$
בורסת ת"א

החוב ועונשו: השמדת הערך של הטייקונים

השנה החולפת עלתה 8.5 מיליארד שקל לחברות של זיסר, עופר, פדרמן ובן־דב שנקלעו להסדרי חוב ומחיקות שווי

ניר צליק, אסף גילעם וגולן חזני 09:1208.04.14

שנת 2013 היתה שנה קשה לטייקונים בישראל. בעל השליטה בחברה לישראל עידן עופר הסתכל בעיניים כלות על ספינת הדגל של האימפריה שלו שוקעת תחת נטל החובות של צים. פטרוכימיים של דיוויד פדרמן, שמחזיקה עם החברה לישראל בבזן, נאלצה להיכנס להסדר חוב מול נושיה. גם בסקיילקס, שבשליטתו של אילן בן־דב אך ללא פרטנר, ובאלביט הדמיה, שהיתה, וכבר לא, בשליטתו של מוטי זיסר, לא היה פשוט. יחד הפסידו החברות הללו 8.5 מיליארד שקל. 

 

החברה לישראל: צים צנחה

החברה לישראל רשמה הפסד של 620 מיליון דולר לעומת הפסד של 146 מיליון דולר בשנת 2012. ההסבר העיקרי טמון בחברת הספנות צים, שרשמה ב־2013 הפסד אדיר של 533 מיליון דולר לעומת 432 מיליון דולר ב־2012. בזן הפסידה 123 מיליון דולר וקורוס, מיזם הרכב הסיני, הסבה לחברה לישראל הפסד של 127 מיליון דולר ב־2013. מיזם הרכב הכושל בטר פלייס הוביל להפסד של 48 מיליון דולר ב־2013. גם כיל ספגה מכה על רקע הצניחה במחירי האשלג בעולם.

 

צים חתמה לפני כחודשיים על הסדר חוב עצום בהיקף 3 מיליארד דולר מול בנקאים, ספקים ומחזיקי אג"ח, כולל תספורת בהיקף 1.5 מיליארד דולר. כ־400 מיליון דולר מתוך החוב היו למחזיקי אג"ח ישראלים, שספגו תספורת של כ־33%. זהו הסדר חוב שני לחברה, שהגיעה להסדר ב־2009. על פי ההסדר, תזרים החברה לישראל 200 מיליון דולר לקופת צים, ותוותר על חוב של 225 מיליון דולר תמורת 32% ממניות צים, לפי שווי של כ־700–750 מיליון דולר לחברה. מחזיקי האג"ח יקבלו כ־19.2% ויתר הנושים יקבלו כ־49% מהמניות.

 

גם בזן רשמה הפסדים נוכח הירידה במרווחי הזיקוק ותוכנית השקעות מסיבית. מאז 2011 ועד סוף ספטמבר 2013 רשמה החברה הפסד של כ־500 מיליון דולר, וב־2013 הפסידה 810.7 מיליון שקל לעומת 401.6 מיליון שקל ב־2012.

 

הצרות התגלגלו גם לפתחו של דיוויד פדרמן: בפברואר סוכם מתווה הסדר החוב בפטרוכימיים, אלא שמחלוקת בין קרן בראשית למחזיקי האג"ח מונעת את החתימה הסופית. היקף החובות של פטרוכימיים עומד על 1.9 מיליארד שקל: 1.5 מיליארד שקל למחזיקי איגרות החוב, 300 מיליון שקל לבנק הפועלים ו־124 מיליון שקל לקרן בראשית. הנכס היחידי של החברה הוא כ־30% ממניות בזן, ששוויין כמיליארד שקל. בעקבות ההסדר צפויה אחזקתו של פדרמן בפטרוכימיים לרדת מ־61% ל־50%, והחצי השני יהיה בידי מחזיקי האג"ח.

 

דיוויד פדרמן דיוויד פדרמן

סקיילקס: עד המכה הבאה

אילן בן־דב פתח את 2013 בתקווה גדולה. בסוף 2012 דיווח כי מצא סוף סוף רוכש לשליטה בחברת פרטנר. בן־דב לא נהנה ממעמדו הטייקוני לאורך זמן: המהלכים של שר התקשורת משה כחלון בתחילת 2011 פתחו את השוק לתחרות.

 

סקיילקס מימנה את רכישת פרטנר באמצעות הנפקות אג"ח שעמדו ב־2013 על היקף של 1.3 מיליארד שקל. התכווצות שווייה של פרטנר הותירה את סקיילקס בלי תזרים דיבידנדים או מקורות להחזר החוב. בדו"חות הרבעון הרביעי של 2012 היא "זכתה" להערת עסק חי.

 

בשנה שעברה עברה השליטה בפרטנר לידי חיים סבן ונסללה לבן־דב הדרך להשלמת הסדר חוב שבסופו יישאר בעל השליטה בסקיילקס ובסאני. בדצמבר אושר ההסדר בסקיילקס, שחובה למחזיקי האג"ח הוא 1.3 מיליארד שקל, וכלל פריסת החוב ללא מחיקה. רוב תשלומי הקרן למחזיקי האג"ח נדחו, אך בן־דב לא נדרש לוותר על מניות או להזרים כסף מהבית. נראה כי בן־דב מוכן היה להתפנות להשלמת הסדר החוב בסאני, שדרכה הוא מחזיק (84%) בסקיילקס.

