העיניים נשואות לארה"ב: הדולר היציג צלל ב-1% ל-3.54 שקלים
גם היורו השיל 1% ושערו היציג נקבע על 4.77 שקלים. בעולם היורו צולל מול הליש"ט לשפל של 9 חודשים. אקסלנס: "השבתה כללית של הממשל הפדרלי בארה"ב תסב נזקים לא קטנים לשווקים"
הדולר והיורו נחלשו היום (ב') מול השקל בשיעור של 1% על רקע ניסיונות להימנע מהשבתת שירותי הממשל האמריקאי. שערו היציג של המטבע האמריקאי נקבע על 3.54 שקלים והיורו היציג נקבע ברמה של 4.77 שקלים. בעולם היורו צולל מול הליש"ט לשפל של 9 חודשים לרמה של 0.8361 פאונד ליורו.
- ההשבתה הפדרלית מתקרבת: וול סטריט צפויה לרדת בפתיחה
- ירידות בבורסות אירופה: תשואות האג"ח של איטליה בשיא של 3 חודשים
- נשיא הפד של שיקגו: צמצום רכישות האג"ח עשוי להידחות עד 2014
הממשל הפדרלי עשה צעד נוסף אתמול לעבר השבתה כוללת של שירותיו הלילה בחצות, זאת לאחר שהקונגרס אישר בהצבעה לילית מיוחדת הצעה לתקציב שבמסגרתה יידחה בשנה יישומה של רפורמת הבריאות של הנשיא אובמה, הידועה כאובמה־קר. בעקבות ההצבעה גוברים, כאמור, הסיכויים כי לראשונה מאז 1996 הממשל הפדרלי ישבית את שירותיו ויוציא כמיליון עובדים לחופשה ללא תשלום, ממחר.
הסיכוי האחרון להימנע מקריסת שירותי הממשל עשוי להגיע הלילה, אם הסנאט אכן יסרב להצעת התקציב שכרוכה בדחיית אובמה־קר, כפי שהדמוקרטים הבטיחו לעשות. במקרה כזה, יו"ר בית הנבחרים ג'ון ביינר ייאלץ לבחור בין ארבע אופציות, כאשר שתיים מהן ימנעו את ההשבתה.
הדדליין הפיננסי הנוסף העומד כעת על הפרק הוא הגדלת תקרת החוב של ארה"ב כדי למנוע את צניחתה של הכלכלה לחדלות פירעון ב־17 באוקטובר. תקרת החוב עומדת כיום על 16.7 טריליון דולר, ואם המחוקקים לא יאשרו את הגדלתה, הכלכלה הגדולה בעולם מסתכנת בצניחה ממסלול ההתאוששות השברירי שעליו היא צועדת כעת.
יניב חברון, הכלכלן הראשי של אקסלנס, מעריך כי "השבתה כללית של הממשל הפדרלי למספר שבועות החל ממחר, אם תצא לפועל, תסב נזקים לא קטנים ותשפיע גם על שוקי המניות, שמצויים בשיאים ורק מחפשים טריגר למימוש רווחים". חברון מציין כי למרות הפגיעה בצמיחה ובעיקר בשוקי המניות, לא בטוח שלא עדיף למשקיעים שביתה עכשיו, שתוביל למשא ומתן נמרץ בין הרפובליקאים לדמקרטים ומציאת פתרון לחוק הבריאות של אובמה.
"במידה שלא תפרוץ כעת שביתה, היא עשוייה לפרוץ בעקבות אי יכולת להעלות את תקרת החוב מתישהו באמצע אוקטובר, אבל הפעם ההשלכות עשויות להיות חמורות יותר בעוצמתן, הן על הכלכלה והן על השווקים. המשמעות תהיה שארה"ב לא יכולה ללוות יותר, מה שיהפוך אותה במהירות לחדלת פרעון, יגבה מחיר גם ברמת דירוג האשראי ואת התגובה בשווקים אפשר לדמיין", אמר חברון.
כלכלני ברקליס צופים כי השקל ימשיך במגמת ההתחזקות בטווח הבינוני: "ההתערבויות של בנק ישראל לא שינו את המגמה, מה שמרמז כי הן מכוונות יותר לשליטה ומיתון ההתחזקות של המטבע הישראלי ופחות לשינוי כיוון מוחלט", נאמר בסקירתו הרבעונית של הבנק הבריטי.
בברקליס צופים שלבנק ישראל לא תהיה ברירה ושהוא יאלץ להמשיך בתהערבות ואף לבצע הפחתה נוספת של הריבית - הבנק צופה הורדה של 0.25% לרמה של 0.75%. "המהלכים החדשניים של הנגיד לשעבר סטנלי פישר הפכו את המדיניות המוניטרית של בנק ישראל למורכבת ביותר. בשלב זה אי הוודאות בהתנהלות הבנק רק גוברת, לנוכח העיכוב בהחלטה על מינויו של נגיד חדש, כשממלאת המקום קרנית פלוג צפויה לעזוב במהלך הרבעון הקרוב", נאמר בסקירת הבנק.
כלכלני FXCM התייחסו למסחר בשוק המט"ח וציינו כי "המגמה של השקל השבוע תהיה מושפעת גם מהמגמה של הדולר בעולם. עד כה לא ראינו השפעה ממשית של החלטת הפד על המסחר בדולר בעולם, ונראה שהשווקים עדיין מעכלים את משמעויות המהלך".
"עם נאומו של ברננקי בהמשך השבוע וופרסום דוח התעסוקה, התנודתיות בדולר בעולם עשויה לזנק, והדבר ישליך גם על הדולר-שקל. לגבי רמות המחיר, אם הצמד יצליח להתבסס מעל 3.55, הדבר יסלול את הדרך עד ל-3.59 ו-3.61 שקלים. מנגד, ירידה מתחת ל-3.52 שקלים עשויה שוב להטות את הכף כלפי מטה לעבר רמות השפל", הוסיפו ב-FXCM.