בלעדי לכלכליסט
הנפקת הזכויות בבזן טרפה את מתווה הסדר החוב בפטרוכימיים
פטרוכימיים החליטה להשתתף בהנפקת הזכויות כדי למנוע את דילול אחזקתה (31%) בבזן, שמשמשת כבטוחה לבעלי האג"ח. כעת, המזומנים שהיו אמורים לשמש את הסדר החוב, ילכו לרכישת מניות. פדרמן ובעלי החוב כבר פתחו במגעים לשינוי המתווה
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
חברת המפעלים הפטרוכימיים, המחזיקה ב־31% ממניות בזן, צפויה להשתתף בהנפקת הזכויות של בזן בעוד כחודשיים, וזאת למרות מצבה הפיננסי הקשה. החלטה זו צפויה לשנות את מבנה הסדר החוב המתגבש של פטרוכימיים מול מחזיקי האג"ח שלה, מאחר שהמזומן שבקופתה לא ישמש להסדר החוב אלא לרכישת מניות.
הודעתה של פטרוכימיים באה אחרי שבזן הכריזה על תוכנית התייעלות שתכלול פיטורי כ־240 עובדים, צמצום מטות, הקטנת שימוש בגורמי חוץ למתן שירותים וצעדים נוספים, שיובילו לשיפור הרווח התפעולי שלה ב־100 מיליון דולר ב־2014. בנוסף, בזן מתכוונת לבצע הנפקת זכויות בהיקף של 150 מיליון דולר כאשר מחיר המניה בהנפקה טרם נקבע. החברה לישראל, בעלת השליטה (37%) השנייה בבזן, כבר מסרה כי תבחן בחיוב השתתפות בהנפקת הזכויות. לפני שבועיים נחשף ב"כלכליסט" כי מחזיקי האג"ח של בזן דורשים מהחברה לישראל להזרים לבזן כספים על רקע חשש כי האחרונה לא תעמוד בהתחייבויותיה כלפיהם.
- בזן מנסה להיחלץ מהמשבר: תפעל לגיוס של 150 מיליון ד' עד סוף השנה
- מידרוג: "חשש לפגיעה באיכות הערבות שהעמידה בזן לכאו"ל"
- בזן: ההנהלה טעתה, העובדים ישלמו את המחיר
אולם מצבה של פטרוכימיים שבשליטת דיוויד פדרמן, יעקב גוטנשטיין ואלכס פסל מורכב יותר. בחודשים האחרונים ניהלה פטרוכימיים מו"מ להסדר חוב מול בעלי האג"ח ובנק הפועלים, שלהם היא חייבת כ־1.9 מיליארד שקל. על פי המתווה, בעלי החוב היו אמורים לדחות לפטרוכימיים בכמה שנים את תשלומי הקרן ולהמשיך לקבל רק את תשלומי הריבית. אולם, הסחרור הפיננסי שאליו נקלעה בזן, שהתבטא בצלילת המניה שלה בחודש האחרון, הפיל את המתווה המתוכנן של הסדר החוב בפטרוכימיים.
מצבה של פטרוכימיים מורכב יותר ממצבה של החברה לישראל מאחר שהיא עצמה מתקשה לעמוד בהתחייבויותיה כלפי בעלי האג"ח שלה. אם פטרוכימיים לא תשתתף בהנפקת הזכויות, אחזקותיה בבזן ידוללו לכ־25%. הירידה באחזקותיה של פטרוכימיים בבזן צריכה להטריד במיוחד את מחזיקי האג"ח של פטרוכימיים מסדרות ב' וג', שמובטחות בשעבוד על מניות בזן. חובה של פטרוכימיים כלפי אג"ח ב', שמחזיקה בשעבוד על 172.2 מיליון מניות של בזן ששוויין הנוכחי עומד על 182 מיליון שקל, מסתכם ב־610 מיליון שקל. החוב כלפי אג"ח ג' עומד על 265 מיליון שקל. סדרה זו מחזיקה בשעבוד על 85.6 מיליון מניות בזן ששוויין הנוכחי עומד על 90.7 מיליון שקל.
