$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

הסכם למכירת תנובה צפוי בתוך שבועיים

מנהלי ברייט פוד, חברת המזון השנייה בגודלה בסין, ואייפקס גישרו בסדרת פגישות שנערכו בסין על רוב המחלוקות בנוגע להסכם

גולן חזני 06:5027.04.14

זהבית כהן, מנכ"לית אייפקס ישראל, תחזור היום לארץ מביקור בזק בסין. הביקור הוגדר כמוצלח, ול"כלכליסט" נודע כי העסקה למכירת השליטה בתנובה לברייט פוד הסינית עשויה להיחתם בתוך שבועיים ונמצאת בשלבי טיוטות סופיים.

 

שני הצדדים הצליחו להתגבר על מחלוקות בנוגע ל־2–3 נקודות בעסקה. לא מדובר במחיר, שכבר סוכם וכפי שנחשף ב"כלכליסט" עומד על 2.5 מיליארד דולר, אלא בהיבטים הנוגעים לאופן התשלום ולנכסי החברה. בכך נסגרו למעשה כמעט כל נקודות המחלוקת בין הצדדים, והדרך לעסקה סלולה. כהן יזמה את הנסיעה לאחר שבשבועות האחרונים התנהלו המגעים בעצלתיים, גם בשל החגים, והנסיעה הוכיחה את עצמה.

 

תנובה עצמה מנסה לקדם במקביל את ההנפקה שבעטיה כבר הגישה תשקיף לרשות, למקרה שהמגעים עם הסינים ייתקלו במכשול של הרגע האחרון. על פי ההערכות, יו"ר החברה רוית ברניב היא זו שמובילה את הליך ההנפקה. עם זאת, להנפקה טרם נבחרו חתמים, וכנראה שגם לא ייבחרו.

 

כהן. נראה שהנסיעה לסין השתלמה כהן. נראה שהנסיעה לסין השתלמה צילום: רמי זרנגר

 

אייפקס עצמה מעדיפה למכור, שכן מדובר באקזיט פשוט, מהיר ובטוח יותר מהנפקה, שעשויה להתבצע בשווי נמוך יותר. במכירה אייפקס גובה גם פרמיית שליטה ונפטרת מכל אחזקותיה בתנובה (56%) בעסקה אחת.

 

הנפקה עלולה להיתקל בקושי נוסף, לאור ההתנגדות של בעלי מניות המיעוט בתנובה, הקיבוצים בראשות גרנות ואיציק באדר, למהלך. באדר ואהרון בן־חורין, נציגי הקיבוצים בדירקטוריון, מאגדים אחזקה של 42 קיבוצים וארגונים. שניים מהם, משקי צמח ומשקי מילואות, מתנגדים למכירה ומצדדים בהנפקה, בניגוד לדעתו של באדר - מהלך שיאפשר להם לממש את אחזקתם, ולא להיות בעלי מניות מיעוט בחברה בשליטה סינית ולא סחירה.

 

ברייט פוד היא חברה בבעלות ממשלת סין, שהמגעים שלה לרכישת נתח בתנובה נחשפו לראשונה ב"כלכליסט" בספטמבר 2013. אייפקס ותנובה טענו אז שמדובר במגעים לשיתוף פעולה טכנולוגי, אולם אט־אט התברר כי מדובר במו"מ ממשי למכירת אחזקותיה של אייפקס בתנובה.

 

הקונצרן הסיני מעוניין מאוד בעסקה כפלטפורמה להפצת הידע הטכנולוגי של תנובה למדינות נוספות, בעיקר באפריקה ובסין, ובניית מחלבות שיהפכו את תנובה לזרוע החלב הבינלאומית של הקונצרן. ברייט פוד היא חברת המזון השנייה בגודלה בסין והיא ביצעה את בדיקות הנאותות בתנובה באמצעות משרד עו"ד פישר, בכר, חן, וול, אוריון ושות'.

 

השותף המרכזי של אייפקס בתנובה הוא מאיר שמיר, באמצעות חברת מבטח שמיר. הן שמיר והן באדר מצדדים בעסקה עם הסינים לאור האפסייד הפוטנציאלי העצום שהם רואים לחברה בשליטה סינית. מנהלי ברייט פוד נפגשו בסין הן עם שמיר והן עם באדר, בנפרד, והציגו בפניהם את התוכניות שלהם לניהול החברה.

 

ברייט פוד מוכנה, ככל הנראה, לאפשר לשמיר לעמוד בראש החברה הישראלית, שתנוהל כחברה־בת של תנובה העולמית ותזכה לאוטונומיה ניהולית מסוימת של שמיר והקיבוצים. לעומת זאת, ההשפעה של הישראלים בתאגיד העולמי תהיה קטנה בהרבה ואף שולית. הקיבוצים עמדו על כך שתנובה תמשיך להתנהל תחת החוק הישראלי ותהיה חברה ישראלית.

 

הקונצרן הסיני מעוניין להפיץ את הידע הטכנולוגי של תנובה למדינות נוספות, בעיקר באפריקה ובסין, ולבנות מחלבות שיהפכו את תנובה לזרוע החלב הבינלאומית שלו
בטל שלח
    לכל התגובות
    x