$
השורה התחתונה

השורה התחתונה

החשיפה למניות בארץ דחפה את איילון לצמרת

סקירה של שוק הגמל וההשתלמות בנובמבר מעלה כי הקופה והקרן של איילון - שלהן חשיפת יתר למניות בישראל - השיגו תשואות של כ־1.8%. מנגד, כוכבי התשואות בעבר אלטשולר שחם וילין לפידות דשדשו מאחור

אסף גילעם 08:2216.12.13

חודש נובמבר סיפק עוד נחת לחוסכים בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות: התשואה הממוצעת בשני הענפים עמדה על יותר מ־1.5%, כשמתחילת השנה רשמו קופות הגמל תשואה ממוצעת של 10.6%, וקרנות ההשתלמות רשמו עלייה של 10.2%.

 

סביבת שוק ההון היתה נוחה למנהלי ההשקעות, שנהנו מעליות שערים באפיק המנייתי בחו"ל ובארץ, ובאפיק הקונצרני והממשלתי בישראל. שוק המניות בארץ כיכב בהובלת המניות הגדולות כשמדד ת"א־25 עלה בנובמבר ב־5.4%, ת"א־100 הוסיף 4.6%, ת"א־75 התחזק ב־1.2% ומדד יתר־50 עלה בשיעור של 1.9%.

 

גם בשוקי המניות בעולם נרשמו עליות, שעה שבארה"ב מדד S&P 500 עלה ב־2.9% ומדד נאסד"ק התחזק ב־3.2%. ביפן נרשמה מגמה חיובית חזקה, ומדד ניקיי עלה בשיעור של 7.8%. מנגד, השוק האירופי דשדש כשמצד אחד מדד דאקס הגרמני עלה ב־3.5%, אך מדד קאק הצרפתי איבד 0.2% וכתוצאה מכך מדד יורוסטוקס 50 עלה ב־0.4% בלבד.

 

 

המגמה חיובית לא פסחה גם על האפיק הסולידי. בשוק האג"ח הקונצרניות רשמו מדדי תל בונד המרכזיים עליות שערים של 1.1%–1.2%, כשמדד האג"ח הלא מדורגות עלה ב־2.0%. מדד האג"ח הממשלתיות הצמודות עלה בשיעור של 1.3% בזמן שמדד האג"ח הממשלתיות השקליות עלה ב־0.6%.

 

"סביבת המאקרו משתפרת"

 

מי שהמשיכו לבלוט לטובה מתחילת השנה הם הקופות והקרנות של איילון. בחברת הביטוח ביצעו מיזוג בקופות הגמל ובקרנות ההשתלמות, כך שהן מרוכזות כיום בקופת גמל אחת מרכזית המנהלת 1.64 מיליארד שקל, וקרן השתלמות מרכזית המנהלת 1.3 מיליארד שקל. קופת הגמל של איילון רשמה תשואה של 1.8% בנובמבר ו־12.6% מתחילת השנה, כשקרן ההשתלמות מציגה נתונים דומים.

 

"מה שתרם במיוחד לתשואות בנובמבר", אומר תמיר חרמץ, סמנכ"ל השקעות ומנהל מחלקת עמיתים באיילון, "הוא השקעת היתר שלנו בישראל על פני חו"ל בתחום המניות. אנחנו ממשיכים את הקו שלנו בנושא מתחילת השנה, מאחר שהבחנו שמחירי החברות והמכפילים בארץ נמוכים יחסית לחו"ל".

 

חרמץ מוסיף כי "בשוק הקונצרני המשכנו לראות עליות שערים בארץ לעומת דשדוש בחו"ל - 7% מתחילת השנה בישראל לעומת ממוצע כמעט אפסי בעולם. האג"ח הקונצרניות בארץ נהנות מביקושים מתחילת השנה, וניתן לראות את זה בבירור בגיוסים ובהיקף הנכסים של קרנות הנאמנות בארץ.

 

"לגבי השנה הקרובה, אנחנו חושבים שעדיין שוק המניות הוא השוק שייתן את התשואה העודפת לעומת הסיכון, אבל היא כבר לא תהיה דו־ספרתית. זה נכון שהמניות כבר לא זולות, אבל ביחס לנכסים אלטרנטיביים הן עדיין אטרקטיביות". חרמץ מוסיף ואומר כי "מה שממשיך לתמוך בכלכלה העולמית הוא סביבת המאקרו העולמית שממשיכה להשתפר. שיעור הצמיחה העולמי צפוי לגדול בשנה הבאה ל־3.1% לעומת 2.5% השנה.

 

"הבעיה ב־2014 תהיה לברור בין הנכסים. אם עד עכשיו האלוקציה שיחקה את התפקיד המרכזי, השנה הבאה היא שנה של Stock Picking (בחירה נקודתית של מניות - א"ג) - בלי העדפה לסקטור מסוים. זו לא שנה של מדדים. אני גם חושב שנראה תנודתיות יותר גדולה מהשנה, בגלל שאנחנו נמצאים ברמות שיא בשווקים".

