$
שווקי חו"ל

חדלות פירעון של ארה"ב: לא כולם רועדים מפחד

מרבית הפרשנים ובעלי התפקידים מזהירים כי אי הגדלת תקרת החוב בארה"ב תוביל לאסון בסדר גודל של קריסת ליהמן ברדרס. אך לאחרונה נשמעים גם קולות אחרים, הצופים השלכות מתונות יותר

סוכנויות הידיעות 13:4516.10.13
מרבית התחזיות לגבי ההשפעות הפוטנציאליות של חדלות פירעון אמריקאיות נעות בין הרסניות להרסניות ביותר.  בסוף השבוע האחרון, נשיא הבנק העולמי ג'ים יונג קים הגדיר את התרחיש כ"הרה אסון" הן עבור העולם המפותח והן עבור העולם המתפתח, בעוד שיו"ר קרן המטבע כריסטין לגארד טענה שחדלות פירעון "פירושה הפרעה משמעותית לעולם כולו".

 

על פי הערכות מרבית הפרשנים, כישלון להעלות את תקרת החוב בזמן תוביל להעלאת שיעורי הריבית, הקפאת הצמיחה ואפילו מיתון עולמי עמוק יותר מהמיתון שנגרם בעקבות קריסת ליהמן ברדרס ב-2008.

 

אולם לאחרונה נשמעים גם קולות אחרים, שטוענים כי חדלות פירעון עשויה להיות בעלת השלכות מתונות יותר. באתר Foreign Policy אספו כמה מהקולות הללו.

 

אנליסטים בחברת המחקר הלונדונית קפיטול אקונומיקס (Capital Economics) לדוגמה, מתעקשים כי הספקולציות לגבי השפעות חדלות פירעון אמריקאית הן "בהחלט מוגזמות". לטענתם, ההשלכות יהיו ככל הנראה מוגבלות ופחות חמורות מהשלכות קריסת ליהמן ברדרס, זאת כל עוד חדלות הפירעון אינה משקפת את "חוסר היכולת הפונדמנטלי של הממשל האמריקאי לשלם".

 

בדו"ח שפרסמה החברה בשבוע שעבר, מסבירים האנליסטים כי ההבדל הוא שהממשל האמריקאי ימשיך להיחשב כעסק חי, עם סמכויות הטלת מיסים וההוצאות של מדינה ריבונית.

 

"ברגע שהפוליטיקאים ישיגו הסכם, אין ספק כי ארה"ב תשוב לשלם את החובות שלה כרגיל. יתרה מכך, בעוד שקריסת ליהמן הפתיעה רבים, לקובעי המדיניות בעולם ולמשתתפי השוק עוד יש זמן להתכונן לחדלות פירעון פוטנציאלית של ארה"ב". טענתם היא שאף שהתשואות על אג"ח אמריקאיות בוודאי יעלו, זה לא בהכרח יפגע בכלכלה העולמית.

 

סין ויפן, מחזיקות האג"ח האמריקאיות הגדולות בעולם, אמנם הביעו חשש להשפעת חדלות פירעון על האחזקות שלהן, אך אנדרו קנינגהם מקפיטול אקונומיקס טוען שאפילו הן "לא יושפעו במידה חמורה במידה וארה"ב תשלם את הסכום המלא בסופו של דבר".

 

מטה ליהמן ברדרס. שובה של האפוקליפסה? מטה ליהמן ברדרס. שובה של האפוקליפסה? צילום: בלומברג

 

בדומה, רוג'ר אלטמן, לשעבר בכיר במשרד האוצר האמריקאי, טוען אף הוא שחדלות פירעון קצרת טווח תגרום נזק מינימאלי. "אנחנו ככל הנראה נחווה רק השפעה חולפת על הכלכלה אן על השווקים הפיננסיים", אמר בראיון לבלומברג בתחילת החודש.

 

עם זאת, עדיין מדובר בעמדה שאינה רווחת. בסקר שערכה לאחרונה חברת IGM, הכלכלנית פנלופה גולברג מייל הייתה היחידה מבין 36 הנשאלים, שבתשובה לשאלה האם חדלות הפירעון תגרום לנזק כלכלי חמור, ענתה כי תרחיש מסוג זה אינו סביר. זאת בהנחה שחדלות הפירעון תיפתר בתוך שבוע.

 

זו למעשה הנקודה המרכזית: ככל שחדלות הפירעון תיארך פחות זמן, כך הנזק יהיה מוגבל יותר. האיום האמיתי לכלכלה העולמית הוא חדלות פירעון מתמשכת שתדחוף את ארה"ב למיתון נוסף. זו התוצאה ממנה מרבית מנהיגי העולם חוששים, אך להערכת האנליסטים בקפיטול אקונומיקה, היא אינה סבירה במיוחד.

 

"התפיסה הרווחת בשוק היא שמישהו בוושינגטון ימצמץ והכל יסתיים", אמר בסוף השבוע אחד הבנקאים שהשתתף בכנס של הבנק העולמי וקרן המטבע. במידה שאף אחד לא ימצמץ, השאלה היחידה היא במשך כמה זמן הצדדים החלוקים בוושינגטון יבהו אחד בשני.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x