$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

רשות ני"ע תבדוק את בעלי המניות הזרים בחברה לישראל

לאחר שהובילה לפסילת חלק מקולות המשקיעים המוסדיים הישראלים בהצבעת בעלי המניות של החברה לישראל על אישור הסדר החוב בצים, ברשות בודקים אם יש צורך לפסול גם חלק מקולות הזרים על רקע ניגוד עניינים

רחלי בינדמן 08:1513.07.14

הסדר החוב בצים שאושר רק באחרונה ממשיך להתנדנד על כרעי תרנגולת. ל"כלכליסט" נודע כי רשות ני"ע, בראשות של שמואל האוזר, ממשיכה לבדוק את תקינות אישור הסדר החוב על ידי בעלי מניות המיעוט בחברה־האם, החברה לישראל, וכעת היא מתמקדת בסיווג המשקיעים הזרים במניות החברה לישראל. בין הנבדקים גופים כמו בנק ג'יי פי מורגן, State Street Bank, ו־Bank of New Yourk Mellon. הגופים הזרים מחזיקים 15% מכוח ההצבעה של המיעוט לצורך אישור ההסדר.

 

בשבוע שעבר ביצעה הרשות בדיקה פרטנית של סיווג בעלי המניות הישראליות ככאלו בעלי עניין וכאלו שאין להם עניין, בהצבעות באסיפה שקיימה החברה לישראל בה נתבקשו בעלי מניות המיעוט (שאינם חלק מדבוקת השליטה הכוללת את משפחת עופר) לאשר הזרמה של 200 מיליון דולר לתוך צים לצורך הצלת חברת הספנות. התברר כי גופים כמו מיטב דש, ילין לפידות ומחוג לא הצהירו על עניין שיש להם בהסדר, שכן יש להם אינטרס עודף לאחזקה המנייתית שלהם במניות החברה לישראל, וזאת מעצם היותם מחזיקים באג"ח של צים.

 

גוף מוסדי המחזיק בהיקף גבוה יותר באג"ח צים מאשר במניית החברה לישראל הנו בעל עניין ואין למנות את קולו בהצבעה. פסילת הקולות הביאה לכך שאישור ההסדר על ידי בעלי המניות של צים נעשה ברוב דחוק יותר של כ־59% (במקום 66%). בימים אלו מקיימת הרשות דין ודברים עם חברת הביטוח הראל, שאף היא לא סווגה כבעלת עניין אישי, על אף שהיא מחזיקה שיעור גבוה יותר באג"ח צים ואף לקחה חלק בנציגות מחזיקי האג"ח.

 

שמואל האוזר יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר יו"ר רשות ני"ע צילום: אוראל כהן

 

אם טענות הסיווג של הראל לא יתקבלו, חברת הביטוח תפרסם כבר בימים הקרובים הודעת תיקון שתוריד את רף אישור ההסדר ל־55%. אולם, הרשות לא מסתפקת בבדיקת קולם של הגופים המוסדיים אלא בודקת גם את סיווג ההצבעות של המשקיעים הזרים המחזיקים במניית החברה לישראל, שהביעו תמיכה גורפת בהסדר, ולכאורה אין להם ניגוד עניינים כיוון שהם אינם מחזיקים באג"ח חברת צים במקביל.

 

ברשות בוחנים את כלל מערכות היחסים העסקיות בין הגופים הזרים לקבוצת עופר או לחברות ספנות אשר מחכירות אוניות לצים וקשורות לבעלי השליטה או מחזיקות באג"ח צים. כן נבדק הקשר של מחזיקי המניות הזרים לבנקים הזרים המחזיקים באג"ח צים. גילוי קשר שכזה עלול להוביל לפסילת הקולות על רקע עניין אישי בהצבעה. בנוסף, מחר יתקיים הערעור על החלטת שופט בית המשפט המחוזי בחיפה, ד"ר עדי זרנקין, בבקשתה של צים לבטל את מניית הזהב המיוחדת שיש למדינה.

 

המדינה ערערה על ההחלטה של השופט כי העברת עד 35% ממניות צים לבעלי מניות אחרים (במסגרת ההסדר) לא דורשת את הסכמת המדינה ואילו בערעור נטען כי מניית הזהב היא כלי רגולטור ולבית המשפט המחוזי אין סמכות לבטלה. אם הערעור יתקבל, הסדר החוב עלול ליפול.

 

בתוך כך, דיווח נאמן האג"ח של צים, חברת הרמטיק נאמנויות, כי צים מסרבת לספוג את עלות יועץ התקשורת ששכרה הנציגות לנהל את המערכה התקשורתית ביחס להסדר, בהיקף של כ־90 אלף שקל ולכן עלות יועץ התקשורת תקוזז מהריבית שמגיעה למחזיקי האג"ח.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x