ועידת שוק ההון
יעל אנדורן: הגירעון יהיה נמוך מהצפוי אבל אי אפשר לעשות שינוי במיסוי משנה לשנה
מנכ"לית משרד האוצר בוועידת שוק ההון של "כלכליסט": "זה לא סוד שהשנה היתה ירידה בביצוע התקציב. אנחנו נביא את הנתונים בפני הציבור בשבועות הקרובים"
"המהפכה החברתית חלחלה לכל הדרגים בממשלה, וכך גם לפקידות המקצועית במשרדי הממשלה" כך אמרה הבוקר (ג') יעל אנדורן, מנכ"לית משרד האוצר, בהופעה פומבית ראשונה שלה בתפקיד. אנדורן אמרה את הדברים במהלך שיחת "אחת עם אחת" עם גלית חמי, עורכת "כלכליסט", בועידת שוק ההון 2013 של "כלכליסט" שנערכת בתל אביב.
- מאיר שמיר: "לא נישאר בתנובה אם לא נהפוך לבעלי השליטה"
- האוזר: "הפרטת הבורסה יכולה להציב אותה בשורה הראשונה של הבורסות בעולם"
- הנגידה פלוג: על הממשלה לאמץ מדיניות כלכלית שתשאף לצמיחה שוויונית יותר
בימים אלו אתם עובדים על התחזית הכלכלית לשנה הבאה. האם תהיה הקלה בנטל המסים?
"אנחנו באמת עושים הערכה לשנת 2014. זה לא סוד שהשנה היתה ירידה בביצוע התקציב. בשנה הבאה בגלל הרווחים הכלואים וכמה עסקאות שהניבו מס גבוה מהצפוי, אכן תהיה עלייה בהון. אבל כל מי שעוקב אחרי הנושא יודע שאי אפשר לעשות שינוי מהותי במיסוי משנה לשנה".
לדברי אנדורן, "הגרעון השנה יהיה נמוך מהצפוי. אנחנו נביא את הנתונים בפני הציבור בשבועות הקרובים".
יש תחושה של זגזוג בנתונים שיוצאים ממשרד האוצר. למשל, התגאתם שתקציב הבטחון קוצץ ולאחר מכן הקיצוץ קוצץ.
"כאשר אני חזרתי למשרד האוצר לאחר עשור שלא הייתי בו, הנושא המרכזי הוא התוויה של אסטרטגיה מרכזית לשנים הקרובות, על מה אנחנו רוצים לשים דגש. בממשלה זה יותר קשה, אבל אנחנו בהחלט עובדים על זה.
"אין ספק שאחד האתגרים של מדינת ישראל הוא ליצור צמיחה על מנת להביא אותנו לרמת החיים של המדינות המערביות המפותחות. רק אחר כך צריך לחשוב איך לחלק מחדש את הצמיחה בין כל המגזרים באוכלוסייה. אם אנחנו רוצים לתת פחות או יותר כסף לבטחון, על חשבון מה זה יבוא? על חשבון עליית מיסים או תקציבים אזרחיים? אנחנו בהחלט היינו רוצים שתקציב הבטחון יצטמצם וירד מדרגה".
אבל לנו אמרו שהעלייה בתקצוב הבטחון בא על חשבון עודפים. מאיפה העודפים האלו באים?
"אנחנו נסיים את השנה עם מיליארדים בודדים. השנה היה תת-ביצוע משמעותי, בגלל החלפת ממשלות. זה אומר תוכניות של הממשלה שתוכננו ותוקצבו אבל לא יצאו לפועל. זה קורה בכל שנה, אבל השנה זה היה גבוה יותר בגלל הסיבות שמניתי. הפנים של כולם כרגע הוא לשנים הבאות".
בזמן העשור שלא היית במשרד האוצר, היה את המחאה החברתית. האם היא הצליחה להשפיע על משהו?
"אני חושבת שזה חלחל לכל הדרגים. זה הגיע לפקידות המקצועית במשרדי הממשלה, לשרים ולכל חברי הכנסת. אבל למרות הירידה באבטלה ובהשתתפות בנטל, בהסתכלות קדימה לשנים הבאות, אם לא נראה את כל האוכלוסיות משתלבות במשק העבודה אנחנו לא נוכל לעמוד ביעדים. זה נכון לגבי אוכלוסיית נשים עובדות, או החרדית או הערבית, ואנחנו מחוייבים לשלב אותם בשוק העבודה".
מה תוכנית העבודה לשנה הבאה? איך משלבים את האוכלוסיות האלו בשוק?
"קודם כל צריך לפעול לזהות את החסמים. אם זה נשים, אז זה לפתור את נושא הצהרונים והטיפול בילדים. בחרדים, צריך כבר עכשיו לשפר את ההשכלה ואת לימודי ליב"ה כך שבעתיד יהיה להם את הכלים והיכולות להצטרף לשוק העבודה, ואילו באוכלוסיה הערבית הדרך הנכונה היא לפעול ליצירת קורסים מקצועיים והכשרה מחדש".
הממונה על אגף שוק ההון והביטוח הקודם השאיר לך מתנה - קיצוץ בריביות הפנסיה, מהלך שהתנגדת לו בעבר. היכן זה עומד?
"נושא הפנסיה הוא מאוד מרכזי במשק הישראלי. הרבה מאוד מדינות בעולם מתחבטות איתו. אנחנו בתקופה של עלייה באורך החיים. צריך לחשוב מה יהיו הנכסים שיהיו בידי עובד אחרי הפרישה. הפנסיה חושבה לפי ריבית לטווח ארוך של 4%, והיום היא עומדת על 2.5%. זה משהו שמשפיע על כולנו. ואנחנו במשרד האוצר חושבים איך לפתור אותו. אנחנו מנפיקים אג"ח ועושים כל מה שאפשר על מנת להבטיח שלכולנו תהיה פנסיה ראויה".