$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

אוגוסט השחון גרע 0.5% מקופות הגמל וההשתלמות

החולשה בשוקי המניות והאג"ח בעולם גררה את התשואה מתחילת השנה אל מתחת ל־5%. ממשיכים לבלוט לטובה מתחילת השנה - הלמן־אלדובי, ילין לפידות וכלל ביטוח. מהצד השני - אלטשולר שחם ממשיך לאבד גובה ואקסלנס מראה חולשה

אסף גילעם 08:1816.09.13
ירידות השערים בשוקי המניות בחו"ל ובארץ ביחד עם ירידות השערים באפיק הקונצרני והממשלתי גרעו באוגוסט כ־0.5% בממוצע מקופות הגמל וקרנות ההשתלמות. בעקבות זאת התשואה הממוצעת מתחילת 2013 ירדה בקופות הגמל ל־4.97%, ובקרנות ההשתלמות התשואה ירדה כבר ל־4.67%. התחזקות הדולר (1.8%) והיורו (2.2%) עזרה מעט למתן את הירידות.

 

 

 

בשוק המניות בארץ נרשמה מגמה שלילית במרבית המדדים, בהובלת מדד ת"א־25 שירד בשיעור של 2.1% ומדד ת"א־100 שירד בשיעור של 1.1%. המצב לא שונה גם שוקי המניות בעולם. בארה"ב ירד מדד 500 P&S ב־2.8%, מדד דאו ג'ונס ירד ב־4.2% ומדד נאסד"ק ירד ב־0.2%. באירופה נרשמו ירידות שערים מתונות יותר: דאקס הגרמני ירד ב־1%, קאק הצרפתי ירד ב־0.2% והיורוסטוקס 50 ירד בשיעור של 0.4%.

 

גם האפיקים הסולידיים אכזבו את המשקיעים בחודש שעבר. האג"ח הקונצרניות המקומיות הציגו ירידות של 0.9% במדדי תל בונד־20 עד 60. גם האג"ח הממשלתיות נחתכו, כאשר האג"ח הצמודות למדד ירדו בשיעור של 1.1% בממוצע, והאג"ח הארוכות ירדו בעד 1.6%. מדד האג"ח הממשלתיות השקליות הלא צמודות (שחרים) ירד ב־0.9% בממוצע. הירידה באג"ח הארוכות – 1.4% – היתה חדה יותר על רקע הירידות החדות באג"ח הארוכות של ממשלת ארה"ב.

 

המיזוג עשה טוב לקופות של הלמן־אלדובי

 

בסביבה זו מי שממשיך לבלוט לטובה בתשואה שהוא משיג ללקוחות שלהם הנו בית ההשקעות הלמן־אלדובי שהתמזג השנה עם הדס ארזים. קופת הגמל בר־יציב של הלמן־אלדובי תופסת החודש את המקום הראשון עם תשואה שלילית של 0.19% בלבד ומובילה מתחילת השנה עם תשואה של 6.24%. ניכר שהמיזוג עושה טוב לקופות והקרנות שהביא הלמן־אלדובי לבית ההשקעות הממוזג. טרם המיזוג הציגו קופת יהבית וקרן יהבית השתלמות ביצועים חלשים בענף, אך ניכר בתשואות החודשיות (שזהות כיום בתשואה לקופות הדס ארזים לשעבר) שהעברת שרביט ניהול ההשקעות לידיו של אילן ארצי מהדס ארזים היתה מהלך מוצלח.

 

אילן ארצי, הלמן־אלדובי: כיוון הריבית בארה"ב היא כלפי מעלה, ועכשיו גם בישראל יתחילו לשאול ב־2014 מתי מעלים את הריבית" אילן ארצי, הלמן־אלדובי: כיוון הריבית בארה"ב היא כלפי מעלה, ועכשיו גם בישראל יתחילו לשאול ב־2014 מתי מעלים את הריבית" צילום: עמית שעל

 

ארצי, שהוא מנהל השקעות ראשי בבית ההשקעות הלמן־אלדובי ,אמר אתמול ל"כלכליסט": "ההבדל העיקרי באוגוסט היה במרכיב האג"ח. מי שישבו על אג"ח ממשלתיות, בעיקר בארוכות, גם בארץ וגם בחו"ל, הפסידו המון כסף. אג"ח ארוכות הפסידו 1.5%, חלקן אף יותר. קיים סיכוי להפסדי הון גם שנתיים קדימה.

 

"אף שאולי יהיה תיקון קל באפיק הממשלתי, בהסתכלות ארוכת טווח צריכים להיות מאוד זהירים בהשקעה באג"ח, בעיקר בארוכות. גם בארה"ב הכיוון הוא כלפי מעלה, ועכשיו גם בישראל, עם כל הנתונים היחסית טובים שהתפרסמו יתחילו לשאול ב־2014 מתי מעלים את הריבית.

 

"עד לפני חודשיים כמעט כל התיק המנייתי שלנו היה מרוכז בארה"ב. עשינו העברה משמעותית לאירופה שמראה סימני התאוששות, ולשמחתנו זה עבד יפה. היום אנחנו יותר מפוזרים, קצת גם בשווקים מתעוררים אף שיש שם עדיין בעיות, אבל אחרי הירידות החדות, בהחלט בטווח הקצר אפשר להרוויח שם.

