תחזיות 2014
"אין השקעה שאין בה סיכון. גם אג"ח מדינה מסוכנות"
סיימון סמיילס, מנהל ההשקעות של בעלי הון הגבוה מ־50 מיליון דולר ב־UBS, מאמין כי השנה הבאה לא תהיה רווית עליות כמו 2013, ושבטווח הקצר עדיפה השקעה באירופה וארה"ב - אבל לא באג"ח הממשלתיות
השנה האחרונה היתה חזקה במיוחד בשוקי ההון העולמיים, כשברקע ריבית נמוכה שדחפה משקיעים רבים אל שוקי המניות בחיפוש אחרי התשואה. על רקע העליות שאירעו בשנת 2013 והחשש כי בשנת 2014 צפויה ארה"ב להתחיל לצמצם את ההרחבה הכמותית ולהעלות את הריבית, אומר סיימון סמיילס, מנהל ההשקעות הראשי של העשירים בעלי הון הגבוה מ־50 מיליון דולר ב־UBS Ultra High Net Worth ב- UBS Wealth Management. לפחות בטווח הקצר, הוא מאמין בהשקעה באירופה ובארה"ב.
סמיילס הוא דוקטור לכלכלה מאוניברסיטת אוסטרליה והחל את דרכו כאנליסט אינטרנט ומדיה ב־UBS. בהמשך עבר סמיילס לנהל את צוות המחקר של UBS בהונג קונג, וכעת הוא מתגורר בציריך ומשמש כמנהל ההשקעות הראשי של העשירים המחזיקים בהון של מעל ל־50 מיליון דולר.
באשר לשנה הקרובה אומר סמיילס כי "אנחנו לא מצפים ששוק ההון העולמי יעלה באותה רמה שהוא עלה בשנה האחרונה. אנחנו בדרך כלל מסתכלים חצי שנה קדימה, ולמחצית השנה הקרובה אנחנו ממליצים על חשיפה גבוהה למניות בגוש היורו ובארה"ב וחשיפה נמוכה לאג"ח ממשלתיות בארה"ב.
במטבעות הליש"ט והדולר עדיפים על הפרנק השוויצרי והין. אנו מצפים שהכלכלה האמריקאית תמשיך להשתפר. השוק האמריקאי התמודד עם הרעשים הפוליטיים, אך בינואר ובפברואר הקרובים, עם הדיונים החוזרים על החוב ומאחר שהאמריקאים חושבים כי הנשיא ברק אובמה לא התמודד היטב עם המשבר האחרון, יש סיכון מסוים. באירופה יש סימנים לתחילת התאוששות — גם בספרד ופורטוגל. בשווקים המתעוררים המצב גם השתפר. הצמיחה הגלובלית משתפרת, ולכן אנחנו חושבים שצריך להמשיך להשקיע בשוק המניות".
אתה לא חושש שהקטנת ההרחבה הכמותית תפגע בשוקי המניות?
"התיאוריה הכלכלית טוענת שזה לא אמור להשפיע על שוק ההון באופן כללי ולא רואים בזה סיכון משמעותי. אנו מעריכים שהצמצום יתחיל במרץ הקרוב. הבנק הפדרלי מסתכל היטב על הכלכלה האמריקאית, והוא לא יקטין את רכישות האג"ח לפני שיחול שיפור אמיתי בכלכלה האמריקאית ובצריכה.
"מה שישפיע יותר על שוק ההון העולמי הוא השיפור בכלכלה האמריקאית, שיפור שישפיע על שוקי המניות בכל העולם. זה נכון שכשבחודש מאי האחרון עם הדיבורים על הקטנת רכישות האג"ח הממשלתיות ראינו מכירה משמעותית של האג"ח, אך קשה להאמין שתסריט זה יחזור על עצמו בהיקפים כאלה. במקום זאת, ההשפעה העיקרית תהיה באג"ח בשווקים המתעוררים — שם יהיה הלחץ הגדול בגלל שאלה מדינות עם גירעונות גבוהים יחסית".
לחפש בועות בשוק
להשקיע למרות הסיכונים
יש מניות בתחומים ספציפיים שיהיו טובות במיוחד בשנה הקרובה?
"בדרך כלל מסתכלים קודם כל על סביבת המאקרו, בעיקר בארה"ב, אירופה והשווקים המתעוררים, ואחר כך בוחנים מה רמת הסיכון בכל אזור. אנו מאמינים בעיקר באירופה וארה"ב. ואף שאנחנו פחות מתסכלים על סקטורים ספציפיים, סקטור הטכנולוגיה האמריקאי וסקטור הבנקים האמריקאי זוכים לאמון שלנו. אנחנו אוהבים חברות שיש להן הרבה מזומן, אנחנו לא מתייחסים לחברות ספציפיות".
אתה לא חושב שיש בועה בחלק מחברות הטכנולוגיה האמריקאיות?
"לא נראה שקיימת כרגע בועה בשוק האמריקאי, התמחור של שוק ההון האמריקאי כרגע הוא סביר. שולי הרווח הנקי גבוהים עכשיו, אבל שולי הרווח התפעולי בחברות הן בממוצע הרגיל. השיפור ברווח הנקי נובע מכך שחברות מתכננות יותר טוב את מבנה המס שלהן ביחס לעבר, ככה שגם אם המכפילים נותרו כמו בעבר, זה משקף שווי גבוה יותר לחברות. המכפילים עצמם עדיין דומים למכפילים שהיו לחברות בעבר. בעולם של צמיחה, נראה שבשנת 2014 הכנסות החברות בארה"ב ובאירופה יצמחו".