הנפקת זכויות תוריד את שווי המניות שמשמשות בטוחה לשתי סדרות האג"ח שהמחזיקים בהן עלולים להישאר קירחים מכאן ומכאן, אם פטרוכימיים לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה כלפיהם. גם היקף הדיבידנדים העתידי של פטרוכימיים מבזן יקטן בעקבות הנפקת הזכויות.
בעקבות כוונתה של פטרוכימיים להשתתף בהנפקת הזכויות, החלו החברה ובעלי החוב שלה במגעים לביצוע הסדר חוב חלופי, שבמסגרתו תזרים פטרוכימיים מקופתה את החלק שיידרש ממנה בהנפקת הזכויות של בזן — כ־50 מיליון דולר — כדי לשמור על חלקה בבזן. נראה כי בעלי החוב יבלעו את הגלולה ויעדיפו שהחברה תשתתף בכל זאת בהנפקת הזכויות ולא תדלל את אחזקתה בבזן.
היקף חובה של בזן למחזיקי האג"ח שלה מסתכם ב־413 מיליון דולר, ואילו חובה לבנקים עומד על 810 מיליון דולר. ככל הנראה, במצב שבו מחזיקי האג"ח יסכימו לדחיית חלק מהתשלומים, והחברה תבצע את הנפקת הזכויות שתשפר את מבנה ההון של בזן, יסכימו גם הבנקים להעניק לחברה אשראי נוסף.
הצרות של כרמל אולפינים
אבל כאן לא מסתיימות הצרות של בזן ובעלי החוב שלה. גם החברה־הבת כרמל אולפינים (כאו"ל) מצויה במצוקת חוב. לפני כחצי שנה, כאשר בזן השיקה את מתקן הזיקוק החדש שלה (המיד"ן), היא הסבירה לבעלי האג"ח שלה כי המתקן יסייע לה להגדיל את ה־EBITDA (רווח תפעולי לפני ריבית, מס והפחתות) בכ־300 מיליון דולר לשנה. מחזיקי האג"ח התעודדו מכך, ובזן קיבלה את אישורם להעניק לכאו"ל ערבות של עד 135 מיליון דולר כדי להבטיח שתעמוד בכל התחייבויותיה למחזיקי האג"ח שלה.
בזן סיימה את הרבעון השני של 2013 בהפסד של 37 מיליון דולר לעומת רווח של 6 מיליון דולר ברבעון הראשון. עד סוף 2014 צריכה בזן לפרוע תשלומי קרן וריבית למחזיקי האג"ח ולבנקים בגובה של 560 מיליון דולר. נכון לסוף הרבעון השני, לבזן יש אמנם עודף של 592 מיליון דולר בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת, אך מחזיקי האג"ח של בזן חוששים כי מחזיקי האג"ח של כאו"ל, שאוחזים בחוב של 893 מיליון שקל, יחלטו את הערבות שבזן העניקה לה בעקבות אי־עמידה צפויה של כאו"ל באמות מידה פיננסיות.
וכאשר נראה היה שבעקבות הנפקת הזכויות של בזן מצבם של מחזיקי האג"ח של כאו"ל משתפר, באה החלטתה של סוכנות הדירוג מידרוג ביום חמישי, וציננה את ההתלהבות. "העמדת הערבות הובילה אותנו לבחון את סיכון האשראי של כאו"ל בד בבד עם סיכון האשראי של בזן המשפיע עליו ישירות", נאמר בהודעת מידרוג. "קביעת הדירוג של כאו"ל ואופק הדירוג ייעשו לאחר שנבחן את השלכות ההתפתחויות האחרונות במצבה הפיננסי של בזן על כאו"ל. הערכתנו הנה אפשרות סבירה של הורדת דירוג, ככל שניווכח כי השחיקה במצבה הפיננסי של בזן מחלישה את חוזק הערבות לטובת כאו"ל".
החשש של מידרוג
חששה של מידרוג נובע מהפרת התניות פיננסיות של בזן כלפי הבנקים, אלא שדווקא חשש זה הוא מינורי, על רקע העובדה כי אם בזן תגיע להסדר מול מחזיקי האג"ח שיאפשר לה דחייה של חלק מהתשלומים ובנוסף היא תבצע הנפקת זכויות, הבנקים לא צפויים לעמוד בדרכה להמשיך לפעול.