$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מרקסטון מפרקת השותפות בחברת הקרנות: מוכרת את חלקה לאקסלנס

היקף ההתחייבויות של חברת AMFIC, החברה דרכה מחזיקה מרקסטון באחזקותיה הפיננסיות - פסגות וחברת הקרנות של אקסלנס מסתכם ב-130 מיליון דולר. הקרן מקדימה את מכירת חלקה (45%) בחברת הקרנות של אקסלנס. בית ההשקעות ישלם 70 מיליון שקל ויחזיק במלוא הבעלות על החברה שמנהלת 20 מיליארד שקל

רחלי בינדמן 07:0117.09.13

לאחר שותפות בת חמש שנים, צפוי בית ההשקעות אקסלנס בניהולו של עוזי דנינו לרכוש את חלקה של קרן מרקסטון בחברת קרנות הנאמנות של אקסלנס, כך נודע ל"כלכליסט". אקסלנס צפוי לשלם 70 מיליון שקל עבור חלקה (45%) של מרקסטון, סכום שמשקף שווי של 155 מיליון שקל לחברת הקרנות שמנהלת היום 20 מיליארד שקל.

 

החברה נחשבת לחברת הקרנות החמישית בגודלה בתעשייה ומנוהלת על ידי צחי קורן. במקביל אמורה מרקסטון להשתחרר מחוב של כ־36 מיליון שקל.

 

קרן מרקסטון שמנהלת 800 מיליון דולר, כבר סיימה את תקופת ההשקעה שלה ומתמקדת במימוש אחזקותיה. מרקסטון עדיין נושאת על גבה חלק מסוים מהלוואה בנקאית בהיקף של כמיליארד שקל שלקחה ב־2006, ששימשה אותה לרכישת קופות הגמל וקרנות הנאמנות מבנק לאומי ומבנק הפועלים ועל בסיסן הוקם בית ההשקעות פריזמה.

 

מרקסטון נסמכת על השקעותיה הפיננסיות בתשלום חובותיה השוטפים. באוגוסט אשתקד עיכבה מרקסטון שהנפיקה אג"ח למוסדיים תשלום של 15 מיליון שקל למחזיקי האג"ח על רקע עיכוב בקבלת דיבידנד מבית ההשקעות פסגות. בסופו של דבר התשלום עבר במלואו. מדוחות מרקסטון לרבעון הראשון של 2013 עולה כי היקף ההתחייבויות של חברת AMFIC (שדרכה מחזיקה מרקסטון בפסגות ובחברת הקרנות של אקסלנס) מסתכם ב-130 מיליון דולר.

 

בשבועות האחרונים קיימו נציגי מרקסטון, המנוהלת על ידי אמיר קס ורון לובש, משא ומתן עם דנינו, על בסיס מתווה ההסכמות שגובש ביניהם ב־2009 עם מכירת קרנות הנאמנות של בית ההשקעות פריזמה שפורק (שבבעלות מרקסטון) לאקסלנס. במסגרת ההסכם נקבע שמרקסטון תמכור לאקסלנס את חלקה בחברת הקרנות המשותפת בשנים 2017–2014, והתמורה תחושב על פי מכפיל 5 על ה־EBITDA בתוספת גידול בהון העצמי ובניכוי יתרת החוב הבנקאי של חברות הקרנות במועד המימוש.

 

מימין: רון לובש ואמיר קס, קרן מרקסטון מימין: רון לובש ואמיר קס, קרן מרקסטון צילום: גלעד קוולרציק שאול גולן

 

בתמורה למכירת נכסי הקרנות ב־2009 קיבלה מרקסטון 45% מחברת הקרנות של אקסלנס, ועבור פעילות קופות הגמל קיבלה נתח של 23.2% מפסגות. את ניהול התיקים מכרה מרקסטון לחברת הביטוח איילון. מרקסטון הצליחה להמשיך ולשלם את יתרת החוב שלה לבנקים באמצעות דיבידנד שהיא מקבלת מפסגות. מדו"חות מרקסטון לרבעון הראשון של 2013 עולה כי השווי הנוכחי של חברת AMFIC (לשעבר פריזמה, שדרכה מחזיקה מרקסטון בפסגות ובחברת הקרנות של אקסלנס) מתומחר על ידיה ב־55.4 מיליון דולר, זאת לעומת השקעה של 255 מיליון דולר שביצעה בחברה.