 

מחזיקי האג"ח בסקיילקס חששו שאם תילקח השליטה מבן־דב, תאבד החברה את ההסכם ליבוא מכשירי סמסונג. התרחישזה התממש ב־2014: היצרנית הקוריאנית החליטה שסקיילקס תשווק את מוצריה רק לשוק החופשי ולא לחברות הגדולות. בן־דב ביצע החלפת בטוחות לאג"ח, שלושה חודשים בלבד אחרי הסדר החוב.

 

בדו"חות סקיילקס ל־2013 בולטת נקודת אור — הוסרה הערת העסק חי. החוב נטו ירד ב־31% ל־871 מיליון שקל. ההכנסות עלו ב־17.6% לעומת 2012 ל־1.22 מיליארד שקל. מנגד, הרווח הגולמי ירד ב־7% ל־135 מיליון שקל. החברה צמצמה את ההפסד ב־2013 ל־20 מיליון שקל בלבד לעומת 1.33 מיליארד שקל ב־2012.

 

אחרי שלל תרחישים שליליים בעסקיו, כשהוא חבוט וחבול אך עדיין אוחז במושכות, נותר לראות אם בן־דב ישלים גם את ההסדר בסאני ויישאר "נזיר חסין אש".

 

אלביט הדמיה: זיסר בחוץ

מוטי זיסר, בעל השליטה באלביט הדמיה, לא הצליח לשחזר את הקסם של בן־דב. למרות הניסיונות לתמרן בין בנק הפועלים, נושא החוב הגדול ביותר של החברה הפרטית של זיסר, לבין הקרנות הזרות יורק ו־DK והמוסדיים הישראליים — בסופו של דבר הושלם בתחילת 2014 ההסדר באלביט הדמיה. זה כלל מחיקה מסיבית של 1.8 מיליארד שקל מחוב המחזיקים שהיקפו 2.8 מיליארד שקל.

 

מה דעתך על מניית חברה לישראל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

ב־2011 קרסו האג"ח של אלביט הדמיה מבלי שהחברה הודיעה על התפתחויות. לאחר זמן קצר נחשף ב"כלכליסט" שברקע לירידות עומד ויכוח בין החברה־האם אירופה ישראל ובעל השליטה מוטי זיסר לבין בנק הפועלים. הבנק העמיד לפני יותר מעשור הלוואה לזיסר לצורך רכישת השליטה באלביט הדמיה. כשזיסר התקשה להחזיר את החוב, בשווי של יותר ממיליארד שקל, הפועלים החל לנקוט צעדים משפטיים נגד אירופה ישראל.

 

ההתפתחויות השליליות ניערו גם את מחזיקי האג"ח של החברה־הבת (62.5%) פלאזה סנטרס. הגופים המוסדיים מנעו חלוקת דיבידנדים מפלאזה סנטרס לאלביט הדמיה ונעצו את המסמר האחרון בארון שלה, שבעקבותיו נכנסה להסדר חוב בראשית 2013. את השנה סיימה עם הפסד של 1.56 מיליארד דולר, בהמשך להפסדים של 1.18 מיליארד דולר בשלוש השנים שקדמו לכך.

 

הבעיות של אלביט הדמיה רחוקות מלהסתיים. פלאזה סנטרס בהליכי גיבוש הסדר משלה, שצפוי לכלול הזרמה של 20 מיליון יורו מבעלי השליטה שלה, כולל אלביט הדמיה. אם יתפוצץ ההסדר, אלביט הדמיה עלולה להיוותר כמעט ללא נכסים מהותיים. זיסר איבד את אחזקותיו וחדל לכהן כנשיא וכמנכ"ל החברה. מאז ההסדר הודיעה אלביט הדמיה על מכירת החברה־הנכדה גמידה סל לנוברטיס לפי שווי של 550 מיליון דולר. בראיון ל"כלכליסט" סיכם זיסר: "אני מרגיש כמו משה רבנו שעמד מול הארץ המובטחת ולא יכול היה להיכנס אליה".

 

אי.די.בי: הטרגדיה של נוחי

נוחי דנקנר רחוק מלהיות הטייקון בעל היקף ההון הגדול ביותר, אבל התנהלותו הפכה אותו לסוג של סמל. גם הוא, כמו זיסר, ראה את הארץ המובטחת אך לא נכנס אליה. את השנה פתח דנקנר בלחימה על אי.די.בי עם אדוארדו אלשטיין כשותפו. יחד הם ניסו להגיע להסדר עם מחזיקי האג"ח בשיטות יצירתיות כמו רכישת השליטה בכלל ביטוח על ידי כור, אך נתקלו בהתנגדות. לאחר שנוצר קרע ביניהם, חבר אלשטיין למוטי בן־משה ומחזיקי האג"ח בחרו בהם לרכישת השליטה בקונצרן.

 

הטרגדיה של דנקנר מתעצמת לנוכח העובדה ש־2013 היתה שנה טובה עבור אי.די.בי. גיוון אימג'ינג נמכרה במיליארד דולר, עסקת המיזוג של דסק"ש וכור הושלמה, אי.די.בי תיירות עברה לרווחיות והאחזקות בקרדיט סוויס נמכרו. גולת הכותרת היא מכירת השליטה בכלל ביטוח למשקיעים סינים לפי שווי של 4.6 מיליארד שקל. מכתשים אגן נערכת להנפקה לפי שווי עצום בסוף השנה, וסלקום התאוששה מתקופת השר כחלון.

 

דנקנר השאיר לרוכשים חברה במצב הרבה יותר טוב מזו שהיתה בתחילת 2013, מתוך הנחה שימשיך לנהל אותה. בימים הקרובים צפויה החברה לעבור רשמית לידיהם של מתחריו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x