איך להנפיק לפני שייצרת הכנסה משמעותית
חברות הביוטק יוצאות להנפקה בוול סטריט עם סיפור קטן בלב; על האמונה של השוק האמריקאי
היקף ההנפקות בשנת 2013 מזכיר את הימים שלפני משבר הסאב־פריים, עם היקף גיוסים בוול סטריט מתחילת השנה שמסתכם ביותר מ־40 מיליארד דולר. ועוד נותרו חודשיים שלמים עד סוף השנה.
- "עם הכסף מהנפקת אנזימוטק נבנה מפעל נוסף בישראל"
- אבוג'ן יוצאת להנפקה בוול סטריט: רוצה לגייס 60 מיליון דולר
- אלקוברה הגישה תשקיף לגיוס של עד 34.5 מיליון דולר
מגמת עלייה זו לא פסחה גם על החברות הישראליות. ככל הנראה, השנה הנוכחית צפויה להיות השנה הטובה ביותר מאז שנת 2007, אז גויסו 48.7 מיליארד דולר על ידי 213 חברות. הסיבה להתרבות ההנפקות הישראליות בוול סטריט השנה נובעת לא רק מכוחן העולה של החברות הישראליות, אלא משום שבאופן כללי נפתח חלון ההנפקה לרווחה.
עלייתו של הביוטק
ההבדל העיקרי בין החברות שביצעו את הגיוסים השנה לבין החברות שביצעו את הגיוס לפני פרוץ המשבר ב־2007 הוא התחומים שמהם החברות מגיעות. אם ב־2007 כיכבו ברשימת החברות המגייסות חברות כגון מלאנוקס, וולטייר ואלוט, שגייסה עוד בשנת 2006, הרשימה הנוכחית של הגיוסים מורכבת בעיקר מכוכבות עולם הביוטכנולוגיה הישראלי, בהן אנזימוטק, אלקוברה וקמהדע, עם חברה נוספת מהתחום - אבוג'ן - שנמצאת על המדף.
המגמה לא נעצרת רק בחברות שביצעו הנפקה ראשונית אלא ממשיכה גם דרך חברות כגון מזור רובוטיקה, שהחלה את דרכה ברישום מנייתה למסחר בארה"ב ללא הנפקה תחת ADR. אלקוברה מצדה הגישה כבר תשקיף להנפקה משנית בהיקף של 30 מיליון דולר בוול סטריט, וזאת על רקע הצלחת ההנפקה הראשונית שאירעה לפני פחות משנה.
להאמין במוצר
קשה לדבר באופן כללי על מגמות מבחינת המכפילים שבהם מתבצעות הנפקות חברות הביוטכנולוגיה, אלקוברה או קמהדע למשל הן חברות שעדיין לא ייצרו רווחים, אולם דבר אחד ברור, הסטנדרטים שעל פיהם מוערכות חברות הביוטכנולוגיה שונים מהסטנדרטים שעל פיהם מוערכות חברות הטכנולוגיה הוותיקות.
בעוד מחברות הטכנולוגיה נדרשת צמיחה חזקה בהכנסות ועדיפות לרווחיות לפני ההנפקה, מחברות הביוטק נדרש בעיקר סיפור טוב ואמין על הדרך שבה החברה צפויה לייצר הכנסות בעתיד. שוק ההון האמריקאי התגלה כמגלה הבנה לחברות שעדיין לא הצליחו לייצר הכנסות משמעותיות בתחום זה.