הטלטלה בבנק הפועלים: שמעון גל ומחליפו ייפגשו עם עובדי החטיבה העסקית
הפגישה תתקיים בבוקר; גל, מספר 2 וראש החטיבה העסקית, מסיים את תפקידו לאחר שהודה ברומן סודי עם עובדת במשך שנתיים, למרות הכחשות חוזרות מצדו ומצד הבנק בעבר, ויוחלף ע"י יעקב אורבך
הסערה שמטלטלת את צמרת בנק הפועלים: מחר (א') בבוקר תתקיים בבנק שיחה של עובדי החטיבה העסקית עם המנהל היוצא, שמעון גל, ועם מחליפו יעקב אורבך, ששימש עד עתה כמבקר הפנים של הבנק, למטרת העברת המושכות בצורה מסודרת.
- בנק הפועלים: מנהל החטיבה העסקית, שמעון גל, עוזב עקב רומן עם עובדת
- בכירים חדשים בחטיבת הטכנולוגיה של בנק הפועלים
- אבי כוכבא מונה למנהל חטיבת הטכנולוגיה והמחשוב בבנק הפועלים
זאת לאחר שגל, ששימש גם כמשנה למנכ"ל ציון קינן ונחשב למספר שתיים שלו, מסיים את תפקידו בבנק על רקע יחסים רומנטיים שקיים עם עובדת הכפופה אליו במחלקה העסקית בבנק. עם התפטרותו מבנק הפועלים התפטר גל גם מתפקידו כיו”ר חברת ישראכרט, חברה־בת של בנק הפועלים - תפקיד שמונה אליו רק לפני כחצי שנה.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
סביב היחסים בין גל לבין העובדת התעוררו שמועות רבות במערכת הבנקאית כולה בחודשים האחרונים, אך הנהלת בנק הפועלים הכחישה את דבר קיומם פעם אחר פעם.
גורם מתוך המערכת הבנקאית, שמכיר את הצדדים, אמר כי "ללא כל קשר לפרשה, מדובר בעובדת עם ידע מקצועי רחב ומרשים".
גל חוזר בו מההכחשה ומודה שניהל רומן
על פי גורמים בבנק, גל והעובדת ניהלו יחסים רומנטיים במשך כשנתיים. הסיפור התפוצץ לראשונה לפני שמונה חודשים, אז נשלח מייל אנונימי שחשף את הפרשה בפני אנשי בנק הפועלים ובנק ישראל, שבעקבות זאת החל לבדוק את הנושא.
יעקב אורבך, מבקר הפנים של הבנק ומי שמונה כעת למחליפו של גל, החל מתוקף תפקידו לבדוק את הפרשה. כחלק מבדיקתו זימן את השניים לתשאול בנפרד, שבו הכחישו כליל את קיום הרומן ביניהם. הדו"ח הסופי של אורבך הגיע לידי המפקח על הבנקים דודו זקן, שהיה מעורב בפרשה, ועל סמך הממצאים וההכחשות - הסיפור נסגר.
העניין צף ועלה שוב לפני כשלושה שבועות. לאחר שמערכת היחסים בין השניים נגמרה פנה גל אל הבנק מיוזמתו וציין כי על אף הכחשתו בעת תשאול המבקר, הוא אכן ניהל רומן שנמשך כשנתיים עם עובדת בחטיבה העסקית.
בנוסף, כתוצאה מהתפנית בסיפור, החליטו בבנק למנות את השופטת בדימוס דינה אפרתי לבדוק את העניין, אך הדו”ח הסופי בנושא טרם הוגש. לשופטת בדימוס אפרתי חברה פרטית לגישורים ובוררויות, ובנוסף היא מכהנת כיום כדירקטורית בתעשייה האווירית. בעבר כיהנה כיו"ר בית הדין למשמעת של חברת בזק וכבוררת ומגשרת בתחום יחסי עבודה.
שאלת הווידוי והעיתוי עדיין ממתינה לפתרון
השאלה מדוע החליט גל לפתוח מחדש את הנושא, ומדוע עשה זאת דווקא בעיתוי הספציפי הזה, נותרה עדיין ללא תשובה. גל, שיחגוג בחודש הבא את יום הולדתו ה־57, נחשב לדמות מוערכת בתוך המערכת הבנקאית ואף התמודד בשנה וחצי האחרונות על תפקידים בכירים כמו מנכ"ל בנק מזרחי טפחות ותפקיד מנכ"ל בנק דיסקונט.
גל עמד כאמור בראש החטיבה העסקית, המנהלת כאלף עובדים וכ־90 מיליארד שקל, ואחראית על מתן אשראי לחברות הגדולות במשק הישראלי. כאמור, עם התפטרותו מבנק הפועלים התפטר גל גם מתפקידו כיו"ר ישראכרט, תפקיד שהחל לכהן בו רק לפני כשישה חודשים.
גל החליף בתפקיד את את אירית איזקסון, שפרשה כתוצאה מהנחיות המפקח על הבנקים שאסר על דירקטור בחברה האם לכהן כדירקטור גם בחברה הבת (איזקסון כיהנה גם כדירקטורית בבנק הפועלים - ת"ו).
