"כדי להישאר בשליטה משפחת עופר צריכה לוותר על משהו"
לקראת המו"מ על הסדר החוב בצים המוסדיים מאותתים לבעלי השליטה: "אנחנו מצפים שבעלי השליטה יוותרו על חלק מההלוואות שהעמידו לצים"
מחזיקי האג"ח של צים נערכים למשא ומתן מול הנהלת צים (מקבוצת החברה לישראל) שיחל באופן רשמי בשבוע הבא בסדרת פגישות בברצלונה. במשא ומתן ישתתפו, בין היתר, הבנקים המממנים של צים שהם בעלי החוב העיקריים של החברה, ואשר עמם הושגה התקדמות בשבועות האחרונים.
- עופר יזרים עד מיליארד שקל לצים, במירוץ להסדר מהיר
- בזן מנסה להיחלץ מהמשבר: תפעל לגיוס של 150 מיליון ד' עד סוף השנה
- החברה לישראל מוכרת את תחנת הכוח במישור רותם
"כדי להישאר בשליטה אנחנו מצפים שמשפחת עופר, שלאורך השנים ביצעה גם עסקאות בעלי עניין עם צים, תזרים לחברה כסף, ותוותר גם על חלק מההלוואות והמימון שהעמידה לחברה", אמרו גורמים מקרב מחזיקי האג"ח הגדולים של החברה בתגובה לא רשמית שמסרו ל"כלכליסט". נציגות מחזיקי האג"ח של צים כוללת את עמיתים, מגדל והראל.
חלק ממצוקתה של צים נובע מחובות בגין רכישה וחכירה של אוניות מחברות שבבעלות פרטית של עידן עופר. צים אמורה לשלם לחברות אלו סכום כולל של 700 מיליון דולר. במסגרת ההסדר עשויה משפחת עופר להסכים לדרישת הנושים שפירעון חוב זה יהיה נחות לא רק לעומת החוב לבנקים, אלא גם לעומת התשלום למחזיקי סדרות אג"ח חדשות שתנפיק צים במסגרת הסדר עתידי.
אתמול נחשף ב"כלכליסט" כי החברה לישראל שינתה את עמדתה ביחס להסדר חוב בחברה, לאחר שבמגעים שנערכו לפני חצי שנה סירבה להזרים הון לצים. כעת הביעה החברה נכונות להזרים לצים מאות מיליוני דולרים כדי לתמוך בצים במסגרת הסדר. גורמים המקורבים למגעים מסרו כי ההזרמה עשויה להגיע למיליארד שקל ואף יותר.
הזרמה כזו דורשת אישור ברוב מיוחד מקרב בעלי מניות המיעוט בחברה לישראל, שכן משפחת עופר, בעלת השליטה בחברה לישראל, היא גם בעלת עניין בצים, ועל פי תיקון 16 לחוק החברות, נדרש רוב מקרב בעלי מניות המיעוט כדי לאשר עסקה שלבעל השליטה יש בה ענין אישי. בסבב השיחות הקודם הביע ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל, עמדה שלפיה אין סיכוי להחלטה כזו לעבור, אולם עתה מקווים בחברה לישראל כי ניתן יהיה להעביר את ההחלטה.
צים חייבת 3.05 מיליארד דולר לבנקים, לחברות האוניות ולבעלי האג"ח, מהם 390 מיליון דולר לנושים מובטחים. לבעלי האג"ח חייבת החברה 376
מיליון דולר.