$
בורסת ת"א

לאחר ההצבעה הדרמטית באי.די.בי: ההכרעה עוברת לשופט אורנשטיין

אסיפת הנושים של אי.די.בי קיבלה ברוב של מעל 75% את ההצעה של קבוצת אלשטיין-בן משה; דנקנר, שהבטיח כי "לא נאמרה המלה האחרונה", צפוי לטעון כי חלק מהגופים שתמכו בהצעה הזוכה נגועים בניגוד עניינים. גם בצד השני יעלו טענות דומות

גולן חזני, יניב רחימי, רחלי בינדמן ואופיר דור 22:1008.12.13

נוחי דנקנר נערך למאבק משפטי ממושך על השליטה באי.די.בי; זאת, לאחר שאסיפת הנושים של החברה קיבלה ברוב של מעל 75% את הצעת ההסדר של אדוארדו אלשטיין ומוטי בן משה.

 

המאבק הראשון של דנקנר יתמקד בניסיון למחוק את הרוב של 75% שקיבלה ההצעה של אלשטיין־בן משה. באי כוחו יטענו בפני השופט איתן אורנשטיין כי חלק מהותי מהקולות בעד ההצעה של הזוכים נגוע בניגוד עניינים בשל אחזקה מקבילה בחוב של החברה הבת אי.די.בי פתוח.

 

טענת ניגוד העניינים נוגעת בעיקר לבתי ההשקעות פסגות, גלעד, מיטב־דש והראל שמחזיקות באג"ח של אי.די.בי פתוח. בהצבעה שנערכה לפני שנה ניטרלו הנאמנים את הקולות של המוסדיים שמחזיקים בשתי החברות, ובשל כך פסגות פרשה במחאה מנציגות אי.די.בי אחזקות. עתה סבורים הנאמנים כי אין ניגוד עניינים, ויתנגדו לנטרול. אלא שההחלטה תהיה של השופט אורנשטיין.

 

זו אינה צפויה להיות הבקשה היחידה שתובא לפיתחו של בית המשפט. קבוצת אלשטיין־בן משה לא תעמוד מנגד וצפויה גם היא להגיש בקשה לנטרול קולות בטענה לניגוד עניינים, הפעם של קרדיט סוויס שדואג לחוב שלו בחברה האם טומהאוק. הבנק מצדו צפוי לטעון כי מדובר בחוב קטן ולא מהותי של כ־30 מיליון שקל. התנגדויות הצדדים אמורות להיות מוגשות עד מחרתיים עם התייחסות של המשקיף חגי אולמן.

 

צעד נוסף שבו עשוי דנקנר לנקוט נוגע לעיסקה למכירת גיוון אימג'ינג. באי.די.בי מכחישים אפשרות כזו מכל וכל, אולם גורמים בשוק ההון לא פוסלים אפשרות של עיכוב העסקה שמהווה גורם מייצב לחברה הבת דסק"ש, לה היא תעניק רווח הון של 554 מיליון שקל. העסקה אמנם נחתמה אולם עד לסגירתה הסופית צפויה לעבור תקופה לא קצרה של 2–3 חודשים, וכבר היו מקרים של עסקאות שנפלו בשלב הזה.

 

דנקנר צפוי גם להמשיך במלחמתו יחד עם שותפיו מול בן משה במאמץ להוכיח כי לא מדובר בכספים שלו עצמו. כפי שפורסם אתמול ב"כלכליסט", בידי מנהלי אי.די.בי יש ככל הנראה עדות של מנהל בכיר לשעבר בקבוצת בן משה שמעיד מידיעתו האישית על יכולותיו הכספיות של האיש.

 

 

רשות ניירות ערך לא תדרוש הצהרות הון

 

השאלה בה תולה את דנקנר את יהבו, מקור כספיו של בן משה והיקפם, היא אחת השאלות המעניינות שנותרו פתוחות. הן בן משה והן אלשטיין הם בעלי היכרות מוגבלת ביותר עם המשק הישראלי והיקף הונם אינו ידוע. בן משה למשל טוען שעשה את הונו בגרמניה אך מסרב לגלות את מקורות ההון שלו. יחד עם אלשטיין מתחייבים השניים להזרים בעתיד 800 מיליון שקל לאי.די.בי פתוח אבל זאת אך ורק בתנאי שלא ידרשו לחשוף את מקורות ההון שלהם.

 

לכאורה, רשות ניירות ערך יכולה לחייב את אלשטיין ובן משה לתת הצהרת הון כתנאי להתמודדות שלהם על הקונצרן. הדרישה לחשיפת ההון יכולה לעלות לטובת מחזיקי האג"ח ועל רקע טענותיו של נוחי דנקנר ואי.די.בי אחזקות כי בן משה אינו בעל השליטה היחיד בחברת אקסטרה הולדינגס דרכה הוא מבקש לבצע את רכישת השליטה.

 

השופט איתן אורנשטיין השופט איתן אורנשטיין צילום: ענר גרין

 

המומחים מטעם בית המשפט אייל גבאי וחגי אולמן אמנם הבהירו כי להבנתם בן משה הוא אמנם בעל השליטה היחיד, אך זה לא משנה את הספק הקיים לגבי יכולתיו הכספיות. על אף כל זאת, רשות ניירות ערך הבהירה לבית המשפט כי בשלב זה אין בכוונתה להתערב ברמת הגילוי וכי די בכספים שהפקידו בן משה ואלשטיין כדי להוכיח את רצינותם. נראה כי הרשות מודעת לכך שדרישה לגילוי עלולה למנוע את ההתמודדות של השניים על רכישת השליטה בקונצרן וככל הנראה גם של גופים אחרים שמבקשים לשמור על פרטיות נכסיהם.

