$
מוסף 100 האנשים המשפיעים
מאה האנשים שמשפיעים גג כתבה

האתגר: להתאחד

הממשלה הנוכחית עלתה לשלטון במטרה לתקן את העיוותים בחברה שלנו. עדיין לא מאוחר לסמן את המסלול שיוביל אותנו לעתיד טוב יותר

מתיו ברונפמן 08:0428.08.13
בימים אלה ישראל עומדת בפני שורה של אתגרים רציניים, הן בזירה המקומית והן בזירה הבינלאומית. במאמר זה אחלוק את מחשבותיי בנוגע לשלושה נושאים בוערים.

 

האתגר המרכזי שעומד בפני המדינה שלנו הוא נושא הביטחון. ההפיכות שפשטו בקרב שכנינו הערבים ערערו את יציבות האזור ויצרו חלל בהנהגותיהם, שבו נוטים הקיצונים לשגשג ולפרוח. מעבר לכך שמצב זה מחזק איומים מהעבר, הוא גם מאפשר לאיומים חדשים לצמוח. חוסר היציבות במדינות השונות מוכיח כי הסוגיה המרכזית שעמה צריך העולם הערבי להתמודד אינה מה שמכונה הסוגיה הפלסטינית, אלא האיום המתמשך שמציבות איראן ובאות כוחה בדמות חיזבאללה וחמאס. זהו איום מתמיד שרק הולך וגדל.

 

ברונפמן. "לאורך ההיסטוריה היהודית תמיד ציפו מכל חברי הקהילה לתרום את חלקם. כל אחד מילדיו של יעקב אבינו היה ייחודי ותרם את האישיות והחוזקות שלו ליצירת המשפחה היהודית הגדולה" ברונפמן. "לאורך ההיסטוריה היהודית תמיד ציפו מכל חברי הקהילה לתרום את חלקם. כל אחד מילדיו של יעקב אבינו היה ייחודי ותרם את האישיות והחוזקות שלו ליצירת המשפחה היהודית הגדולה" צילום: גיא אסיאג

 

 

בניסיון לשמור על ביטחונה, ישראל נאלצת להקדיש אחוז משמעותי מהתמ"ג שלה למימון מערכות ותוכניות הגנה, ולוודא כי המוחות המבריקים ביותר שלה נמצאים צעד אחד לפני הכוחות שמאיימים לפגוע בנו. בהתאם, ההוצאות הנחוצות הללו, הן של כסף והן של הון אנושי, מהוות נטל משמעותי על הכלכלה הלאומית ומציבות אתגרים משמעותיים בפני המחוקקים, שצריכים להחליט כיצד להקצות את הכספים ואיזו מדיניות לגבש.

 

אף שהממשלה הנוכחית נבחרה כשברקע עוד מהדהדים קולות המחאה החברתית של 2011, ההקצאה החיונית של משאבים לשמירה על הביטחון הופכת את האתגרים החברתיים שלנו לדחופים יותר, וגם לקשים יותר לפתרון.

 

***

 

נקודה זו מובילה אותנו לאתגר הבא שעומד בפני ישראל - הפערים החברתיים והענקת הזדמנות שווה לכל. לעתים קרובות מדי, המנהיגים החברתיים והפוליטיים פונים לדמגוגיה ופוצחים בהתקפות רטוריות נגד הקהילה העסקית, ככל הנראה כדי לקבל פרסום או לזכות בסימפטיה. בפועל, תוצאת היוזמות שהם מציעים תהיה פגיעה בצמיחה הכלכלית, לא יצירה שלה.

 

הטענות ההוגנות והלגיטימיות שהעלו הפעילים החברתיים לא יזכו למענה בעזרת אג'נדה לאומית סוציאליסטית או פופוליסטית יותר. הדרך לשגשוג כלכלי לכל עוברת דרך מיסוי נמוך, רגולציה נבונה, סביבה תחרותית ותוספת מקומות העבודה הנוצרת כתוצאה מיישום עקרונות אלה.

 

ישראל, אומת הסטארט־אפ, היא מושא קנאה כלכלי למדינות ברחבי העולם. ישראל שגשגה בזמן שמדינות רבות אחרות נקלעו לקיפאון הודות למודל הכלכלי החזק שלה, שבמסגרתו בני אדם פרטיים, חברות ומשקיעים זרים יכולים לקחת על עצמם סיכונים ולזכות לתגמול עבור הצלחתם. בעזרת המודל הזה הכלכלה הישראלית זכתה להצלחתה הגדולה. אל לנו לשכוח זאת, במיוחד כעת, שישראל מתקדמת לעבר השלב הבא בהתפתחות שלה.

 

***

 

הנושא השלישי והאחרון שעומד בפני ישראל הוא הדיון סביב השירות הלאומי. ישראל תהיה חזקה יותר כאשר כל חלקי החברה ישתתפו בצמיחה החברתית, התרבותית, הדתית והכלכלית של המדינה. לא חייבים ללבוש מדים ולשאת נשק כדי לתרום לחברה: עלינו למצוא דרך שבה כל הסגמנטים של החברה יהיו מעורבים בקידום המדינה שלנו. הדיון בוודאי יהיה רווי יצרים, אך הוא חייב להיות גם מכובד. סוער אך ראוי.

 

התשובות אינן מובנות מאליהן וככל הנראה לא יהיו פשוטות, אך לאורך ההיסטוריה היהודית תמיד ציפו מכל חברי הקהילה לתרום את חלקם. כל אחד מילדיו של יעקב אבינו היה ייחודי ותרם את האישיות, האינסטינקטים והחוזקות שלו ליצירת המשפחה היהודית הגדולה. אפילו בתוך שבט לוי לכל משפחה היה תפקיד ומשימות שנועדו להיטיב עם האומה, כפי שהיה גם בכל אחת ממשפחות הכהנים ששירתו בבית המקדש.

 

דמגוגיה, דמוניזציה ודה־לגיטימציה מצד כל אחד מהצדדים המעורבים לא יובילו לחברה חזקה יותר. האומה שלנו היא פסיפס מרשים של דעות, תרבויות, מיומנויות ואורחות חיים שונים. יחס של כבוד, חמלה והכרה בכך שכל אחד ואחד מאיתנו הוא חלק אינטגרלי מהמדינה היהודית, יסייע לנו למצוא את הפתרון שיהפוך אותנו לישראל טובה יותר.

 

***

 

הממשלה הנוכחית עלתה לשלטון במטרה להתמודד עם שלושת הנושאים הללו, לשמור על ביטחון המדינה ולתקן את העיוותים בחברה שלנו. עדיין לא מאוחר מדי לעמוד באתגרים האלה ולסמן את המסלול שיוביל אותנו לעבר עתיד טוב יותר. יהיה צורך לקבל החלטות לא פשוטות, ולא כולם יהיו מרוצים, אך מנהיגים אחראיים מבינים שחייבים לקבל היום החלטות קשות כדי למנוע קבלת החלטות קשות יותר בעתיד.

 

אנחנו מתקרבים לתקופה בשנה שבה אנחנו נוטים לפנות לאלוהים בבקשה שיעניק לנו חוכמה וחוזק, שיברך אותנו בשלום ושיטפל בנו בחמלה ובנדיבות. לא נותר אלא לאחל שנתייחס כך זה אל זה, ושנמצא את החוזק לעמוד בפני אלוהים שוב כמדינה אחת עם לב אחד.

 

מתיו ברונפמן הוא בעל השליטה בבנק דיסקונט

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x