2014 תהיה שנה טובה?
"לא ניתן בהכרח לשחזר את הביצועים של שוק ההון העולמי. השנה האחרונה היתה שנה של התרחבות מכפילים, והשנה הבאה תהיה שנה של שיפור ברווחים ושיפור בכלכלה הגלובלית. תהיה עלייה של אחוזים בודדים במדדים עד לעלייה דו־ספרתית קלה".
ומה בנוגע לסיכונים בשנה הבאה?
"הסיכונים ממשיכים להיות קשורים למצבה של אירופה, שם יש איחוד מוניטרי ללא איחוד פיסקאלי וצעדים לקראת רגולציה בנקאית אחידה, אבל לא בטוח שזה יקרה. סיכון נוסף נוגע לאופן שבו השווקים המתעוררים יתמודדו עם הירידה ברכישות האג"ח בארה"ב. לבסוף, מה שאנחנו לא צופים שיקרה, אך עלול להשפיע על השוק, הוא המצב הפוליטי בארה"ב שעשוי להדאיג את המשקיעים. לא נראה כי סיכונים אלו יתממשו, הם בהחלט קיימים".
סגנונות השקעה
לנהל תיקים למיליונרים
כשמסתכלים על השוק הגלובלי, באילו מדינות כדאי להשקיע?
"התפיסה של שווקים מתעוררים כאילו היו גוף אחד משתנה — מה שמשפיע על סין לא דומה למה שקורה להודו, ברזיל או דרום אפריקה. יש בעיות שמשפיעות יותר על טייוואן מאשר על דרום קוריאה. אם יהיה שיפור בכלכלה האמריקאית, למשל, נראה עלייה בשוקים כמו דרום קוריאה, אבל ירידה בשווקים כמו ברזיל. את השוק הסיני אנחנו אוהבים ופחות את דרום אפריקה בגלל החוב הגבוה".
יש הבדל בין השקעה של מיליונרים להשקעה של אנשים רגילים?
"מיליונרים מתמודדים יותר עם השאלה כיצד להשאיר כסף לדורות הבאים ועם שאלות גלובליות. באופן כללי, סגנון ההשקעה הוא עניין יותר של רקע גיאוגרפי ולאיך שההון שלך נבנה או אם ירשת אותו.
"צריך לזכור שהיום כמעט אין השקעות שאין בהן סיכון, אפילו השקעה באג"ח של מדינה כמו ארה"ב היא מסוכנת במידה מסוימת. כשמדברים על בועות ונכסים מסוכנים, מדברים על אג"ח ארה"ב. זה גרם לאנשים לנוע יותר גבוה בעקומת הסיכון ולהשקיע בנכסים יותר מסוכנים. פעם הסיפור היה איך להגדיל את ההון שלך באמצעות השקעה שיש בה סיכון, היום הסיפור הוא יותר של איך לשמר את ההון שלך באמצעות השקעה שיש בה סיכון".
אתה מרגיש שאירופה היא מסוכנת?
"בחצי שנה הקרובה הסיכון הוא יותר נמוך. אם מסתכלים על הריביות על אג"ח כמו של פורטוגל או מדינות נוספות, הן ירדו בצורה משמעותית בגלל שאנשים מעריכים שגוש היורו יישאר מאוחד, מה שמקטין את הסיכון בהשקעה בו".
יש לך הסבר לכך מדוע גוש היורו נשאר מאוחד?
"קשה לראות איחוד מוניטרי שפועל ללא איחוד פיסקאלי וחוב מאוחד. ככה זה עובד בארה"ב ובמדינות בדרך כלל. מיסיסיפי, למשל, היתה פושטת רגל, אבל מיסיסיפי היא חלק מארה"ב ולכן היא לא פשטה רגל, אבל יוונים הם יוונים וגרמנים הם גרמנים, וזו בעיה שגוש היורו מתמודד איתה. קשה מאוד לפרק את הגוש וזה יעלה הרבה מאוד כסף. ההשפעה שתהיה לזה על הכלכלה העולמית אף עשויה להוביל אותה למיתון עמוק.
"בסופו של דבר, ההחלטה אם לפרק את גוש היורו אינה של הגוש עצמו אלא של כלל העולם כי יש לזה השפעה על כולם. ובכלל, אסור לשכוח את הרצון הפוליטי להשאיר את הגוש מאוחד, כאמצעי לשמור על קשרים טובים בין המדינות ולמנוע מלחמה באירופה — הרי עשרות שנים נדרשו כדי להגיע לנקודה הזו. כאוסטרלי, אני לא בטוח שאני מבין את שמירת האיחוד בגוש היורו לעומק, אבל עבדתי עם אירופים רבים והם מאמינים בזה ואצלם זה מושרש עמוקות. בטווח הקצר אין סיכון באירופה, אבל בטווח הארוך ייתכן שיהיו עוד אירועים שיקשו על האיחוד המוניטרי והדרך לאיחוד פיסקאלי מלא עדיין ארוכה".