בלעדי לכלכליסט
לא מוותר על הבונוס: יוסי בכר הצליח לגרד מענק של 1.5 מיליון שקל
האסיפה הכללית של בנק דיסקונט היתה צפויה להצביע נגד מענק של 2.16 מיליון שקל ליו"ר הבנק. עו"ד דוד חודק שנשלח לניהול המו"מ סייע להבטיח לבכר 70% מהבונוס
בנק דיסקונט, חברת הייעוץ אנטרופי וגופים מוסדיים מנהלים מתחילת השבוע דיונים ושיחות על מתווה וגובה המענק של יו"ר דירקטוריון הבנק, יוסי בכר. ל"כלכליסט" נודע כי לצורך המשא ומתן נשלח מטעם הבנק גם עו"ד דוד חודק, וכי הצדדים כבר סיכמו שהבונוס החדש שיעלה לאסיפה הכללית שתתקיים ב־29 ביוני יפחת מ־2.16 מיליון שקל ל־1.5 מיליון שקל, כ־70% מהסכום המקורי.
- דיסקונט דוחה האסיפה לאישור המענק ליו"ר
- בכירים באוצר נגד הפיננסים: "נורמות השכר הישנות לא רלבנטיות"
- החשיפה לבנקים: לא על האג"ח לבדה
ביום ראשון בערב דיווח בנק דיסקונט כי הוא דוחה את אסיפת בעלי המניות שהיתה אמורה להתכנס מחר בצהריים לצורך אישור המענק של בכר. הדחייה היא בעקבות התנגדות חברת הייעוץ אנטרופי, שמייעצת למוסדיים כיצד להצביע באסיפות כלליות, ובדיסקונט חששו ממבוכה אם מתווה המענק המוצע יידחה על ידי בעלי המניות.
המענק המקסימלי כפי שנקבע במדיניות התגמול של בנק דיסקונט ל־2013 עומד על 2.55 מיליון שקל, והוא אמור להינתן כתלות בכך שהבנק עמד ביעדיו לשנה זו. כאמור, הבנק ביקש למשוך כמענק 2.16 מיליון שקל - כ־85% מגובה המענק המקסימלי.
על פי דו"חות הבנק לשנת 2013, עולה כי אכן יש סיבה להתנגדותה של אנטרופי למענק שביקש בכר למשוך. דיסקונט רשם בשנה החולפת תשואה להון של 7.3% - התשואה הנמוכה ביותר מבין הבנקים הגדולים. גם יחס היעילות (הוצאות הבנק חלקי הכנסותיו) הורע ועמד על 77.5%, לעומת 75.5% ב־2012 - יחס היעילות הגרוע ביותר במערכת הבנקאית. בחודש שעבר דיווח הבנק על זימון אסיפת המניות ונכתב כי "יו"ר הדירקטוריון הודיע לוועדת התגמול ולדירקטוריון הבנק כי הוא מוותר על חלק מהמענק השנתי בגין 2013 שלו הוא זכאי בהתאם לתוכנית התגמול, וזאת בשל מכלול הנסיבות המתקיימות בעת הזו, ובהתאם לסביבה הרגולטורית ולרוח מדיניות התגמול, הגם שאינה חלה במישרין על המענק בגין 2013".
מאז דצמבר 2013, עם מכירת גרעין השליטה על ידי קבוצת ברונפמן־שראן, דיסקונט מתנהל ללא גרעין שליטה. לאור כך, אישור ההחלטה נשען רובו ככולו על הצבעות המוסדיים. אם אלו אכן יפעלו לפי המלצת אנטרופי - כפי שהם נוהגים לרוב - המענק של בכר לא היה מאושר. בבנק דיסקונט ציינו לאחר הדיווח כי הדחייה נעשתה כדי לנהל שיח נוסף עם אנטרופי ועם הגופים המוסדיים על מתווה המענק.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
באנטרופי לא התרשמו מהחלטת יו"ר הדירקטוריון, ובמסמך שהפיצה החברה נכתב: "אנו מתרשמים כי יעדי המטרה שנקבעו ליו"ר הדירקטוריון ובפרט ביחס למדד היעילות של הבנק אינם תואמים את אסטרטגיית הבנק שהנה להבנתנו עמידה בתהליך התייעלות משמעותי בשנים הקרובות", כתבו באנטרופי והוסיפו כי התוצאות מעידות "על היחלשות בצד היעילות התפעולית של הבנק, ויתרה מכך יעדי ההתייעלות בפועל ל־2013 אף היו כאמור גבוהים מהיעד שנקבע. כך שבפועל הבנק השיג תוצאה פחות טובה ביחס ליעד זה, שממילא מצביע על חולשה ברמת הביצוע".
מכשול נוסף שיכול היה לעמוד בפני בכר במתווה הבונוס הקודם הוא משרד האוצר. אם מענק בגובה של 2.16 מיליון שקל אכן היה ניתן לבכר, עלות שכרו הכוללת לשנה זו היתה מגיעה ליותר מ־4 מיליון שקל ועל כן חוצה את קו ה־ 3.5 מיליון שהציב האוצר כרף ראוי לשכר באגף הפיננסים, לפי טיוטת תזכיר חוק שפרסם המשרד. אמנם הבונוס מתייחס לשנת 2013, קודם ליוזמת האוצר, אך לא מן הנמנע כי ההבהרות שדרש האוצר לאחרונה מהדירקטורים שאישרו את עלות שכרו של מנכ"ל מזרחי טפחות - היו נדרשות גם כאן.
מאנטרופי נמסר כי "הבנק פרסם מתווה המציע הפחתה של המענק. הנושא נמצא בבחינה על ידי צוות האנליסטים של אנטרופי וטרם גובשה המלצה בעניין".
בבנק דיסקונט סירבו להגיב לידיעה.