בלעדי לכלכליסט
אאוטבריין תנפיק לפי שווי של מיליארד דולר
בחברה הישראלית, שפיתחה מערכת להמלצה על תכנים באתרי חדשות ובלוגים, החלו להכין תשקיף וערכו פגישות עם בנקי השקעות זרים. על פי ההערכות, החברה תרוויח השנה 40–30 מיליון דולר
חברת אאוטבריין (Outbrain), הפועלת מנתניה וניו יורק, החלה בצעדים ראשונים לקראת הנפקה בעוד כמה חודשים לפי שווי של יותר ממיליארד דולר. כך נודע ל"כלכליסט".
- Outbrain הישראלית רכשה את Scribit
- מקומות 10-4: מפרסום בווידיאו ועד אבטחת בנקים
- האקרים סוריים פרצו ל-CNN ולטיים דרך מנוע ההמלצות של אאוטבריין הישראלית
הנפקה כזו עשויה להתממש במחצית הראשונה של 2014, במהלך שבו תנסה החברה לגייס 200–250 מיליון דולר. שתי ההנפקות הישראליות הגדולות ביותר עד היום היו של פרטנר, שגייסה 600 מיליון דולר לפי שווי של 2.3 מיליארד דולר, ושל סלקום, שגייסה 400 מיליון דולר לפי שווי של 1.95 מיליארד דולר. אמדוקס גייסה 774 מיליון דולר ב־1999, אולם בהנפקה משנית, אחרי שכבר הונפקה שנה קודם לכן.
בראש החברה עומד המנכ"ל והמייסד ירון גלאי, בנו של דן גלאי, הבעלים של סיגמא בית השקעות. גלאי ומנהלי החברה קיימו בניו יורק פגישות עם בנקי השקעות זרים ובמקביל מתחילה החברה בהכנת תשקיף. האינדיקציות לגבי השווי התקבלו מהבנקאים הזרים. החברה עדיין לא בחרה בבנקים שיובילו את ההנפקה, שעל פי הערכות תתקיים בעוד חצי שנה.
המלצות תמורת תשלום
אאוטבריין מספקת לאתרי אינטרנט שירות של המלצות על תכנים המתפרסמים בהם באמצעות 30 אלגוריתמים שפיתחה, וזאת במטרה להאריך את פרק הזמן שמבלים הגולשים באתרים, לייצר הכנסות נוספות מפרסום ולשפר את חוויית הגלישה.
הפלטפורמה של אאוטבריין מאפשרת לאתרים להגדיל את ההכנסות מתוכן גם על ידי שימוש בקישורים מומלצים כדי להפנות את הגולשים אל צד שלישי, כלומר לאתרים חיצוניים שמשלמים לאאוטבריין כדי לקדם את התכנים שלהם.
המודל העסקי של החברה מבוסס על תשלום שהיא מקבלת מיצרני תוכן, ממוציאים לאור וממשווקי מותגים. הלקוחות שלה הם אתרי חדשות בעיקר, עיתונים ותחנות טלוויזיה כמו CNN, Sky News, רויטרס, פוקס, יאהו, AllThingsD, AOL, לונלי פלאנט ו"לוס אנג'לס טיימס". לחברה עשרות מיליוני משתמשים, והיא עובדת גם עם חברות מסחריות כמו פרוקטר אנד גמבל, פורד ואמריקן אקספרס, שמשלמות עבור שיבוץ פרסומות ותכנים שלהן.
החברה מזהה עבור הגולש שקורא כתבה מסוימת באתר אילו כתבות נוספות עשויות לעניין אותו, ומציגה אותן בתחתית המסך. האתרים שמשתמשים בשירות של אאוטבריין יכולים להציג לצד ההמלצות האלו גם הפניות לכתבות מעניינות באתרים חיצוניים, וכך ליצור לעצמם ערוץ הכנסות נוסף - תשלום עבור הפניית הגולשים. האתרים המובילים בעולם משלמים עשרות אלפי דולרים בחודש עבור השירות.