 

ההסכם שנחתם בין מרקסטון לאקסלנס ב־2009 כולל מנגנון של התאמת המניות שהוקצו למרקסטון (ובהתאם, של גובה התשלום תמורתן) על בסיס שינוי בהיקף הנכסים של קרנות פריזמה. גידול משמעותי בנכסי חברת הקרנות היה גורר בהתאם עלייה בהיקף האחזקה של מרקסטון באקסלנס ותשלום גבוה יותר בגין חלקה. פירוק השותפות עם מרקסטון מקל על אקסלנס במובן נוסף.

 

מרקסטון מחזיקה גם בפסגות, שהוא מתחרה משמעותי של אקסלנס ולכן יש בעיתיות להוביל מהלכים רציניים עם שותף בעל פוטנציאל ניגוד עניינים. יתרה מכך, לאקסלנס ומרקסטון קיים הסכם של 'חיים משותפים' המונע מאקסלנס לבצע סינרגיה בין חברת הקרנות ליתר פעילות מוצרי הבית, באופן שמקשה על יצירת הסינרגיה בבית ההשקעות.

 

בחודשים האחרונים נהנית חברת הקרנות של אקסלנס מצמיחה אורגנית בדמות גיוסים נאים. על פי הערכות, ההיפרדות ממרקסטון צפויה להאיץ הליך של רכישות קרנות נאמנות של מתחרים על ידי אקסלנס.

 

צחי קורן, מנכ"ל אקסלנס קרנות נאמנות צחי קורן, מנכ"ל אקסלנס קרנות נאמנות צילום: עמית שעל

 

על פי הערכות, עם השלמת מכירת חלקה בחברת הקרנות המשותפת לאקסלנס, מרקסטון צפויה לפתוח במשא ומתן עם קרן איפקס בעלת השליטה בבית ההשקעות פסגות למכירת חלקה בבית ההשקעות פסגות, במסגרת מימוש נכסיה שיסתיים ב־2015.

 

מאקסלנס נמסר בתגובה: "לאופציה יש לוחות זמנים כפי שנקבע בהסכם הרכישה. כחברה ציבורית אקסלנס מדווחת על מהלכיה העסקיים".

ממרקסטון לא נמסרה תגובה.

 

החלומות שהנתפצו על בית ההשקעות

בתחילת 2009 נאלצה קרן מרקסטון לפרק את בית ההשקעות שבבעלותה, פריזמה, שנחשב עם הקמתו ב־2006 להבטחה גדולה, זאת על רקע פגיעה תדמיתית קשה שספג בית ההשקעות ואשר גררה פדיונות עתק מקרנות הנאמנות ומקופות הגמל שבבעלותה. מרקסטון רכשה קופות גמל וקרנות נאמנות מבנק הפועלים ומבנק לאומי בתחילת 2006 בעקבות רפורמת בכר שאילצה את הבנקים למכור את נכסיהם הפיננסיים, וזאת בתמורה לסכום עתק של כ־2 מיליארד שקל.

 

מרקסטון ביקשה להפוך את פריזמה לבית ההשקעות הגדול והמוביל בישראל והובילה הליך מיתוג יקר, שכלל, בין השאר, גיוסים של בכירי התעשייה הפיננסית תוך תשלום משכורות שמנות והעמדה לרשותם של רכבים מפוארים. אלא שעד מהרה החגיגה הסתיימה כשפריזמה התמודד עם פדיונות עתק בקרנות הנאמנות שרכש מהמערכת הבנקאית, ושנה וחצי לאחר היווסדו הפך בית ההשקעות לראש הפודים בתחום הקרנות כשאיבד 5.2 מיליארד שקל מנכסיו בשנה בודדת.

 

בד בבד התפוצצה בפריזמה פרשת בן גביזון. החלטות בעייתיות שקיבל מנהל ההשקעות של קופות הגמל של פריזמה גררו את קופת הגמל חרמון וקרן ההשתלמות תבור להציג תשואה שלילית חריגה של 8% בחודש בודד (ינואר 2008).

 

ועדת בדיקה שהוקמה מצאה כשל בבקרה על פעילותו של גביזון שהתפטר ביחד עם מנכ"ל קופות הגמל, עזרא עטר. פריזמה החליט לפצות את העמיתים בקופות שנפגעו בעשרות מיליוני שקלים, והפרשה הובילה להחלטה הבלתי נמנעת של הקרן להתפרק מנכסיה.

 

השלב הבא מבחינת מרקסטון, במסגרת מימוש השקעותיה, הוא למכור את חלקה בבית ההשקעות פסגות. בעבר קיימה מרקסטון מגעים עם קרן אייפקס השולטת בפסגות לרכישת חלקה של מרקסטון בבית ההשקעות, אך אלו התפוצצו על רקע דרישתה של מרקסטון לקבל אופציה לתשלום עתידי נוסף.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x