"עם הכסף מהנפקת אנזימוטק נבנה מפעל נוסף בישראל"
מנכ"ל חברת תוספי התזונה, ששווייה קפץ ב־30% ביום המסחר הראשון שלה בנאסד"ק ל־420 מיליון דולר, מסמן מטרות: "לא בנינו עסק בשביל להימכר או לעשות אקזיט. מהיום הראשון שלנו החלטנו שאנחנו רוצים לבנות תעשייה"
"התחושה האישית שלנו היא של סיפוק. התחלנו את החברה עם חדר אחד בנצרת עילית שהיו בו שלושה עובדים והגענו לנאסד"ק", אומר אריאל כץ, מנכ"ל אנזימוטק, חברת תוספי התזונה שהשלימה בסוף השבוע האחרון הנפקה בנאסד"ק.
אנזימוטק גייסה 71 מיליון דולר לפי שווי של 300 מיליון דולר, וביום שישי, יום המסחר הראשון במניה שלה, היא כבר השלימה זינוק של 30% לשווי של 420 מיליון דולר. כץ הוסיף כי "באותה מידה שיש לנו סיפוק, יש גם תחושה אישית של אחריות גדולה. סיימנו את שלב א' ועכשיו אנחנו הולכים לשלב ב'".
אנזימוטק הוקמה ב־1998 על ידי היזמים ד"ר סובחי בשיר, דני פלוטקין וקבוצת האחים עופר בחממה הטכנולוגית "ניות" שבנצרת עילית. בשיר פיתח טכנולוגיה שבמקור נועדה להפוך שמן זית למרגרינה, והחברה זיהתה את הפוטנציאל הטמון בטכנולוגיה וייעדה אותו גם לפיתוח חומרים פעילים לעולם התרופות, כאשר היא מייצרת תוספי מזון ומרכיבים תזונתיים מבוססי ליפידים.
כץ מחזיק בכ־3% ממניות החברה, כך שהמניות שהוא מחזיק בידיו שוות כבר כ־12 מיליון דולר. לדבריו, כספי ההנפקה ישמשו לבנייה של מפעל נוסף בישראל. "אנחנו מתחילים בחודשים הקרובים להקים את המפעל, וחוץ מזה, אנחנו חברה צומחת, ואנחנו זקוקים לכסף כדי להגדיל את ההון החוזר שלנו". לדבריו, החברה בחרה לבצע את ההנפקה בוול סטריט ולא בבורסת תל אביב משום "שנאסד"ק היא הבורסה שקורצת לחברות בתחום הטכנולוגיה".
כץ התייחס לתרבות האקזיטים הישראלית, ולכך שחברות טכנולוגיה ממהרות להימכר, לעתים עוד בטרם הספיקו לסיים את ההתפתחות שלהן. לדבריו, "אף שאנחנו בסקטור הטכנולוגי, לא בנינו עסק בשביל להימכר או לעשות אקזיט. מהיום הראשון החלטנו שאנחנו רוצים לבנות תעשייה. אנחנו בונים תעשייה והכספים נועדו לזה. יש לנו מוצרים מובילים בעולם, ויש לנו הסתכלות על כל מגוון הפתרונות, גם למניעת המחלות וגם לטיפול בהן. יש לנו עובדים באיכות מאוד גבוהה, ויש מעט מאוד אנשים שעזבו את אנזימוטק לאורך השנים. בסוף היום, ההצלחה הנוכחית היא ההצלחה של העובדים".
באשר לתחומי הפעילות של החברה אמר כץ כי "אנחנו פועלים בשני תחומים עיקריים: התזונה, שבו אנחנו מספקים מוצרים שנועדו למנוע בעיות פיזיולוגיות במגוון אוכלוסיות, החל מתינוקות וכלה בבוגרים; והחטיבה הרפואית, ששם אנחנו מפתחים תרופות שמשווקות תחת המותג ואיה, שנמצא בבעלותנו".
אנזימוטק סיימה את 2012 עם הכנסות של 37.9 מיליון דולר לעומת 23 מיליון דולר ב־2011. הרווח הנקי ב־2012 עמד על 4.8 מיליון דולר לעומת הפסד של 864 אלף דולר ב־2011. את המחצית הראשונה של 2013 סיימה החברה עם הכנסות של 28.7 מיליון דולר ורווח של 4.7 מיליון דולר.
בעלי המניות העיקריים בחברה הם קבוצת גלעם, הנשלטת בידי קיבוץ מענית, שהחזיקה לפני ההנפקה 40.9% מהמניות, ואחריה כ־33% בשווי 136 מיליון דולר; XT הייטק השקעות (לשעבר עופר הייטק השקעות), שהחזיקה לפני ההנפקה 19.2% מהמניות, ומחזיקה כעת בכ־15% בשווי של כ־64 מיליון דולר; קרן מילניום שהחזיקה ב־10.5% מהמניות ומחזיקה כעת בכ־8% בשווי 35 מיליון דולר; וקבוצת ארנסיה, שהחזיקה ב־6.9% מהמניות ומחזיקה כעת בכ־5.5% בשווי של כ־23 מיליון דולר.