אירופה ננעלה במגמה מעורבת; יוניליוור נחלשה ב-0.1%, דיילי מייל קפצה ב-9%
פוטסי ננעל ביציבות, דאקס הגרמני וקאק בפאריז עלו ב-0.2%, הבורסה במילנו איבדה 1%; נתונים מעורבים ממדד מנהלי הרכש באירופה - הפתעה לטובה מהנתון בסין. יוניליוור מוכרת את פעילות הרטבים לפסטה ב-2.15 מיליארד דולר. המו"ל הבריטי מנפיק את פעילות אתר הנדל"ן Zoopla
המדדים המובילים בבורסות העולם ננעלו היום במגמה מעורבת, על רקע שורה של נתוני מאקרו, מעודדים יותר ופחות. פתיחת יום אופטימית נרשמה בבורסה של טוקיו, שננעלה מוקדם יותר היום בעלייה מרשימה של 2.1%. ברקע למסחר, הנעילה החיובית של אמש בניו יורק והאופטימיות שהביעו ראשי הפד על פי פרוטוקול ועידת השוק החופשי האחרונה שפורסם אתמול, נתוני המאקרו כאמור, ועסקת הענק בין רוסיה לסין.
מדד מנהלי הרכש הכללי הראשון (מתוך שניים) של חודש מאי בגוש היורו עמד על רמה של 53.9 נקודות - ירידה קלה מול מדד אפריל של 54 נקודות, אך עדיין נתון שמתעלה על צפי האנליסטים המוקדם למדד של 53.8 נקודות. נראה כי המדד צפוי לסגור את הרבעון הטוב ביותר שידע גוש היורו מזה 3 שנים. היורו מגיב לנתונים בירידות (מעל סף 50 נקודות מעיד על התרחבות הכלכלה ולהיפך).
מדד מנהלי הרכש של התעשייה ירד ל-52.5 נקודות - רמת שפל של 6 חודשים, לאחר מדד של 53.4 נקודות בחודש אפריל ומשמעותית פחות מהצפי, 53.2 נקודות. מדד מנהלי הרכש של ענף השירותים, שעמד על 53.5 נקודות התעלה על צפי האנליסטים (53 נקודות) ורשם עלייה מול החודש שעבר (53.1 נקודות).
המסחר באירופה התנהל על רקע הבחירות לפרלמנט האירופי שנפתחו היום, כשהחשש הוא לנטישת הזרמים המרכזיים לטובת נציגי קבוצות קיצוניות, המתנגדת לקיומו של האיחוד.
ברמה התאגידית, החדשות הגדולות היום באירופה נוגעות לעסקת יוניליוור (Unilever). ענקית המזון ומוצרי היופי הנסחרת בלונדון ובאמסטרדם הודיעה על מכירת פעילות הרטבים לפסטה ליצרנית המזון היפנית מיזקאן (Mizkan Group) בעלת המסורת המפוארת (נוסדה לפני 201 שנה) תמורת 2.15 מיליארד דולר. המכירה מתבצעת במסגרת מהלך כולל שמוביל מנכ"ל יוניליוור פול פולמן (Paul Polman), של מיקוד בעסקי מזון בריאות ויופי, ויציאה איטית ממותגי מזון שאינם ברי צמיחה משמעותית. במקביל, מבחינת מיזקאן, הצעד נועד לשרת את האסטרטגיה של הרחבת החשיפה לשוק האמריקאי באמצעות רכישות מותגים, בניסיון לצמצם את התלות של החברה בשוק היפני.
עוד מנייה שמריכזה עניין היא דיילי מייל (Daily Mail), לאחר ההודעה שהחברה הבת זופלה (Zoopla), בעלת אתר נדל"ן מצליח, תצא להנפקה בבורסה של לונדון. לא נמסרו פרטים פיננסיים על ההנפקה הצפויה. המו"ל הבריטי רכש את השליטה (52.6%) בזופלה ב-2102 וצירף אותה לחטיבת הנדל"ן שלו.
מגמה מעורבת בנעילה באסיה: ניקיי כאמור סיים בעלייה חדה של 2.1%, האנג סנג עלה ב-0.5%, שנגחאי נחלש ב0.2%. HSBC פרסם הלילה את מדד מנהלי הרכש הראשון לחודש מאי, שרשם עלייה לרמה של 49.7 נקודות, הרבה מעבר לצפי האנליסטים שעמד על 48.3 נקודות, לאחר קריאה של 48.1 נקודות בחודש אפריל (מעל סף 50 נקודות מעיד על התרחבות הכלכלה ולהיפך). מפתיע לטובה עוד יותר הוא הנתון המשני שמפרסם HSBC, של צפי צפי מנהלי הרכש לחודשים הקרובים - כאן עלתה הקריאה ל-50.3 נקודות, עלייה חדה מנתוני אפריל של 47.9 נקודות.
המדד של HSBC הוא הראשון מבין שניים שמתפרסמים מדי חודש. הנתון השני נחשב לסופי בעוד שהנתון הראשוני (המכונה גם גרסת ה-flash) מסתמך על בין 85%-90% מהתשובות בסקר.
מגזר האנרגיה ותעשיית החומרים מובילים את העליות במדד האזורי של אסיה פסיפיק MSCI ASIA, לאחר עסקת הענק של אספקת גז טבעי בין רוסיה לסין - עסקה שיצאה אתמול לפועל לאחר 10 שנים של מו"מ בין הצדדים. רוסיה וסין חתמו אתמול על על הסכם היסטורי לייצוא גז טבעי במהלך ביקור של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין בשנגחאי.
המניה שבלטה במגזר האנרגיה בסין China Gas Holdings, שקפצה בהונג קונג ב-6.8%. מניית החומרים והמכרות עם הקפיצה הגדולה ביותר במדד היתה ענקית האלומיניום האוסטרלית Alumina שננעלה בעלייה של 7.2%.
הגז הרוסי יסופק לחברת הנפט הממשלתית הסינית China National Pertoleum Copr) CNPC) על ידי חברת הגז הממשלתית הרוסית, גזפרום. מנכ"ל גזפרום אלכסי מילר אמר היום כי ההיקף הכולל של העסקה, שנחתמה ל־30 שנה ותחל בשנת 2018, מוערך בכ־400 מיליארד דולר. על פי ההסכם כל שנה יעבירו הרוסים 38 מיליארד מטרים מעוקבים של גז לסין. הגז יועבר דרך צינור גז חדש שיקשר בין שדות הגז של גזפרום בסיביר לסין.
הבורסות של ניו יורק ננעלו אמש בעליות שערים; דאו ג'ונס הוסיף 1% לערכו - העלייה הגבוהה ביותר זה חמישה שבועות, נאסד"ק טיפס ב-0.9% ומדד S&P הוסיף 0.8% לערכו. על פי הפרוטוקולים של ישיבת הפדרל ריזרב מאפריל בכירי הבנק המרכזי בחנו כמה גישות להידוק המדיניות המוניטרית - אך לא הגיעו להחלטה סופית בעניין. הפרוטוקול מרמז כי העלאת הריבית מתקרבת - אך אין עדיין מועד לכך. עוד עולה כי הבכירים לא ייחסו משמעות גדולה לנתוני הצמיחה החלשים לרבעון הראשון - וסבורים כי בכלכלה האמריקאית נמצאת בקו עלייה. בסופה של הישיבה הצביעו הבכירים פה אחד בעד הפחתה נוספת, של 10 מיליארד דולר, בקצב רכישות האג"ח החודשי.