בלווטניק יכריע על עתיד השכבה השלישית, ביוקנסל ודי־פארם, כשתבשיל
חברות הביוטכנולוגיה בפירמידת כת"ש, שבשליטת לן בלווטניק, ישתמשו בזמן שמעניק חוק הריכוזיות לקיפול השכבות העודפות כדי להשלים את הניסויים הקליניים שהן מבצעות. עם תוצאות הניסויים תתקבל החלטה על גורלן: להימכר כשלד במקרה של כישלון או בשלמותן במקרה של הצלחה
כלל תעשיות הנשלטת על ידי לן בלווטניק תידרש בעקבות חוק הריכוזיות לקפל שכבה אחת מהפירמידה שלה.
- האם המאבקים בצמרת יפריעו לקיפול של ערד?
- הפירמידה הדו־ראשית של עידן עופר ודיויד פדרמן
- לפרק? אלוביץ' יעדיף למחוק את בי־קום מתל אביב
הפירמידה של בלווטניק מכילה כיום כשלוש שכבות: בשכבה הראשונה נמצאת כלל תעשיות, שהפכה לחברה פרטית אחרי הצעת הרכש של בלווטניק, אשר מחק אותה תמורת 1.27 מיליארד שקל ולה אג"ח ציבוריות בהיקף של 1.7 מיליארד שקל. מתחת לכלל תעשיות נמצאת כלל ביטוכנולוגיה(57%), חברה ציבורית בשווי 1.3 מיליארד שקל, ומתחתיה יש שתי חברות שיצטרכו להתקפל תחת החוק החדש — ביוקנסל(71%) ודי־פארם (54%).
מאחר שהיקף החוב של כלל תעשיות גבוה באופן יחסי, הסיכוי שהפירמידה תקופל על ידי פירעון ההתחייבות למחזיקים לפני המועד אינו גבוה. קיפול הפירמידה ייעשה באחת משתי דרכים. הראשונה, מחיקתה של כלל ביוטכנולוגיה מהמסחר. אפשרות זו לא נראית ריאלית במיוחד משום שווייה הגבוה של החברה, מה שייאלץ את בלווטניק להיפרד מכ־600 מיליון שקל כדי לרכוש את אחזקותיה מהציבור.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הדרך הריאלית יותר להשטחת הפירמידה היא מכירתן או מחיקתן של ביוקנסל ודי־פארם מהמסחר. מאחר ששווייה של ביוקנסל עומד על 51 מיליון שקל בלבד, כדי למחוק אותה יצטרך בלווטניק להיפרד מכ־15 מיליון שקל. כדי למחוק את די־פארם, ששווי השוק שלה מסתכם בכ־12 מיליון שקל, יצטרך בלווטניק להיפרד מכ־5 מיליון שקל בלבד.
אלא שככל הנראה, משום שחוק הריכוזיות מאפשר לבלווטניק להמשיך להחזיק בשתי החברות במשך שש שנים כהתאקלמות לחוק החדש, הוא כלל לא ייאלץ לפתוח את הארנק. מאחר שמדובר בשתי חברות ביוטכנולוגיה המבצעות ניסויים קליניים, עד לאותה נקודת זמן סביר להניח ששתי החברות יסיימו את פרק הניסויים, ויתבהר אם הטכנולוגיה שלהן תבשיל למוצר ממשי או שהניסויים ייכשלו.
במקרה השני, ייוותרו החברות ללא פעילות אמיתית וניתן יהיה בקלות להיפרד מהשלד שיישאר מאחור. אם הטכנולוגיה תוכיח היתכנות, יצטרכו החברות למצוא שותף בינלאומי למסחור ושיווק המוצר, ואז תאלץ כלל ביוטכנולוגיה למכור אותן בשלמותן.