 

"באופן יחסי, בהשוואה למתחרים, אנחנו מחזיקים בתיק נכסים לא סחירים שממתנים את התנודתיות בתיק - בין הנכסים האלה יש קרנות הון סיכון (Private Equity), קרנות מנוף וקרנות נוספות, שיש להן קורלציה נמוכה לשווקים ומניבות תשואה עודפת לאורך זמן.

 

"באשר לצפוי בעתיד, צריך לחכות להצהרה של הפד האמריקאי לגבי ההרחבה הכמותית שצפויה השבוע. אם תהיה הפתעה - לטובה או לרעה - זה בהחלט זה ישפיע על השווקים. בגדול, זו העננה העיקרית שנותרה מעל השוק".

 

 

ילין לפידות מיטיב לרוץ למרחקים ארוכים

 

התשואות שהציג בית ההשקעות ילין לפידות לא בלטו לטובה באוגוסט, אך הוא ממשיך להוביל את הטבלה בטווחים הארוכים. קופת הגמל הגדולה של בית ההשקעות הציגה תשואה שלילית של 0.51% באוגוסט והקופה הקטנה, ב', איבדה 0.79%. אך מתחילת השנה ובשלוש השנים האחרונות רשמה הקופה הגדולה תשואות של 5.71% ושל 23.19% בהתאמה, ואילו הקופה הקטנה הציגה תשואות של 5.8% ושל 26.04% שמביאות אותה למקום השני בטבלת התשואות.

כלל ביטוח המשיכה את המומנטום החיובי מתחילת השנה, עם תשואה של 5.98% ב־2013 בקופת תמר — השנייה בגודלה בענף. בהשתלמות כלל פחות בולטת, כשאיבדה כ־0.5% באוגוסט, אך עדיין הציגה תשואה של 5.15% מתחילת השנה.

 

דב ילין. 26% בשלוש שנים דב ילין. 26% בשלוש שנים צילום: תומי הרפז

 

בית ההשקעות אלטשולר שחם סובל ממונטום שלילי בחודשים האחרונים, לאחר שנתיים חזקות בראש. קופת הגמל של בית ההשקעות איבדה 0.73% באוגוסט ורשמה תשואה של 4.29% מתחילת השנה - 0.7% מתחת לממוצע הענפי. המצב דומה גם בקרן ההשתלמות שאיבדה באוגוסט 0.75% וצברה מתחילת השנה 4.05% בלבד.

 

 

באלטשולר שחם ממתינים למינוי נגיד חדש

 

לדברי דני ירדני, סמנכ"ל ההשקעות באלטשולר שחם, "מה שפגע בנו בעיקר היו כמה מניות ספציפיות בישראל, בעיקר מניות נדל"ן מניב. בנוסף נפגענו יחסית למתחרים גם מעליית תשואות בעקומי האג"ח הממשלתיות, שם אנחנו יושבים במח"מים ארוכים יחסית".

 

"ברגע שהעננה של סוריה הוסרה, שוק המניות בארץ ובעולם מתחיל להמריא. מעבר לזה אנחנו מחכים כמו כולם להצהרת הפד לגבי ההקלות הכמותיות, ואנחנו ממתינים בכיליון עיניים למינוי נגיד חדש בארץ. בינתיים עושה רושם שהשקל מתחזק בצורה משמעותית, ואולי יהיה לנגיד החדש מה להגיד בעניין, אך כרגע לא נראה שיש מי שמקבל החלטות".

 

דני ירדני, אלטשולר שחם. גם האפיקים הסולידיים אכזבו את המשקיעים דני ירדני, אלטשולר שחם. גם האפיקים הסולידיים אכזבו את המשקיעים צילום: עמית שעל

 

בניגוד לארצי, ירדני לא מפחד מהאג"ח הממשלתיות: "שום דבר לא השתנה, התלילות (של עקום התשואות - א"ג) יחסית

גבוהה, הריבית כרגע, בטח בזמן שאין נגיד, לא הולכת לעלות, וגם אם תעלה, היא תעלה בצורה מאוד מינורית. אבל אף נגיד לא יכול לעשות צעד בניגוד לעולם - וכרגע לא נראה שבעולם הריביות הולכות לעלות. הדיון בעולם הוא רק אם יפסיקו את הרכישות או לא. העלאת הריבית לא נמצאת כלל על הפרק, ולכן העקומים יישארו תלולים - גם בארץ וגם בחו"ל. לכן אנחנו מרגישים בנוח לשבת על מח"מ של 5.5 שנים".

 

גם באפיק הקונצרני ירדני לא רואה שינוי מהותי. "השוק ממשיך להציג מרווחים נמוכים. צריך להיזהר מאג"ח קונצרניות בריבית משתנה לאור הפחד של עליית תשואות, שגורם לשוק לרוץ לאג"ח אלו, והן הופכות ליקרות למול האלטרנטיבה".

לגבי שוקי המניות אומר ירדני: "השוק האמריקאי נראה מתומחר באופן מכובד - המכפילים שהשווקים שם מגלמים כבר בטח לא זולים. מנגד, יש כמה שווקים שמחכים להרים את הראש, כמו השוק המקומי - בדיוק כמו לפני שנה. בנוסף, יש כמה שווקים בעולם, בעיקר מתעוררים, שסובלים מיציאת כסף. שם רואים תמחורים הרבה יותר מעניינים, אבל צריך בטן יותר חזקה כדי להיכנס לשווקים אלה. לדוגמה, סין וברזיל, שם כבר התחלנו לראות התאוששות כלשהי - אבל בהן צריך עצבים יותר חזקים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x