כבוד למגזר: רוסיה וסין מחדשות צירי אנרגיה
התקררות היחסים בין רוסיה למערב על רקע אירועי חצי האי קרים שלחה את רוסיה לחפש לקוחות חדשים למוצרי הגז והנפט. סין שצריכה גם היא לגוון את מקורות הגז שלה הפכה שותפה לרוסיה, וביחד שתי המדינות יפתחו אפשרויות השקעה חדשות בסקטור האנרגיה
הסכמים חדשים
בעקבות שיפורים טכנולוגיים מצליחים בשנים האחרונות להפיק כמויות גז ונפט ממבנים גיאולוגיים מורכבים (פצלי נפט וגז) שלא היו נגישים בעבר. בעקבות כך, תעשיית הנפט והגז בארה"ב סובלת מעודף היצע ומחיר הגז נמוך במיוחד בהשוואה לשאר העולם. האמריקאים מקדמים כמה מתחמי הנזלה בחוף המערבי, וסביר להניח שיצרני הגז ישמחו להיפתח לשוק האירופאי כיעד יצוא אם כי התהליך צפוי לקחת שנים רבות.
בעקבות המתיחות הפוליטית בין המערב לרוסיה, הרוסים החלו לחפש לקוחות אלטרנטיביים לעתודות הנפט והגז שלהם. בשבועות הקרובים נשיא רוסיה ולדימיר פוטין צפוי לבקר בסין במטרה לחזק את קשרי שתי המעצמות ולחתום על הסכם ליצוא גז לסין. סין מצדה נמצאת בתהליך מתמשך של גיוון מקורות האנרגיה שלה. התהליך הוא, בין היתר, תוצאה של החשש מכוחו של הצי האמריקאי ויכולתו לחסום את נתיבי הים הצרים שדרכם מועבר רוב יבוא הנפט והגז.
ההסכם המתגבש בין סין לרוסיה נועד להעביר גז מסיביר שברוסיה דרך צינורות למזרח סין ובכך לאפשר לסין לגוון את מקורות אספקת האנרגיה שלה ולהפחית את תלותה
באספקה הימית.
אם ההסכם ייחתם, מדובר במהלך היסטורי המבשר על התחממות היחסים בין שתי המעצמות - מערכת יחסים שהיתה מתוחה במיוחד אחרי כינון יחסים דיפלומטיים בין ארה"ב לסין בשנות השבעים, כשהמלחמה הקרה בין ארה"ב לבריה"מ היתה בשיאה.
על רקע ההסכם המתגבש, כדאי לבדוק את אפשרויות ההשקעה בחברות הגז והנפט הרוסיות והסיניות שעשויות ליהנות מהתחממות היחסים. בדרך כלל מדובר בחברות בבעלות ממשלתית חלקית עם רמת שקיפות יחסית נמוכה והגנה מועטת עבור בעלי מניות המיעוט, לכן צריכים לייחס להשקעות כאלו פרמיית סיכון גבוהות יותר מאשר לחברות רגילות.
איך להיחשף לסקטור
גזפרום היא יצרנית הגז הטבעי הגדולה בעולם, ומרבית המכירות שלה מחוץ לגבולות רוסיה באירופה. פתיחת השוק הסיני לאו דווקא תניב לחברה רווחים אדירים בטווח הקצר, אולם בטווח הארוך מדובר בפוטנציאל אדיר. כיום צריכת הגז מהווה רק 6% ממקורות האנרגיה של סין לעומת מעל ל־24% באירופה. הסינים נשענים עדיין בעיקר על תחנות כוח פחמיות עם רמות זיהום גבוהות. כניסה לסין תאפשר לגזפרום למקסם את היכולת לחדש חוזים במחירים יותר טובים תוך מו"מ עם שני לקוחות עיקריים — אירופה וסין.
עוד חברת נפט שעשויה ליהנות מהתחממות היחסים היא אחת מחברות הנפט הגדולות בסין — סינופק. החברה פועלת דרך כל שרשרת האספקה בתעשיית הנפט והגז החל מחיפוש ופיתוח שדות נפט וגז, זיקוק, כימיקלים ותחנות דלק. לחברה כמה פרויקטים בתוך רוסיה, אולם ברגע שההסכם עם גזפרום ייחתם, תיפתח הדלת להשקעה יותר אינטנסיבית על ידי פירמות סיניות ברוסיה דרך שיתופי פעולה עם חברות רוסיות מקומיות שיכולות להניב ערך.
רוסנפט היא חברת נפט רוסית שפועלת בתחום חיפוש הנפט, פיתוח השדות וזיקוק הנפט. אם גזפרום תיכנס לשוק הסיני, קיימת אפשרות שגם רוסנפט תזכה לחלק שלה מהתקרבות רוסיה וסין. ההסכם שייחתם אולי יאפשר לרוזנפט גישה חופשית ללקוחות בסין ויסלול את הדרך לשיתופי פעולה עם חברות סיניות בחיפושי גז ונפט בתוך רוסיה.
הכותב הוא מנהל מחלקת מחקר בפסגות גלובל