$
המלצות ואזהרות

זווית אחרת

חלום הדירה מתרחק, ולא רק בישראל

לפי קרן המטבע הבינלאומית הפער בין מחירי הדירות לשכר הדירה רק מתרחב; מי ההמדינה שבמקום הראשון ומה מצבנו ביחס לעולם?

גרייס חנאוי 14:0501.12.13

השבוע בפרויקט של "כלכליסט" ו-IBI: בימים אלו כשאנו עסוקים ושבים ומתלבטים לגבי שוק הדיור, הן במישור האישי של החלטות ההשקעה והן ברמה הלאומית חשוב לזכור שהתופעה איננה מקומית.

 

שוק הדיור ברחבי העולם חטף מכה קשה בתקופת המשבר העולמי. אולם, בעוד שהזרקור התקשורתי כיוון לשווקים שבהם שוק הדיור קרס, כמה מדינות הציגו קפיצות מטורפות במחירים.

 

לפי דו"ח חדש של קרן המטבע הבינלאומית (IMF), מחירי הדיור בעולם עלו ברבעון השני של שנת 2013 זה הרבעון השישי ברציפות והמחירים עלו ב-32 מתוך 51 הכלכלות המתקדמות והמתפתחות, בהשוואה לעליות ב-9 מדינות בלבד ברבעון השני של שנת 2009 כאשר משבר הדיור היה בעיצומו.

 

 

 

בישראל, מחירי הדירות עלו ב-80% משנת 2007, אך למרות העליות החדות, והחששות המתרבים בפרמטר של היחס בין מחיר הדירות למחירי שכירות ישראל דומה לממוצע של מדינות אחרות.

 

קנדה, זכתה לכינוי ה- overvalued housing market בעולם היות שהיחס שם בין מחירי הדירות לשכ"ד הגיע לרמה של 85% מעל הממוצע. שוק הדיור הקנדי בדומה לכלכלות אחרות בעולם, נחלש ב-2009 בתגובה למשבר הפיננסי העולמי אך מהר מאוד חזר וצמח לפני שהממשלה הידקה את כללי המשכנתאות מספר פעמים.

 

ב-2012, המאמץ הרביעי של הממשלה לרסן את ההלוואות הביא לנסיגה חדה בביקושים שהחזיק מעמד עד לקיץ 2013 כאשר הקונים חזרו בהמוניהם. בישראל בדומה לעולם כל עוד הריבית נמוכה והתעסוקה גבוהה קשה לראות שינוי מגמה אבל כל שינוי באחד משני הפרמטרים הללו עשוי להביא לשינוי במחירי הדירות גם אצלנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x