל אי.די.בי אחזקות, עם צוות של אלשטיין בראשות שולם לפידות ועורכי הדין של הקבוצה. את דנקנר ייצגו בשיחות עו"ד דייויד פוקס ועו"ד נחמה ברין. בשיחות חלה התקרבות בין הצדדים. אלשטיין שדרש בסבב השיחות הקודם כי דנקנר יישאר עם 20% מהשליטה באי.די.בי, מסכים כעת כי הנתח של דנקנר בשליטה יגיע ל־30%-35% לאחר ההסדר, וזאת על פי גובה ההלוואה שיקבל מאלשטיין לצורך העסקה. מן העבר השני, לפי המתווה של קבוצת גרנובסקי־נץ בונדס אמור דנקנר להישאר עם 40% מהשליטה. הן אלשטיין והן גרנובסקי התחייבו מול דנקנר – כנראה גם בכתב – שלא לרכוש בעצמם את השליטה, אלא רק עם דנקנר.
אלשטיין מציע כאמור הזרמה של 770 מיליון שקל תמורת 51% ממניות אי.די.בי פתוח. 75 מיליון דולר יועברו מיידית לנאמנות למחזיקי האג"ח ו־25 מיליון דולר נוספים יועברו לנאמנות בתוך 60 יום מההצבעה. יתרת הסכום תועבר בתוך שישה חודשים מיום ההצבעה, או ביום הקצאת המניות - המאוחר מבינהם, והמחזיקים יקבלו את יתרת המניות. בין אלשטיין לנציגות שדורשת הזרמה מצידו של 780 מיליון שקל, קיים פער, אך אלשטיין מתעקש שלא להגדיל את ההזרמה מאחיר שלטענתו למספר 770 יש חשיבות בגמרא.
מחזיקי האג"ח נוטים יותר לכיוון ההצעה של אלשטיין בשל ודאותה – בעיקר בשל העובדה שהצעה זו זכתה לאישורו של המפקח על הביטוח עודד שריג לשליטה בכלל ביטוח – זאת למרות שכספית היא נמוכה מההצעה השניה. על פי שני המתווים אמור המשקיע החדש באי.די.בי אחזקות למנות 5 דירקטורים, בעלי האג"ח ימנו שניים, דנקנר ימנה שניים ושני דחצ"ים נוספים ישלימו דירקטוריון של 11 איש.
התאילנדים הפקידו 20 מיליון דולר לכלל ביטוח
במקביל להתפתחויות אלה חלה דחייה נוספת במועד סגירת העסקה למכירת כלל ביטוח, שלגביה הודיעה אי.די.בי ביום רביעי בערב לבית המשפט כי היא עשויה להיסגר עד סוף השבוע. הודעתה של אי.די.בי התבססה על שיחות שניהלו בהונג קונג עורכי הדין שני גבע ויואב שדה, שמייצגים בישראל את הקבוצה התאילנדית־סינית בראשות חברת CP GROUP, שאיתה מתנהל המו"מ למכירת השליטה בכלל ביטוח. לאחר שנראה היה כי העסקה נחתמת, שבו הרוכשים וביקשו לבקר השבוע בארץ, פעם נוספת, כדי להשתכנע סופית אם המשק בישראל הוא מקום ראוי להשקעה.
הקבוצה הרוכשת הפקידה 20 מיליון דולר נאמנות בידי עו"ד גבע, אולם לא ברור אם גם בתום הביקור השבוע יחליטו נציגיה לחתום על העסקה. במסגרת הביקור אמורים נציגי הקבוצה לשוב ולפגוש את המפקח על הביטוח כדי לקבל אינדיקציות לגבי קבלת האישור להחזקה בחברת ביטוח.
אחד הגורמים שגרמו לרגליים קרות אצל הקבוצה התאילנדית־סינית, היה טלפון שהתקבל אצל גורם בכיר בקבוצה, מבנקאי השקעות ישראלי שפועל בבנק זר שמצוי בקשרי עבודה עם הקבוצה, ואשר הזהיר אותם מפני השקעה בישראל ומפני המחיר שהם אמורים לשלם בעסקה – 1.4 מיליארד שקל לפי שווי של 4.6 מיליארד שקל לכלל ביטוח. אותו גורם שככל הנראה קיים שיחות נוספות עם הרוכשים המיועדים והוא בעיקר אחראי לכך שהחתימה שהיתה אמורה להתבצע כבר לפני כשבועיים נדחית שוב ושוב.
השעון של דנקנר מתקתק
אם יצליח דנקנר למצוא משקיע לאי.די.בי אחזקות ולסגור את עסקת מכירת השליטה בכלל ביטוח לפני מועד הצבעת הנושים על הסדר החוב באי.די.בי אחזקות, תהיה לכך השפעה על המתווים שיעלו להצבעה. ככל שדנקנר לא יצליח לגייס משקיע לאי.די.בי אחזקות - המתווה שיעלה להצבעה יהיה המתווה שעליו המליץ המומחה הכלכלי מטעם בית המשפט אייל גבאי, ועיקרו חלוקה בעין של נכסי אי.די.בי אחזקות לנושים. ככל שלא תסגר עסקת כלל - יעלו להצבעה גם מתווה שגובש בשיתוף עם נציגות האג"ח של אי.די.בי פתוח וכן מתווה הקוצב זמן לנושי אחזקות - שיהפכו להיות בעלי מניות בפתוח - להזרמת הון לאי.די.בי פתוח.
השבוע, לאחר הארכה שהעניק השופט אורנשטיין לקיום ההצבעות לגבי מתווה העסקה להכנסת משקיע והזרמת הון לאי.די.בי פתוח. היום יחלו ההצבעות המקדמיות: אלה יקבעו איזו הצעה תעמוד לדיון במידה ולא יוצג מתווה ממשי על ידי דנקנר. המחזיקים הפרטיים, שמהווים את הרוב מבין מחזיקי האג"ח בערך של 1.75 מיליארד שקל מעוניינים כרגע במתווה חלוקת מניות פתוח ומציאת משקיע חדש במסגרת התמחרות.
לאור ההתפתחויות נראה שדנקנר יצליח ככל הנראה להעמיד הצעה ממשית, והיא תתברר מחר או מחרתיים.