 

עם זאת הרשות הבהירה כי היה וההתחייבויות של אלשטיין ובן משה ייהפכו למהותיות בעתיד - במובן זה שמידע ביחס ליכולת הפיננסית שלהם יכול להשפיע על תמחור ניירות הערך של אי.די.בי אחזקות שיחזרו להיסחר גם ביחס למשקיעים פוטנציאלים חדשים - ייתכן שהיא תדרוש גילוי כתנאי להמשך המסחר באג"ח.

 

כך למשל במצב שבו אלשטיין ובן משה הופכים לבעלי שליטה, ומצבה של אי.די.בי אחזקות יהיה כזה שאם לא יבצעו את הזרמת ההון לה התחייבו מעבר להזרמות המיידיות לאחר ההסדר, החברה תהיה חשופה להערת "עסק חי" בדו"חותיה. בנוסף, השניים התחייבו לבצע הצעות רכש שאם לא יצאו לפעול הם עצמם יעבירו מניות אי.די.בי אחזקות פתוח לטובת מחזיקי האג"ח. אלא שמדובר בהעברה שאינה נון ריקורס לנכס (התחייבות שהביטחונות היחידים הניתנים להחזרתה הם הנכס) ולכן עדין יכול להיווצר פער שאלשטיין ובן משה יצטרכו להשלים מכיסם ועשוי להיות מהותי - גם במצב זה יכולה הרשות לחייב גילוי נוסף לגבי יכולתם הפיננסית של השניים.

 

בניגוד לאישור הרשות לניירות ערך, המתמודדים על רכישת השליטה בקונצרן אי.די.בי וכחלק מכך גם בכלל ביטוח, לא יצטרכו להשיג מראש היתר שליטה מהמפקחת על הביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר.

 

מוטי בן משה בדיון בבית המשפט מוטי בן משה בדיון בבית המשפט צילום: עמית שעל

סלינגר שלחה לפני כשבועיים מכתב למומחים שמונו לפקח על ההסדר מטעם בית המשפט, אייל גבאי ועו"ד חגי אולמן בו הבהירה כי לא תחייב מראש את המציעים לקבל מראש היתר שליטה בכלל ביטוח, זאת כפי שנהוג בדרך כלל. היא הסבירה במכתבה כי תעניק לבעלי השליטה שיבחרו בהצבעה ויאושרו על ידי בית המשפט אורכה עד סוף 2014 שעד אז יוכלו לקבל את ההיתר המיוחל מהפיקוח על בסיס בחינת תנאי הכשירות הקבועים בחוק או לחלופין למכור את כלל לצד ג'. זאת כאשר במקביל היא הבהירה כי היא נותנת קדימות לבחינת היתר השליטה בכלל לקבוצת משקיעים סינים בראשות לי היפינג שכבר חתמו על הסכמות עם הקונצרן.

 

אם עד סוף 2014 לא ישיגו הבעלים החדש או לחלופין צד ג' (הקבוצה הסינית או גורם אחר) היתר שליטה מהפיקוח, משה טרי הנאמן שמינה המפקח על הביטוח לשעבר פרופ' עודד שריג על מניות השליטה בכלל ביטוח, יפעל בעצמו למכירת השליטה בכלל לגורם שלישי או לפיזור המניות בבורסה.

 

סלינגר אישרה את המנגנון החריג האמור המאפשר למעשה קיומו של בעל שליטה באי.די.בי אחזקות הגם שאין לו היתר שליטה באחת מאחזקותיו המרכזיות - חברת הביטוח כלל - כדי לא לעכב את התהליך הארוך ממילא של העברת השליטה. עם זאת, סלינגר הבהירה כי ההסדר שגיבשה מותנה בכך שבעל השליטה שיבחר יצהיר מראש שהוא מודע לכך שהעברת אמצעי השליטה בחברת האחזקה אי.די.בי אחזקות אינה משום העברת השליטה בכלל ביטוח ואין משמעה כי המפקחת נתנה היתר שליטה. כמו כן המציע הזוכה יאשר את הסכמתו למינוי נאמן מטעם הפיקוח על הביטוח - טרי או אחר - שימשיך לכהן בתפקידו כל עוד לא נתקבל היתר קבוע למי מהדמויות הפועלות. סלינגר מבהירה כי אם המציע הזוכה שיקבל את השליטה באי.די.בי אחזקות לא ימכור לבסוף את השליטה לקבוצה הסינית אך יסכם על מכירת כלל ביטוח לצד ג' אחר עד סוף 2014, הוא יקבל אורכה מהנאמן להשלים עסקה זו עד סוף יוני 2015.

 

גם העברת השליטה בסלקום דורשת קבלת אישור מהרגולטור הרלבנטי - שר התקשורת. לפני מתן האישור להעברת הבעלות, יבדוק משרד התקשורת כי הרוכש אינו מחזיק ביותר מ־5% בחברת סלולר אחרת בכדי למנוע בעלות צולבת. כמו כן, ייבדק כי לפחות 20% מהדירקטורים בסלקום מונו על ידי אזרח ישראלי או תאגיד שנשלט על ידי אזרח הישראלי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x