$
בורסת ת"א

מסלקום עד שופרסל: כך יתנהלו החברות תחת ההנהלה החדשה

חוק הריכוזיות, שינויים בהנהלה, טלטלות בענף והסכמי מכירה שמחכים לאישור - הבעלים החדשים של אי.די.בי מקבלים קבוצה מלאה בבעיות שצריכות להיפתר בהקדם

כתבי כלכליסט 07:2106.01.14

מכתשים אגן

גם בהנהלה מסתמן שינוי

מ בין כל החברות מקבוצת אי.די.בי נראה כי את הטלטלה הגדולה ביותר עלולה לספוג מכתשים אגן. אם לא תרשמנה הפתעות מיוחדות, נוסף על השינוי בבעלי השליטה עלולה החברה לאבד גם את המנכ"ל ארז ויגודמן - המועמד המוביל להתמנות לתפקיד מנכ"ל טבע החדש.

 

השליטה בחברת הכימיקלים נמכרה ב־2011 לכימצ'יינה הסינית תמורת כ־1.5 מיליארד דולר לפי שווי של 2.4 מיליארד דולר. עם המכירה היא נמחקה מהמסחר בבורסה בתל אביב, אך היא צפויה להיות מונפקת מחדש השנה בבורסת ניו יורק או הונג קונג.

 

ארז ויגודמן ארז ויגודמן צילום: סיון פרג'

 

כור, שאחזקתה ב־40% ממכתשים אגן לא תשתנה, לקחה מכימצ'יינה הלוואה של 960 מיליון דולר לשבע שנים שהובטחה במניות כור במכתשים אגן. כעת, עם ההנפקה המחודשת, היא מקווה היא כי שווי החברה יהיה גבוה מהותית מהשווי שלפיו היא נמחקה מהמסחר, וכך כור תוכל למכור את מניות מכתשים אגן, להשיב את ההלוואה שלקחה ואולי אף לרשום רווח מהעסקה.

ניר צליק

 

שופרסל

לשנות מבנה או להימכר

שופרסל תצטרך לעבור שינויים משמעותיים בעקבות חוק הריכוזיות. עד סוף 2017 השליטה ברשת לא תוכל להיות בידי דסק"ש ואם הקבוצה לא תסתדר במבנה שנקבע בחוק - עד שתי שכבות לפירמידה - שופרסל תעבור לידי נאמן.

 

מה דעתך על מניית שופרסל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הרשת מייצרת לקבוצה הכנסות משמעותיות הנאמדות בכ־12 מיליארד שקל בשנה ומהווה מקור משמעותי להחזרת ההשקעה של קבוצת אלשטיין–בן־משה בחברה־האם, לכן סביר להניח שאין בכוונתם למכור אותה. למוטי בן־משה יש אמנם פעילות מצומצמת בתחום קמעונאות המזון במגזר החרדי דרך רשת מרכולים לא־ממותגים שיועדו במקור לצדקה, אך אין הרבה קשר בינה לבין רשת ארצית ממותגת כמו שופרסל. היעדר הקשרים האישיים של בעלי השליטה החדשים עם ראשי היצרניות הגדולות יעמוד בדרכם בניסיון לקבל סיוע בשיפור הרווחיות של הרשת.

נורית קדוש

 

 

סלקום

זמן להיכנס לתחום חדש

למרות כל התהפוכות בשוק הסלולר, סלקום היא עדיין החברה הגדולה בענף עם 3.15 מיליון לקוחות נכון לסוף ספטמבר האחרון.

 

ההעברה של חברת הסלולר לידי קבוצת אלשטיין–בן־משה תידרש לאישור השב"כ, שכן סלקום מחזיקה במתקנים רגישים ובמידע סודי, כמו גם לאישור משרד התקשורת שיבדוק שהחברה עומדת בתנאי הרישיון שלה, לפיהם אחוז מסוים מהשליטה בחברה צריך להיות בידיים ישראליות.

 

ללא האישורים הללו הקבוצה לא תוכל לשלוט בסלקום ותאלץ למכור אותה, אך הסיכוי לכך אינו גבוה.

 

סלקום טרם הוכיחה כי מצאה נוסחה ארוכת טווח להתמודדות עם השחקניות החדשות בשוק. ההזדמנות הגדולה שלה כעת טמונה בכניסה לתחומים חדשים, כמו הטלוויזיה והשוק הקווי (תשתיות אינטרנט) ,ובהסכם שיתוף הרשתות עם גולן טלקום ופלאפון.

אופיר דור

 

כלל ביטוח

גורל החברה בידי סלינגר

באמצע דצמבר האחרון הגיעה לישראל קבוצת המשקיעים הסינים שבחודש אוגוסט חתמו עם אי.די.בי על הסכם לרכישת השליטה בכלל ביטוח (30%) תמורת 1.4 מיליארד שקל, לפי שווי חברה של 4.6 מיליארד שקל. הקבוצה הגיעה כדי להיפגש עם ראש הממשלה ולקדם את העסקה, שהמשוכה היחידה המונעת ממנה להתממש כיום היא המפקחת הנוכחית על הביטוח - דורית סלינגר - שצריכה לתת היתר שליטה לקבוצה הסינית כתנאי להשלמת העסקה.

 

השלמת העסקה קריטית לנושי אי.די.בי אחזקות וליציבות באי.די.בי פתוח. בן־משה ואלשטיין התחייבו להזרים לפתוח 650 מיליון שקל ולנושי אחזקות 300 מיליון שקל אם העסקה לא תצא לפועל, או לחלופין 150 מיליון שקל לפתוח ו־800 מיליון שקל לנושי אחזקות אם היא כן תצא לפועל.

 

בן־משה ואלשטיין רמזו כי הם אינם משוכנעים שהם מעוניינים במכירה, ועם העברת השליטה לידיהם הם עשויים לנסות ולטרפד אותה.

רחלי בינדמן

 

גיוון אימג'ינג

מכירת גיוון לא תיפגע

בתחילת דצמבר הכריזה חברת הביומד גיוון אימג'ינג על מכירתה לקובידיאן האירית תמורת כמיליארד דולר. גיוון נשלטת על ידי אי.די.בי באמצעות דסק"ש (14.7%), אלרון השקעות (21.2%) ו־RDC, חברה־בת של אלרון (8.3%).

 

העסקה צפויה להיות מושלמת בסוף חודש מרץ, אלא שבדרך להשלמתה החברה צריכה לקבל את אישור אסיפת בעלי המניות שזומנה ל־23 בינואר. סביר להניח שבלי קשר להעברת הבעלות באי.די.בי, העסקה תזכה לאישורם של בעלי המניות שכן היא בוצעה בפרמיה של 28% על שווי השוק של גיוון בנאסד"ק. דסק"ש צפויה לרשום ממנה רווח נקי של 554 מיליון שקל, בעוד אי.די.בי פתוח צפויה לרשום רווח של 357 מיליון שקל ואי.די.בי אחזקות צפויה לרשום רווח של 347 מיליון שקל. אי.די.בי דיווחה על העסקה באופן חריג יום לפני הודעת גיוון, בתקווה כי היא תסייע לקבוצת גרנובסקי־דנקנר לזכות באמונם של מחזיקי האג"ח בהצבעה מול אלשטיין–בן־משה, אולם העסקה כידוע לא סייעה לה.

ניר צליק

בטל שלח
    לכל התגובות
    x