השווי הגבוה של ההנפקה נגזר מהנסיקה בהכנסותיה של אאוטבריין ב־2013, שצפויות להגיע על פי הערכות לרמה של כ־120 מיליון דולר, לעומת 80 מיליון דולר ב־2012. החברה עצמה אינה מפרסמת נתונים פיננסיים, אולם ההערכות הן כי היא רווחית זו השנה השנייה, ורווחיה יגיעו השנה ל־30–40 מיליון דולר. "החברה צומחת במהירות מדהימה", אמר אתמול גורם המקורב ל"כלכליסט".
האקזיט שקדם לחברה
אאוטבריין נוסדה על ידי ירון גלאי ואורי להב ב־2007, עת ניהל גלאי משא ומתן למכירת החברה הקודמת שלו, קוויגו, ל־AOL. המגעים בין הצדדים הבשילו מאוחר יותר לעסקה בהיקף של 325 מיליון דולר.
אאוטבריין מעסיקה כ־230 עובדים, 70 מהם בישראל במשרדי החברה בנתניה, והשאר מפוזרים בניו יורק וב־15 משרדי המכירות של החברה בעולם.
בשנה שעברה הקשיחה החברה את כללי הפרסום שלה, בצורה של הגבלת התכנים השיווקיים המפורסמים דרך מנוע ההמלצות שלה. התוכן השיווקי האמור קידם רכישת מוצרים שאאוטבריין לא היתה מעוניינת לפרסם, כגון מסחר במט"ח, תרופות או תוספי מזון. בטווח הקצר הדבר פגע בהכנסותיה, אולם בטווח הארוך מדובר בסוג של התייעלות, שכן המהלך פתח את השוק לחברה עבור שחקנים שמפרסמים מוצרים גדולים יותר.
אאוטבריין גייסה עד היום 64 מיליון דולר בארבעה סבבי גיוס. בדצמבר 2011 השלימה החברה את הסבב האחרון וגייסה 35 מיליון דולר, ול"כלכליסט" נודע כי גיוס זה נעשה לפי שווי של יותר מחצי מיליארד דולר.
המשקיעים בחברה הם קרן ההון סיכון כרמל, לצד גוף ההשקעות סיגמה של פרופ' דן גלאי, אביו של המייסד והמנכ"ל ירון; האנג'ל הסדרתי זוהר גילון; גלנרוק של משפחת רקנאטי; קרן ג'מיני; ולייטספיד ונצ'ר פרטנרס.
אאוטבריין ביצעה כמה רכישות לאורך השנים. ב־2011 רכשה את חברת Surface Technology מידי AOL, וב־2012 היא קנתה את חברת Visual Revenue, שפיתחה פלטפורמה המיועדת לעורכי תוכן וגופי מדיה, ומספקת המלצות כיצד לשבץ את התכנים בדף הבית ולהשיג חשיפה מיטבית. בדצמבר 2012 רכשה אאוטבריין את Scribit, שפיתחה כלי אשר מסוגל לאסוף ולרכז מרחבי הרשת תכנים שקשורים למותג מסוים, ולאחר מכן לשלבם באתרים בצורה ויזואלית ונוחה.
לפני כחודש נפגעה אאוטבריין מהאקרים סורים שפרצו דרך מנוע ההמלצות שלה לאתרים של ה־CNN, "טיים" ו"הוושינגטון פוסט". גולשים שהקליקו על קישור מומלץ הגיעו לאתר של "הצבא האלקטרוני הסורי".
שוק ההנפקות של חברות ישראליות בנאסד"ק מתעורר לחיים בחודשים האחרונים, ובשבועיים הקרובים צפויה הנפקה של חברת אנזימוטק לפי שווי של 300 מיליון דולר. לעומת זאת חלק מההנפקות, כמו וויקס ו־51, נדחו לרבעון הבא.
בקרן כרמל ביקשו שלא להגיב לידיעה.