אלטשולר שחם גייס בינואר חצי מיליארד שקל בקופות הגמל
אלטושלר שחם עומד בראש ההעברות לחודש ינואר ומנהל כיום 25.4 מיליארד שקל. ילין לפידות נמצא במקום השני עם העברות של 194 מיליון שקל והיקף נכסים של 13.4 מיליארד שקל. חברות הביטוח מגדל וכלל סבלו מבריחת כספים
תחילת השנה החדשה לא האטה את תזוזת כספי המשקיעים בגמל והשתלמות בין הגופים המנהלים. בינואר האחרון נמשכו המגמות שאפיינו את השנה שחלפה.
בראש נותר בית ההשקעות אלטשולר שחם שפתח את השנה חזק ונהנה בינואר מהעברות כספי משקיעים מהמתחרים בהיקף של 517 מיליון שקל אל קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שבניהולו. אלטשולר מנהל היום 25.4 מיליארד שקל, והוא הגוף הרביעי בגודלו בענף, בפער של יותר מ־2 מיליארד שקל מחברת הביטוח הראל.
אלטשולר, שהתחיל להקטין חשיפה לשוקי המניות כבר באפריל 2013, סבל מהאטה בקצב ההעברות בחודשי הראלי בשוק — ספטמבר־נובמבר. אולם זה החודש השני ברציפות שאלטשולר מקבל לניהולו מעל חצי מיליארד שקל, בדומה לסכומים שמהם נהנה לפני חודשי הראלי.
ילין לפידות גם שמר על מקומו, ונשאר שני. בית ההשקעות נהנה בינואר מהעברות של 194 מיליון שקל מהמתחרים. בילין לפידות מנהלים היום 13.4 מיליארד שקל. למרות זאת, מדובר בירידה חדה לעומת החודש הקודם שהיה הטוב ביותר אי פעם בהיקף ההעברות מהמתחרים. בדצמבר ילין לפידות נהנה מהעברות של 274 מיליון שקל.
באלטשולר הציגו תשואה גבוהה של 27% בגמל בשלוש השנים האחרונות לעומת ממוצע ענפי שעמד על 18.4% בלבד, ובילין הציגו תשואה של 21.2% לאותה תקופה. נראה כי הציבור מעדיף לבחון את תשואות הטווח הארוך בניהול כספי הפנסיה ומתעלם מתשואות השנה החולפת בגמל.
באלטשולר הציגו תשואה של 10.4%, ובילין לפידות הציגו ותשואה של 10.3%, תשואות בינוניות יחסית לענף שהציג תשואה ממוצעת של 12% לשנה החולפת. שני בתי ההשקעות מובילים את טבלת ההעברות זה שנתיים.
בתחתית הטבלה ניצבת חברת הביטוח מגדל. מגדל סבלה בינואר מבריחה של 98 מיליון שקל מכספי החוסכים ומנהלת כעת 15.2 מיליארד שקל בלבד. חברת הביטוח הציגה ביצועים חלשים יחסית השנה בגמל ובהשתלמות, וגם באפיקים אחרים. היא איבדה בשנה החולפת 878 מיליון שקל למתחרים — כמעט 6% מהיקף הנכסים של מגדל בגמל והשתלמות.
כלל ביטוח סובלת ממומנטום שלילי בהעברות למתחרים. החברה המנהלת 36 מיליארד שקל, סבלה מהעברות של 81 מיליון שקל מכספי החוסכים למתחרים.אובדן הכספים למתחרים הגיע למרות התשואות הטובות יחסית שרשמה לחוסכים שלה ב־2013.
בנוסף, גם בתי ההשקעות הקטנים לא מצליחים לשנות את המומנטום השלילי בתחילת 2014. באנליסט איבדו 31 מיליון שקל למתחרים. כתוצאה מכך נכסי הגמל וההשתלמות של אנליסט מסתכמים כיום בפחות מ־5 מיליארד שקל. במקביל, בהלמן־אלדובי, שהשלימו מהלך מיזוג עם הדס ארזים בשנה שעברה, איבדו 48 מיליון שקל למתחרים, ומנהלים כיום פחות מ־11 מיליארד שקל.