בלעדי לכלכליסט
מרקסטון קיבלה קצת חמצן ולובש ממהר לקחת נתח לכיס
נכונותם של המשקיעים הזרים להזרים 80 מיליון דולר לקופת הקרן המידלדלת יוסיפו 400 אלף דולר לדמי הניהול של הקרן. המנכ"ל ראה כי טוב והצהיר על כוונתו לחזור למשוך שכר מדמי הניהול. לובש צפוי לבקש משכורת ברוטו של 65 אלף שקל בחודש
רון לובש התעודד מהתגייסות השותפים בקרן מרקסטון שבניהולו להזרים לקופתה המידלדלת 70–80 מיליון דולר — והודיע כי בכוונתו לחזור ולמשוך שכר מחברת הניהול של הקרן. על פי הערכות, לובש ידרוש שכר ברוטו חודשי של 65 אלף שקל.
- קרן מרקסטון: "נעמוד בתשלום למחזיקי האג"ח באוגוסט"
- מרקסטון פרעה חובות בהיקף של 55 מיליון דולר
- מנכ"לית סטימצקי לעובדים: "אם לא ימצא קונה נלך להקפאת הליכים"
לטענת לובש, מאז 2009 הוא ושותפו אמיר קס, שנהרג לאחרונה בתאונת דרכים, לא משכו שכר מחברת הניהול. לדבריו, השניים החליטו להפסיק למשוך את שכרם, שעמד על 130 אלף שקל בחודש כל אחד (ומיליון דולר בשנה בסך הכל). הסיבה: בהתאם להסכם ההשקעה, דמי הניהול שמשכה הקרן פחתו, והיה צורך להשתמש בהם לתפעולה השוטף.
בשנות הראשונות לפעילות הקרן נגבו דמי ניהול של כ־2% מסך נכסיה (כ־14 מיליון דולר בשנה). היום עומדים דמי הניהול על כ־0.5% בשנה (3.5 מיליון דולר בשנה). עם הזרמת הכספים הצפויה, יתווספו 400 אלף דולר בשנה לדמי הניהול, שישמשו ברובם לשכרו של לובש. בחודשים האחרונים נאלצה מרקסטון לשלם לעורכי דין עבור ההתנהלות מול מחזיקי האג"ח של החברה־הבת פנומנל, שלא עמדה בהתחייבות כלפיהם.
לפי חודש חשף "כלכליסט" כי סמוך למותו של קס, פנה לובש למשקיעים בקרן, שהתחייבו בעת הקמתה ב־2004 להזרים אליה 800 מיליון דולר, להעביר את החלק האחרון בהתחייבותם — 95 מיליון דולר. המשקיעים הזרים בקרן (קרנות פנסיה גדולות בארה"ב) הזרימו את רוב ההשקעה בה (700 מיליון דולר מתוך 800 מיליון דולר), והודיעו כי יזרימו את חלקם (80 מיליון דולר). זאת בזמן שהמשקיעים הישראלים, גופים מוסדיים שהשקיעו 100 מיליון דולר בקרן, הודיעו כי אין בכוונתם להזרים את חלקם (10 מיליון דולר) בטענה של חובת נאמנות ללקוחות שלהם. המוסדיים הישראליים טוענים כי למרות סירובם להשקיע את חלקם, אין לדלל את השקעתם בקרן לאפס.
כך או כך, זריקת החמצן שהעניקו לקרן המשקיעים הזרים מאפשרת ללובש לחזור ולקבל שכר. עיקר הכסף שיוזרם אמור לשמש לצורך פירעון חלק מהלוואות העתק שנטלה הקרן מגופים שונים, ובכללם 250 מיליון שקל מדויטשה בנק. זה נושף בעורפה של הקרן ומאיים להשתלט על חלק מחברות הפורטפוליו שלה.
הזרמת הכסף הצילה את מרקסטון לעת עתה מהסתבכות משפטית. מחזיקי האג"ח של פנומנל, גופים מוסדיים שלהם חייבת פנומנל 100 מיליון שקל (לחלקם גם מניות במרקסטון, דוגמת מנורה והפניקס), פנו לבית המשפט דרך בא כוחם, עו"ד גיא גיסין, בדרישה להשתלט על הנכס היחיד של פנומנל — 23% ממניות בית ההשקעות פסגות.
המחזיקים גורסים כי החברה לא עמדה בהתחייבויות כלפיהם והיא חדלת פירעון. אלא שערב הדיון בבית המשפט שהתקיים אתמול מול השופט איתן בורנשטיין, הזרימה מרקסטון 11 מיליון שקל — החוב שטרם שולם למחזיקים. נוכח ההזרמה דחה השופט את פניית המחזיקים, כולל הבקשה למנות מפקח מטעמם לחברה. עוד קבע כי יש להמתין עד אוגוסט, אז אמורה פנומנל להעביר למחזיקים תשלום נוסף, ולראות אם הסכום יוזרם במועדו.
עורך הדין של מרקסטון עופר שפירא אמר בדיון על המחזיקים: "מצד אחד הם מבקשים את התשלומים לעמידה בחוב, ומצד שני בכובעם כבעלי מניות במרקסטון, מסרבים להזרים כסף לקרן בתואנות מגוחכות". ממרקסטון נמסר: "המוסדיים מתנהלים בחובבנות. במקום לקחת את הסדר החוב שהוצע להם וכלל בטוחות, הם בחרו בהליך משפטי שכשל. הם מונעים מחשבונאות אישית בלבד שבאה על חשבון העמיתים שלהם, ומפעילים סטנדרט אחד כלפי בעלי הון ואחר כלפי עצמם".