$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רשות ני"ע מתכוונת לאסור מכירת קרנות יקרות לתיקים

בתי ההשקעות לא יוכלו להמשיך לדחוף את קרנות הבית ללקוחות התיקים: בעקבות ממצאי ביקורת, הרשות מקדמת מהלך שלפיו מנהלי תיקים לא יוכלו לרכוש עבור לקוחותיהם קרנות נאמנות של הבית בדמי ניהול גבוהים

רחלי בינדמן 07:3913.11.13

רשות ני"ע יוזמת מהלך חקיקתי שיבטל את הנוהג המגונה של בתי השקעות "לדחוף" ללקוחות התיקים המנוהלים קרנות נאמנות בניהול אותו בית השקעות בדמי ניהול גבוהים.

 

במסגרת החקיקה המתגבשת ייקבע כי אם יותר מ־25% מנכסי הקרן מושקעים בתיקים מנוהלים של הבית, על מנהלי תיקים ייאסר לרכוש עבור הלקוח קרנות נאמנות אלו. מנהל התיקים יוכל לרכוש אותן עבור לקוחותיו רק אם הן יגבו דמי ניהול שלא יעלו על הממוצע של דמי הניהול שגובות קרנות נאמנות אחרות של בית ההשקעות באותה הקטגוריה. זאת, כדי למנוע תמריץ לבית ההשקעות לרכוש עבור תיק מנוהל קרנות נאמנות יקרות, כיוון שהלקוח בעל התיק המנוהל הוא בעצם לקוח שבוי.

 

היוזמה של הרשות מגיעה לאחר ביקורות שהתבצעו בבתי ההשקעות בתחום זה, שגילו נתונים מדהימים שלפיהם בתי השקעות מקימים קרנות נאמנות שמיועדות מראש להיות קרנות שיימכרו לתיקים מנוהלים. מדובר בקרנות שגובות דמי ניהול גבוהים משמעותית מהממוצע בקטגוריה, ושאינן משווקות כלל למערך הייעוץ הבנקאי אשר דומיננטי בהפצת הקרנות לציבור הרחב. עוד ממצאי הביקורת עולה כי לעתים 80%–90% מהנכסים של קרנות אלו נמצאים אך ורק בתיקים מנוהלים.

 

במצב כזה נוצר פוטנציאל ניגוד עניינים של בית ההשקעות, שעשוי להציע דמי ניהול מאוד נמוכים ואפילו אפסיים לניהול התיק, מתוך הנחה שהוא יפוצה על כך באמצעות הכנסת קרנות עם דמי ניהול גבוהים לתיק המנוהל. זאת להבדיל ממצב שבו לקוח ללא תיק מנוהל רוכש קרן נאמנות ומקבל על כך ייעוץ מיועץ השקעות בבנק, שממליץ על קרן על בסיס מערכת דירוג שמשקללת, בין השאר, גם את דמי הניהול שגובה הקרן.

 

הרפורמה המוצעת רלבנטית ללקוחות אשר לא מנהלים סכומים גבוהים. היום, כאשר לקוח שאינו מנהל סכומים גבוהים מחליט לפתוח תיק מנוהל בבית השקעות, הוא בדרך כלל מעניק הרשאה לחברת ניהול תיקים לרכוש עבורו קרנות נאמנות של בית ההשקעות במסגרת ניהול התיק ("תיק קרנות"). זאת, כיוון שפחות משתלם הן ללקוח והן לחברת ניהול התיקים להחזיק בתיק השקעות שמורכב כולו מניירות ערך שנרכשים לתיק באופן ישיר, בשל העלויות הכרוכות בכך.

 

שמואל האוזר, יו"ר הרשות לני"ע שמואל האוזר, יו"ר הרשות לני"ע צילום: עמית שעל

 

בתיקים אלו הלקוח משלם דמי ניהול עבור ניהול התיק, אך עבור אותו חלק מהתיק שבגינו נרכשת קרן נאמנות הוא לא ישלם פעמיים, אלא רק את הגבוה מבין השניים: דמי הניהול עבור התיק שעליהם סיכם עם מנהל התיק או עלות רכישת הקרן. מנהל התיקים, בעצם, מסביר ללקוח כי הוא מקבל מוצר מעולה: במקום שהלקוח ינהל לבדו את השקעותיו באמצעות קנייה ומכירה של קרנות, מנהל התיקים יקנה וימכור עבורו קרנות כאלו ללא דמי ניהול כלל. זאת למעט העלות של הקרנות, שממילא היה הלקוח סופג אם היה מנהל את השקעותיו לבדו.

 

אלא שלקוחות שלא לחלוטין מבינים את משמעות הסיטואציה מופתעים לגלות שבפועל הם שילמו דמי ניהול גבוהים בשל רכישת קרנות נאמנות שגבו דמי ניהול גבוהים יותר. בנוסף, הרווח של חברת קרנות נאמנות כאשר הקרנות נרכשות לתיק מנוהל גבוה מהרווח שלהן כאשר מי שרוכש את הקרן הוא לקוח פרטי, זאת מכיוון שעבור רכישת קרן לתיק מנוהל, לא משלם מנהל הקרן עמלת הפצה לגורם מתווך - מערך הייעוץ הבנקאי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x