 

 

חרמץ מסכם כי "מבחינת אג"ח, אנחנו נמצאים בריביות שפל כמעט בכל העולם, ומכאן הצפי הוא שהריביות יתחילו לעלות. אנחנו ממתינים להצהרה על סיום תוכנית רכישות האג"ח של הפד בארה"ב, הצהרה שצפויה בקרוב ושתאותת לשווקים שאנחנו בדרך לעלייה בשיעור הריבית, כך שהאפיקים הממשלתי והקונצרני לא צפויים להציג עליות. מסיבה זו עדיף להתמקד במח"מים קצרים־בינוניים, וכדי להשיג תשואות יתר צריך לבחור באג"ח של חברות מצוקה או עם 'סיפור מיוחד'".

 

"יש עדיין פוטנציאל לרווחים"

 

אלטשולר שחם בלט לרעה בנובמבר עם תשואה של 1.2% בלבד, כשבית ההשקעות החל לצמצם חשיפה לשוק המניות עוד לפני נובמבר. עם זאת, אלטשולר שחם עדיין מציג תשואה של 10.8% בגמל ו־10.4% בהשתלמות מתחילת השנה, והוא מוביל בבטחה את טבלת התשואות בטווח של שלוש שנים, עם תשואה של 29.1% בגמל ו־28.4% בהשתלמות. בדומה, ילין לפידות רשם תשואה סבירה בנובמבר - 1.2%–1.5% בגמל ובהשתלמות, אך בטווח הארוך הוא ממשיך לבלוט אחרי אלטשולר שחם בטווחים של שלוש שנים, עם תשואה של 22%–26% בגמל ובהשתלמות.

 

הקופה הגדולה בענף הגמל, גדיש של פסגות, בלטה לטובה בנובמבר עם תשואה של 1.7%, כשהתשואות מתחילת השנה ובשלוש שנים נעות סביב הממוצע הענפי (10.6% ו־20.2% בהתאמה). בהשתלמות הצליחה פסגות לבלוט קצת יותר, עם תשואות של יותר מ־1.6% בנובמבר בשלוש הקרנות הגדולות (השתלמות, שיא וכנרת), כשהן עוקפות גם את הממוצע הענפי בשלוש שנים.

 

אמיר גיל, סמנכ"ל השקעות בפסגות גמל ופנסיה, הסביר ל"כלכליסט" כי "החולשה במדדי השווקים המתעוררים המשיכה בנובמבר, שעה שהם ירדו בכ־1.5% בחודש שעבר. גם באירופה היה פחות טוב". גיל מסביר כי בפסגות שמרו על העדפה למניות, ואומר כי "אנחנו עדיין חושבים שהאפיק המנייתי הוא העדיף. יש עצבנות מסוימת לקראת ההחלטה על צמצום רכישות האג"ח בארה"ב, אבל אנחנו חושבים שזה כבר מתומחר בשווקים - בעיקר במחירי האג"ח - כך שאנחנו לא צופים זעזוע גדול בשווקים כשיודיעו - אולי כבר השבוע - על צמצום התוכנית".

 

גלעד אלטשולר גלעד אלטשולר צילום: עמית שעל

 

גיל מסביר כי "נתוני המאקרו הם חיוביים בסך הכל, והם מראים על שיפור - בעיקר בכלכלה האמריקאית - כשיש סימנים מעודדים גם ביתר המקומות. מצד שני, המדיניות של הבנקים המרכזיים צפויה להמשיך ולהיות מקלה, גם אם קצת פחות. אנחנו עדיין מאמינים במניות, שאמנם כבר לא מתומחרות בזול, אבל יש פוטנציאל לרווחים".

 

על השוק בישראל אומר גיל כי "השוק המקומי השלים פערים עם תשואה יפה, כשאנחנו רואים מימושים קלים בשבוע האחרון. יש עניין גם מצד הציבור הישראלי וגם מצד זרים שמתחילים ל'הציץ' לכיוון השוק המקומי". גיל ממשיך להאמין במניות הישראליות מלבד "המניות המאוד קטנות (יתר - א"ג) שאנחנו לא מוצאים בהן הרבה ערך כיום.

 

"מבחינת אג"ח, המשכנו לראות רווחי הון באג"ח הקונצרניות שעקבו אחרי המדדים הממשלתיים". למרות זאת, בפסגות נזהרים מהאפיק הקונצרני, וגיל אומר כי "אנחנו לא מוצאים שם הרבה ערך ומזהים היחלשות בשבועיים האחרונים, עם פתיחת מרווחים והפסדים בהנפקות. אנחנו מצמצמים חשיפה היכן שנראה כי הסיכון לא מתומחר נכון".

  

מימין: אמיר גיל ותמיר חרמץ מימין: אמיר גיל ותמיר חרמץ צילום: עמית שעל, גיא חמוי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x