ממשרד האוצר להייטק ולמערכת הבנקאית
גל הגיע לבנק בנובמבר 2009 ומונה לחבר הנהלה ולראש החטיבה העסקית. הוא מחזיק בהיסטוריה מרשימה בשוק הפיננסי בישראל, כמי שהחל את דרכו במשרד האוצר והיה סגן הממונה על מינהל הכנסות המדינה ישראל ברון, ומשם עבר להיות העוזר האישי של שר האוצר דאז משה נסים.
ב־1991 מונה גל לתפקיד סמנכ"ל הכספים של ענבל, חברת הביטוח הממשלתית. מ־1994 כיהן כמנכ"ל החברה ובין השנים 1999-2000 כיהן במקביל כמנכ"ל נכסים מ.י. - החברה הממשלתית הממונה על מכירת אחזקות המדינה בבנקים - עם שילובה בתוך ענבל.
התחנה הבאה של גל היתה תפקיד סמנכ"ל הכספים בחברת ההייטק סרגון, ואולם ביולי 2001 התפטר מתפקידו שם עקב חילוקי דעות עם ההנהלה, ומונה לתפקיד CFO בבנק אינווסטק. הוא החליף בתפקיד את שוקי אורן, מי שעד לא מזמן שימש כחשב הכללי במשרד האוצר.
ב־2003 עזב גל את אינווסטק לטובת תפקיד מנכ"ל קרן ההשקעות שהקים אלי יונס לאחר שעזב את תפקידו כמנכ"ל בנק הפועלים. בתחילת 2004 התמנה יונס למנכ"ל בנק מזרחי טפחות, וגל הגיע בעקבותיו. גל עבד במזרחי טפחות חמש שנים וחצי: תחילה כ־CFO ולאחר מכן שנתיים כראש החטיבה העסקית. משם המשיך לבנק הפועלים.
המעבר של גל ממזרחי טפחות לבנק הפועלים לא היה טריוויאלי, שכן בעוד שמזרחי טפחות הוא בנק מוטה למגזר הקמעונאי בכלל ולפעילות המשכנתאות בפרט, הנתח של הסקטור העסקי בבנק הפועלים הרבה יותר דומיננטי וקובע לא מעט את הלכי הרוח במשק הישראלי.
גל נכנס לנהל את החטיבה העסקית בעולם שבו השלכות המשבר הכלכלי עדיין ניכרות, והתמודד עם נגיסות המוסדיים בנתח העסקי של הבנקים, ובפרט בבנק הפועלים שחווה ירידה של 9.5% באשראי העסקי בשנת 2013.
מבנק הפועלים נמסר בתגובה כי "הנושא מצוי בשלב זה בבדיקה חסרת פניות מטעם הבנק. בשל טעמי חיסיון על פי דין, מנוע הבנק, בשלב זה, מלהתייחס לשאלות ולהשיב עליהן".
קינן ובנק ישראל סירבו להגיב לדברים.
המחליף יעקב אורבך - "הגון ועצמאי"
אורבך, המכהן מאז סוף שנת 2009 כמבקר הפנים של בנק הפועלים במקומה של אורית לרר, יחליף כאמור את גל בתפקידו. לאורבך היסטוריה עשירה ומגוונת בבנק הפועלים, שם הוא מכהן במשרות שונות זה 34 שנים.
החטיבה העסקית כלל לא תהיה זרה לאורבך. במשך שלוש שנים כיהן כמספר שתיים של ציון קינן, שעמד בראש החטיבה העסקית לפני שהתמנה למנכ"ל הבנק, ועזב אותה רק לאחר שלא התמנה לנהל אותה - התפקיד שבו זכה גל. אורבך נחשב באותה תקופה למועמד טבעי לרשת את קינן כשזה התמנה למנכ"ל ולעמוד בראש החטיבה.
עם הודעתו של הבנק כי דווקא גל הוא זה שיקבל את התפקיד, הודיע אורבך על פרישתו מהבנק. מאוחר יותר שוכנע לחזור בו, ובעקבות כך התמנה לתפקיד מבקר הפנים הראשי של הבנק, תפקיד בו החזיק עד היום.
אורבך נכנס לתפקיד המבקר הראשי בתקופה קשה ורגישה עבור בנק הפועלים. מספר חודשים לפני כן דרש בנק ישראל להדיח את יו"ר הבנק דאז דני דנקנר בשל ממשל תאגידי לקוי מאוד, בפרשה שזכורה כאחת הגדולות והחריפות ביותר בהיסטוריה של מערכת הבנקאות הישראלית.
"אורבך היה תמיד המחליף הטבעי למקרה ששמעון יילך", אמר גורם בכיר במערכת הבנקאית בשיחה עם "כלכליסט", והוסיף: "מדובר באיש הגון ועצמאי".
לפני שמונה אורבך למנהל האגף העסקי (מספר שתיים בחטיבה העסקית), הוא כיהן כמנהל אגף בנקאות מסחרית בחטיבה העסקית ובתפקידים נוספים בבנק. אורבך אף מחזיק בתואר ראשון בכלכלה מאוניברסיטת תל אביב.