$
בורסת ת"א

"מאחורי האסטרטגיה המשוגעת של מיכאל גולן, יש הרבה היגיון כלכלי"

אורי ליכט מ-IBI מעריך כי גולן טלקום הפסידה 100 מיליון שקל בשנה האחרונה, אך שווייה בעת מכירה יהיה גבוה בהרבה מהסכום שהושקע בה. גולן טלקום: "הנתונים בדיוניים"

אופיר דור 19:0410.06.14

"המבצעים האחרונים של גולן טלקום משדרים לפעמים את ההרגשה כי 'בעל הבית השתגע' אולם לא כך הם פני הדברים, מאחורי האסטרטגיה יש הרבה היגיון כלכלי, כזה שיכול להוביל בסוף לרווח לא מבוטל", זוהי המסקנה העולה מעבודה שמפרסם היום (ג') מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות IBI אורי ליכט.

בעבודה מנסה ליכט להבין מה עומד מאחורי המבצעים האגרסיביים של גולן טלקום, כמו המבצע של 35 שקל לחודש, ומה ההשלכות שלהן על הנתונים הכספיים של החברה, שאינם נחשפים כיוון שהיא חברה פרטית.

 

ליכט כותב כי "יש הרבה היגיון מאחורי המהלכים האסטרטגיים של גולן במיוחד מכיוון שאנו שותפים לסברה שליוותה את גולן מאז הקמתה – שינוי מבני יוביל בסופו של דבר למכירת החברה, לרכישת חברה מתחרה, או למיזוג עם אחת מהחברות הוותיקות. במקרה שכזה נתח השוק ומספר הלקוחות יהוו את הבסיס העיקרי לתמחור העסקה".

 

לפי החישוב שמבצע ליכט, גולן טלקום הפסידה ב-2013 סכום של 100 מיליון שקל. החישוב מתבסס על הכנסה חודשית של כ-40 שקלים (ללא מע"מ) פר לקוח, שמתרגמת להכנסה כוללת של 160 מיליון שקל ב-2013. בניכוי הוצאות העסקת כ-200 עובדים, התשלום לרשת המארחת סלקום, אחזקת כ-770 מתקני גישה קטנים, הוצאות פרסום ותשלום למשווקים – מעריך ליכט כי גולן סיימה את השנה האחרונה בהפסד תפעולי.

 

אולם אחת התובנות המעניינות שלו היא כי תזרים המזומנים, הנתון החשוב יותר עבור גולן, הוא גבוה בהרבה ממה שניתן היה לשער לאור דו"ח הרווח והפסד של החברה. סיבה אחת לכך היא שגולן גובה עמלת אקטיבציה (הפעלת כרטיס סים) של 49 שקל מלקוחותיו החדשים. סיבה שנייה היא שבגולן בניגוד לחברות הסלולר הותיקות, גביית התשלום החודשי מהלקוח נעשית בתחילת החודש ולא בסופו.

 

"במקביל התשלום למשווקים מבוצע רק במידה והלקוח נשאר מנוי לפחות חודשיים והתשלום לסלקום משולם בשוטף פלוס 60. כך נוצרת סיטואציה כמעט אבסורדית שמיכאל גולן אינו מצטער כלל שלקוח חדש שמצטרף עוזב אותו כבר אחרי חודש, כיוון שבחודש זה הלקוח שילם לו כבר 49 שקל עמלת אקטיבציה ועוד כ-40 שקל תשלום בתחילת החודש (תלוי במבצע). למעשה זהו החודש הרווחי ביותר של הלקוח לאורך חיי החוזה כולו", כותב ליכט.

 

אורי ליכט, אנליסט בבית ההשקעות IBI אורי ליכט, אנליסט בבית ההשקעות IBI

 

ליכט מוסיף כי "גביית התשלום בתחילת החודש גורמת לכך שלקוח שעזב באמצע החודש משלם על החודש כולו זאת בשעה שבחברות הוותיקות לקוח שעוזב משלם רק על חלקו היחסי של החודש בהתאם ליום שבו עזב. מצב זה של שיעורי נטישה גבוהים ותנועת מנויים סיבובית יוצרת עבור גולן, כל עוד היא נמשכת, תזרים מזומנים חיובי ומהווה את אחת הדרכים למימון פעילות החברה בטווח הקצר. זוהי גם אחת הסיבות למוטיבציה שלו להמשיך ולטלטל את שוק התקשורת המקומי".

 

כמה תהיה גולן טלקום שווה במקרה של מכירה? בהנחה ששוויו של מנוי גולן טלקום הוא כ-70% משוויו של מנוי סלקום, כיוון שההכנסה החודשית ממנו נמוכה יותר והוא נחשב לנאמן פחות, השווי הכולל של גולן יהיה 790 מיליון שקל בסוף 2014, גבוה משמעותית מכפי שהושקע עד כה בחברה. למרות השמועות, מיכאל גולן שב ומדגיש כי כרגע האופציה של מכירה לא עומדת על הפרק.

 

"בינתיים מיכאל גולן ממשיך להוביל את התחרות בשוק התקשורת המקומי כאשר ההחלטה מתי התחרות בענף כולו תרד מדרגה תלויה בו. זה יקרה כאשר הוא ורק הוא יחליט שהגיע לנתח שוק מספק, או כאשר תגיע הצעה שפשוט אי אפשר לסרב לה", מסכם ליכט.

 

מגולן טלקום נמסר כי "חברת גולן טלקום הינה חברה פרטית וככזאת אינה נוהגת לפרט בערוצי התקשורת את נתוניה, אך עם זאת אינה יכולה להישאר אדישה לנתונים הבדיוניים וההזויים שמופיעים בדו"ח שפרסמה IBI. חשוב לציין שהנתונים כמובן אינם מגולן טלקום ואין קשר כלשהו בינם ובין המציאות. גולן טלקום תמשיך את המהפכה התקשורתית בזירת הסלולרית ובקרוב גם בחבילת טריפל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x