בנק ישראל נחוש: רכש עוד 350 מיליון דולר במטרה להחליש את השקל
זאת בהמשך לרכישות של 300 מיליון דולר ביום שישי. למרות זאת, הדולר שמר על יציבות ב-3.44 שקלים; ברקליס: "הדולר ייחלש בעוד 4% מול השקל ויפגע בצמיחה בישראל"
בנק ישראל לא מוותר במלחמתו בספקולנטים שמחזקים את השקל מול הדולר. היום (ב') רכש הבנק המרכזי בישראל 400-300 מיליון דולר, בהמשך לרכישה של 300 מיליון דולר ביום שישי. למרות זאת, הדולר שמר על יציבות במסחר מול השקל ברמה של 3.44 שקלים.היורו היציג עלה ב-0.3% לרמה של 4.69 שקלים.
התחדשות הירידות בשערו של המטבע האמריקאי מגיעה לאחר שבשבוע שעבר החליט בנק ישראל להותיר את ריבית יולי ללא שינוי. כבר למחרת פרסום החלטת הריבית צנח שערו היציג של הדולר בשיעור חד יחסית של 0.6% לשפל של כמעט שלוש שנים. האוצר ניצל את ההזדמנות וביצע בשלישי בערב שתי עסקאות גידור דולר־שקל ב־150 מיליון דולר. זאת בהמשך לעסקאות מסוג זה בהיקף של 1.7 מיליארד דולר שביצע מתחילת 2013, ולאחר הפוגה ממושכת של שלושה חודשים וחצי. המטרה המוצהרת של פעולות הגידור היא להמיר חלק מחובות המדינה הנקובים במטבע חוץ לחוב נקוב בשקלים.
"הדולר ייחלש בעוד 4% מול השקל ויפגע בצמיחה בישראל"
מוקדם יותר היום פרסמו כלכלני בנק ההשקעות הבריטי ברקליס, סקירה על הכלכלה הישראלית וכתבו כי "המשך התחזקות השקל מול המטבעות המרכזיים בעולם תגרור פגיעה בייצוא הישראל ובשיעור הצמיחה במשק".
"השקל צפוי להישאר ברמה הנוכחית בתקופה הקרובה בעיקר בשל העודף בחשבון השוטף של ישראל והאינפלציה הנמוכה", מוסיפים בברקליס. "לבנק ישראל יש מרחב קטן יחסית בכל מה שקשור בהורדת הריבית (עומדת על 0.75%, ש.ס) על מנת להחליש את השקל. אנו צופים שהדולר יחלש בשיעור של 2%-4% מול השקל וממליצים למשקיעים להחזיק בשקל כהשקעה לטווח הארוך".
בברקליס גם מתייחסים לרכישות המט"ח של הבנק וכותבים: "נראה שבנק ישראל מודאג מהשקל החזק וההשפעה השלילית על הכלכלה הישראל. בנוסף הייצואנים מפעילים לחצים על הבנק על מנת שינקט בפעלות שיחלישו את המטבע. לאחרונה הבנק מיתן את קצב רכישות המט"ח שלו ובכך איפשר לשקל להתחזק".
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "בנק ישראל משמש כיום המבוגר האחראי היחיד הפועל בשוק המטבע בניגוד לעבר כאשר נגיד בנק ישראל נהנה מרוח גבית מצד משרד ראש הממשלה, הרי שכיום הנגידה פועלת לבדה בשוק המטבע המקומי. בנק ישראל, הרואה בייסוף שקל מהיר פוטנציאל לגלישה אל עבר רמות שפל חדשות. התייצבות הדולר מתחת לרמת 3.42 שקלים פותחת את השער להמשך הייסוף וללא מעורבות בנק ישראל, כבר בחודשי הקיץ הקרובים, השקל עשוי לנוע אל עבר רמת השפל של קיץ 2011 וייסחר בתחום הרמות 3.38-3.35 שקלים".