מס החברות: עזריאלי נפרדה מ־138 מיליון שקל, מליסרון נגררה להפסד
בדיקת כלכליסט מעלה כי השינוי במס החברות פגע בשורה התחתונה של חברות הנדל"ן המניב: כלכלית ירושלים רשמה הוצאה של 54 מיליון שקל והרווח הנקי התכווץ ל־31 מיליון שקל. הכשרת הישוב הצליחה להתגבר על הוצאה של 12 מיליון שקל ולעבור לרווחיות
ההשפעה החשבונאית של העלאת מס החברות ב־2014 בשיעור של 1.5% ניכרת בעיקר בחברות הנדל"ן המחזיקות בנכסים רבים, ושבגינם צריכות החברות להכיר בהוצאות מסים עתידיות.
- הראל ויזל: "לפחות 10 רשתות נמצאות בקשיים וחלקן יקרוס תוך שנה"
- פרשת מליסרון: החברה והמנכ"ל אבי לוי זוכו; סמנכ"ל הכספים הורשע
- מנכ"ל קבוצת עזריאלי: מיחזור ההלוואות יתרום לנו 50 מיליון שקל לרווח התזרימי בשנה
אם נביט על כלכלית ירושליםשפרסמה את דו"חותיה לרבעון השלישי אתמול, העלאת שיעור המס בישראל הביאה ברבעון השלישי להוצאה חד־פעמית של כ־54 מיליון שקל וכיווצה את הרווח הנקי ל־31 מיליון שקל. בנוסף, החברה רשמה ירידה של כ־14% ברווח הגולמי מנכסים מניבים (NOI), שהסתכם ברבעון השלישי בכ־263 מיליון שקל. מתחילת 2012 השלימה כלכלית ירושלים שבשליטת אליעזר פישמן עסקאות למכירת נכסים שהניבו תזרים פנוי של כ־2.1 מיליארד שקל וצמצמו את החוב הפיננסי בכ־4.6 מיליארד שקל.
למרות מסע המימושים, תחת ניהולו של המנכ"ל דודו זבידה הגירעון בהון החוזר של כלכלית ירושלים (סולו) טיפס בכ־240 מיליון שקל ל־1.2 מיליארד שקל. כמיליארד שקל מהגירעון בהון החוזר נובעים מאשראי לזמן קצר שניתן כנגד שעבוד נכסים לא שוטפים.
מי שרשמה את ההוצאה הגדולה ביותר בעקבות העלאת שיעור המס היתה עזריאלישבשליטת דוד עזריאלי. ענקית הקניונים היא החברה בעלת שווי הנכסים הגדול ביותר בישראל, והעלאת המס גררה הוצאה נוספת בהיקף של 138 מיליון שקל ברבעון השלישי. הדבר הוביל אותה לרשום רווח נקי של 55 מיליון שקל ברבעון השלישי לעומת 211 מיליון שקל ברבעון המקביל.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
חזקה בארץ, חלשה בחו"ל
מי שעוד נפגעה מהעלאת שיעור המס היתה חברת הקניונים המתחרה מליסרון, שבשליטת ליאורה עופר רשמה הוצאת מס מיוחדת בהיקף של 89 מיליון שקל ברבעון השלישי, מה שהעביר אותה להפסד רבעוני של 73 מיליון שקל לעומת רווח נקי של 106 מיליון שקל. מליסרון השלימה מהלך נרחב של מכירת קניונים כדי להפחית את רמת המינוף שלה, מהלך שהוביל לירידה של 5% ב־NOI שהסתכם ב־238 מיליון שקל ברבעון, אם כי הירידה קוזזה מעט בעקבות פתיחתו של קניון באר שבע בסוף מאי האחרון. אם מסתכלים על ה־NOI מנכסים קיימים, ניכר דווקא שיפור ברמה של 2% לעומת הרבעון המקביל.
גם איירפורט סיטי שבשליטת חיים צוף רשמה הוצאה לא מבוטלת בגין העלאת המס. החברה־האם של נצבא רשמה הוצאה רבעונית של 48.5 מיליון שקל בעקבות המס. בעקבות זאת, הרווח הנקי של החברה צנח ב־41% לעומת הרבעון המקביל והסתכם ב־33 מיליון שקל בלבד. בשורת ההכנסות דווקא ניכר שיפור, עם עלייה של 7% לעומת הרבעון המקביל להכנסות של 191 מיליון שקל. השיפור נבע מרכישת חלקה של ביג במרכז המשותף בפולג (50%) ומאכלוס והרחבת הפעילות במתחם הדגל של החברה - איירפורט סיטי.
מול השיפור בפעילות בארץ ניכרת החולשה בצרפת. החברה רשמה ירידה בשווי ההוגן של נדל"ן בגובה 10 מיליון שקל ברבעון השלישי, לעומת רווחי שיערוך ברבעון המקביל של 70 מיליון שקל.
חוזרת להרוויח, למרות המס
חברה נוספת שפרסמה אתמול דו"חות היא הכשרת הישובשבשליטת משפחת נמרודי. הכשרת הישוב רשמה בעקבות המס הוצאה בהיקף של 12 מיליון שקל ברבעון השלישי, שהובילה את הרווח הנקי להסתכם ב־14.7 מיליון שקל, לעומת הפסד של 86 מיליון שקל ברבעון המקביל. הכשרת הישוב רשמה ברבעון שיפור במרבית מגזרי הפעילות שלה ושורת ההכנסות כולה עלתה ב־11% ל־167.6 מיליון שקל. החברה המשיכה לשערך מעלה את הנכס המרכזי שלה - קניון שבעת הכוכבים - שנרשם לפי שווי של 904 מיליון שקל (עלייה של 18 מיליון שקל לעומת הרבעון הקודם), למרות ירידה ב־NOI ממנו.
יש גם חברות שהעלאת המס לא השפיעה עליהן. דוגמה לכך ראינו באלקטרה נדל"ן מקבוצת אלקו. החברה, שנמצאת במירוץ להיחלץ מהבעיה התזרימית שלה, צברה בשנים האחרונות הפסדים לצורכי מס (במקום רווחים עתידיים שצפויים להגיע ממימוש נכסים), ולכן ההשפעה עליה (ועל החברה־האם אלקו) היא אפסית.