בלעדי לכלכליסט
תשובה בוחן מכירת 3% מתמר למוסדיים ב־400 מיליון דולר
בעל השליטה בדלק מתכנן להוריד באמצעות המימוש את רמת המינוף של הקבוצה ולהעניק שווי גבוה יותר למאגר. הגישושים התקבלו בקרירות אצל המוסדיים. הסיבה: תג המחיר שדורש תשובה גבוה לעומת אפשרות החשיפה לתמר דרך מניות ישראמקו
יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת דלק, מנהל מגעים ראשונים למכירת עד 3% מאחזקות הקבוצה במאגר תמר לידי משקיעים מוסדיים תמורת יותר מ־400 מיליון דולר. ל"כלכליסט" נודע כי למהלך, שנידון בקבוצה בחודשים האחרונים, שתי מטרות: להמשיך להוריד את רמת המינוף בקבוצה ולהעניק שווי גבוה יותר לתמר, שבקבוצה סבורים כי הוא מתומחר בחסר.
- בזכות הזרמת הגז מתמר: זינוק ברווחי דלק קידוחים ואבנר ב-2013
- משפחת זלקינד מוכרת מניות אלקטרה ב-70 מיליון שקל
- תשובה בדרך לגיוס אג"ח בהיקף 2 מיליארד דולר בדלק אנרגיה
ההכנות למכירה נעשות במקביל להכנות לגיוס חוב של 2 מיליארד דולר לקבוצה בחו"ל, שעשוי להתבצע בעוד כחודש, ולהכנות לפיצול האחזקות של הקבוצה. במסגרת מהלך הפיצול תוקם חברה חדשה שתרכז את כל עסקי האנרגיה ותיסחר בלונדון, וקבוצת דלק תרכז את כל האחזקות האחרות מי שמוביל את מהלך הפיצול הוא גדעון תדמור, מנהל תחום אנרגיה בקבוצת דלק ולשעבר מנכ"ל דלק אנרגיה, שבשליטת (86.7%) קבוצת דלק.
רק מספר מצומצם של גופים מוסדיים עודכן במהלך המתגבש למכירת נתח מתמר, אך לדברי אחד מהם, התגובה לגישושים מצד תשובה היתה קרירה, מאחר שלא הוצג בפניהם פיתוי שיגרום להם להעדיף רכישת נתח מתמר במקום חשיפה למאגר דרך מניית ישראמקו. נוסף על כך, המחיר שמבקש תשובה עבור המניות גבוה משוויו של המאגר כפי שהוא משתקף במחיר מניית ישראמקו.
קבוצת דלק מחזיקה ב־31.25% מתמר באמצעות שותפות אבנר וחברת דלק קידוחים (15.625% כל אחת), ונראה כי המכירה תיעשה מאחזקת דלק קידוחים, אם כי הדבר עדיין לא נקבע. בתמר שותפות גם ישראמקו (18.75%) ונובל אנרג'י (36%). אם וכאשר תצא העסקה למכירת הנתח מתמר אל הפועל, תהיה זו הפעם הראשונה שגוף רביעי נכנס לשותפות שעד היום היו בה שלוש השותפות המסורתיות.
מאגר תמר כבר מוכר גז בהיקף של 6 מיליארד מטר מעוקב (BCM), המייצרים הכנסות שנתיות של 1.2 מיליארד דולר. עם זאת, יש קושי מסוים בתמחור עתידי של המאגר בשל השינויים הצפויים במחירי הגז, תגליות נוספות אפשריות במאגר וחישוב התמלוגים שישלמו השותפות בתמר למדינה.
המימוש המתוכנן בתמר מהווה המשך לצעדים דומים שנקטה דלק בעבר הקרוב כשמכרה מניות בדלק US ובדלק רכב, במקביל, מנהלת הקבוצה משא ומתן מתקדם למכירת דלק אירופה לקרן TDR תמורת 800 מיליון יורו.