הדולר עלה ב-0.4% ושערו היציג נבע על 3.63 שקלים
היורו היציג נקבע ללא שינוי מהותי על 4.78 שקלים. מורגן סטנלי הוריד את תחזית הצמיחה של ישראל לשנה הבאה בגלל השקל החזק
הדולר עלה היום (ג') ב-0.4% ושערו היציג נקבע על 3.63 שקלים, בעוד שהיורו היציג נקבע ללא שינוי מהותי על 4.78 שקלים.
כלכלני מורגן סטנלי העלו היום את תחזית הצמיחה של ישראל ל-2013 והורידו את התחזית ל-2014. לפי הבנק, הצמיחה בישראל ב-2013 תעמוד על קצב של 3.8%, בהשוואה לתחזית הקודמת שעמדה על 3%. לגבי השנה הבאה מעריכים בבנק כי ישראל תצמח בקצב של 3%, בהשוואה לתחזית הקודמת שעמדה על 3.4%. בבנק טוענים כי הגורם המרכזי להורדת תחזית הצמיחה לשנה הבאה קשור לשקל החזק. "לפי הערכות שלנו השקל צפוי להישאר חזק כתוצאה מעודף בחשבון השוטף של ישראל, יתרות המט"ח הגבוהות של המדינה והיציבות בכלכלה", כותבים במורגן סטנלי.
אתמול חזר בנק ישראל להתערב במסחר במט"ח ורכש על פי הערכה יותר מ־200 מיליון דולר. כל הרכישות שביצע אתמול בנק ישראל נועדו להתמודד עם מה שהבנק מכנה "תנועות לא מוסברות בשער החליפין של השקל". מה שעומד מאוחר המשפט הוא חידוש פעילותם המוגברת של הספקולנטים במטבע חוץ, שמזרימים לארץ כמויות גדולות של מטבע זר. כספים אלה מומרים על ידם לשקלים, שבהם הם רוכשים אג"ח שקליות נטולות סיכון הנושאות ריבית גבוהה יותר מהריביות על הדולר ועל היורו. בכך מתחזק שער השקל מול שערי המט"ח.
פעילות הספקולנטים גורמות להתחזקות השקל וללפגיעה ביצואנים. מסיבה זו, בחמש וחצי השנים רכש הבנק סכום עתק של יותר מ־51 מיליארד דולר. לפני חמישה חודשים חזר בנק ישראל להתערב במסחר במטבע חוץ, אחרי שנעדר ממנו מאז יולי 2011. חודש לאחר חידוש ההתערבות, הודיע הבנק על תוכנית מסודרת מקבילה לרכישת דולרים, הפעם במטרה לקזז את השפעת ההכנסות ממאגר הגז הטבעי תמר על שער החליפין ("המחלה ההולנדית"). במסגרת התוכנית, מתכוון בנק ישראל לרכוש עד סוף השנה כ־250 מיליון דולר בכל חודש. סכום הרכישות שביצע הבנק בחמשת החודשים האחרונים, לפני הרכישה אתמול, מסתכם בכ־2.75 מיליארד דולר.