הבנק האירופי המרכזי שוקל ריבית שלילית
בבנק האירופי טוענים כי שיעור ריבית שלילי עבור פקדונות המופקדים אצלו עשוי להוות כלי פוטנציאלי לבלימת הדיפלציה, עם זאת, ההשלכות של המהלך אינן ברורות
סוכנות הידיעות בלומברג דיווחה היום (ד') כי הבנק האירופי המרכזי שוקל הורדה קטנה מהרגיל של הריבית, זאת במידה ויוחלט להפוך בפעם הראשונה את הריבית לשלילית, כך על פי שני מקורבים לדיונים, שביקשו להישאר בעילום שם.
לדבריהם, קובעי המדיניות יפחיתו את שיעור הריבית שמוטל על מלווים מסחריים שמפקידים כסף עודף בבנק המרכזי מ-0 לשיעור של מינוס 0.1% זו תהיה הפעם הראשונה שבה הבנק המרכזי מפחית את שיעורי הריבית בשיעור הנמוך מ-0.25%. עם זאת, הרעיון שעלה לדיון במועצת הבנק, עדיין לא זכה לתמיכה כוללת.
במועצת הבנק האירופי, שתיפגש השבוע בפרנקפורט, טוענים כי שיעור שלילי לריבית על הפיקדונות עשוי להוות כלי פוטנציאלי לבלימת הדיפלציה. עם זאת, הם הזהירו כי ההשלכות של מהלך חסר תקדים מסוג זה אינן ברורות.
טרנס קלינגמן מנהל מחלקת המחקר בפסגות ברוקראז' התייחס לפרסומים ואמר ל"כלכליסט" כי להערכתו "יש בהחלט היתכנות להוצאת מהלך זה לפועל".
מה שהבנק המרכזי מנסה להשיג במהלך שכזה הוא עידוד מתן אשראי על ידי בנקים אירופיים, לצורך התמודדות עם מחנק האשראי אשר שורר ביבשת. הבנקים שמחוייבים להחזיק כסף מזומן כרזרבה להלוואות שהם נותנים (או יותר נכון לא נותנים מספיק כרגע - ע.ס) במרתפי הבנק המרכזי, מקבלים כרגע שיעור ריבית של 0% על פיקדונותיהם.
"זה יכול לעבוד רק אם תיאבון הסכון יגבר על הפחד ממתן הלוואות" אמר קלינגמן "כלומר, יתכן שבנקים שהם מספיק חזקים בשביל לספוג את הריבית השלילית, יעדיפו להמשיך במגמה ולהעדיף תשלום ריבית שלילית מאשר הסיכון לקחת את הסיכון של מתן הלוואות ללווים שהינם מסוכנים מדי לטעמם".
אפשרות נוספת אותה העלה קלינגמן היא גלגול הריבית השלילית אל הציבור, כלומר שהציבור יאלץ לשלם כסף לבנקים תמורת הפיקדונות "בשנות ה-70 בשוויץ, היה תקדים של מהלך מסוג זה, בניסיון להחליש את המטבע, בזמנו הבנקים היו מספיק חזקים בשביל לגלגל את הנטל אל הציבור, אולם, הפעם המטרה היא שונה" סיכם קלינגמן.
בתחילת החודש טען נגיד הבנק מריו דראגי כי הבנק המרכזי "מוכן מבחינה טכנית" לשיעור ריבית שלילי, זאת במידה והתחזית הכלכלית תדרוש זאת. כמו כן, חבר המועצה המנהלת פיטר פראט אמר השבוע בעת ביקור בהונג קונג כי שיעור מתחת לאפס הוא אפשרות קיימת.
קובעי המדיניות מקווים שהמהלך, שיחייב את הבנקים לשלם כדי להחזיק בנזילות עודפת, יעודד אותם להלוות כספים לחברות ולמשקי בית במקום.
לדברי אחד המקורבים, הפחתה של פחות מ-0.25% תאפשר לבנק המרכזי לבדוק את המדיניות תוך הפרעה מינימאלית למערכת הפיננסית. ההחלטה הבאה של הבנק בנוגע לריבית תתפרסם בחמישה בדצמבר.
האינפלציה בקרב 17 מדינות גוש היורו הואטה באוקטובר ל-0.7% (בחישוב שנתי), השיעור הנמוך ביותר מזה ארבע שנים, ונמוך ביותר ממחצית מהיעד של 2% שקבע הבנק.