$
בורסת ת"א

היכן אזהרות הרווח? המלונאים צועקים משבר, המלונות שותקים

בעוד התאחדות בתי המלון מעריכה את נזקי המלחמה בענף התיירות בחצי מיליארד שקל, רשתות דן, רימונים וישרוטל הציבוריות לא מדווחות כלל על עוצמת הפגיעה בהן, שלא לדבר על הערכות לאובדן הכנסות עתידיות ופגיעה ברווחים

גיל קליאן 08:0105.08.14

בתעשיית בתי המלון טוענים למשבר עמוק בענף בעקבות מבצע צוק איתן. משרד התיירות עלה בימים אלה בקמפיין שנועד לעודד את המלונאים ולהגביר תפוסות באתרי הנופש, לאחר שהתאחדות המלונות כבר העריכה את נזקי המבצע לבתי המלון ב־500 מיליון שקל. צוות מיוחד הוקם כדי לדון בפיצויים, ובתעשייה מדברים על כך שעונת השיא הלכה לאיבוד. מי שיחפש הדים לכל הדרמה האדירה הזאת בדיווחים לבורסה של חברות המלונאות הבורסאיות, לא ימצא רמז.

אחרי כמעט חודש של לחימה בדרום, במה שהיתה אמורה להיות תקופת השיא לתיירות המקומית, החברות הבורסאיות מלונות דן, ישרוטל ומלונות הכשרה (מפעילת רשת רימונים) לא נתנו שום אינדיקציה לעוצמת הפגיעה בהן אם בכלל, שלא לדבר על צפי אפשרי לאובדן הכנסות ופגיעה אפשרית ברווחיות. רשתות דן, ישרוטל ורימונים תופסות את המקומות השני, השלישי והרביעי (בהתאמה) מבחינת גודלן בענף המלונות בישראל לפי מספר חדרים, וכלל אחזקות הציבור בחברות אלה עומד על 243 מיליון שקל. שלוש החברות סירבו לבקשת "כלכליסט" לפרט את עוצמת הפגיעה בהן, אם בכלל, והסבירו שהשתיקה נובעת מכך שאין להן שום חובה לדווח.

 


 

דוד פתאל, הבעלים והמייסד של רשת פתאל הפרטית – רשת המלונות הגדולה בישראל – בטוח שהמשבר לא פסח על החברות הציבוריות. "ברור שיש משבר גדול לכולם, וגם למלונות דן שבערים יש משבר חמור מאוד", אמר אתמול פתאל ל"כלכליסט". "התעשייה כולה פועלת בתפוסה של 30%-40% במקום להיות ב־90% תפוסה. המצב בעיר אילת הוא איכשהו סביר, אבל גם לא ברמה שהיה צריך להיות. התפוסה באילת עומדת על 70% במקום על תפוסה של 90%, וזו ירידה משמעותית. זה משבר גורף ולא רואים לו סימנים של סוף. זה יפגע בתוצאות בהמשך השנה גם אם המשבר יסתיים היום". כשנשאל מדוע לדעתו החברות הבורסאיות בענף לא מדווחות על המשבר, אמר פתאל: "אין לי מושג. אני לא חברה ציבורית ואני לא יודע".

 

דוד פתאל,  "ברור שיש משבר גדול לכולם, וגם למלונות דן שבערים יש משבר חמור מאוד" דוד פתאל, "ברור שיש משבר גדול לכולם, וגם למלונות דן שבערים יש משבר חמור מאוד"

 

חברות ציבוריות אחרות בענף התיירות, כמו אל על, קשרי תעופה ואיסתא, דווקא עדכנו את המשקיעים על פגיעה צפויה בהכנסות או ברווח - וגם הוסיפו הערכות מספריות ברורות לגבי היקף הפגיעה הצפוי. 

 

הרבה מאוד אינטרסים משחקים בסיפור הזה. מצד אחד, דרישת המלונאים לקבלת פיצוי מהמדינה על נזקים שנגרמו לדבריהם לתעשייה מאז תחילת המבצע. במאבק הזה, רשת כמו פתאל והתאחדות המלונות, מעוניינות מאוד בהכרה רחבה במשבר. מנגד, לא בטוח שהחברות הציבוריות מעוניינות להפנות תשומת לב לפגיעה מהותית בעסקים.

 

בנוסף, עיקר המשבר בתפוסות בבתי המלון פסח על אתרי תיירות כמו אילת, ים המלח ובמידה מסוימת גם בטבריה - כאשר הפגיעה הגדולה ביותר נרשמה בתל אביב ובמלונות גוש דן. כאשר בוחנים את החשיפה של חברות המלונות הבורסאיות לערים אלה, רואים כי לפחות במקרה של ישרוטל ורימונים, רוב חדרי המלון נמצאים באזורים שנפגעו פחות. התמונה שונה במלונות דן, שם רק 17.2% מחדרי המלון נמצאים באילת – הרחק מטווח הטילים שנורים מעזה – כאשר שאר החדרים נמצאים באזורים נפיצים יותר - באשקלון, תל אביב והרצליה.

 

 

מישרוטל נמסר בתגובה: "ב־24 באוגוסט נפרסם את תוצאות הרבעון השלישי, ואין ספק שנתייחס גם למבצע צוק איתן כמידע שהגיע לאחר מועד המאזן. נכון להיום לא מצאנו לנכון להוציא דיווח נפרד, ויש לכך כללים, אבל אם נמצא לנכון שלפני ה־24 יש השפעה של המבצע שמחייבת דיווח - אז נדווח".

 

ממלונות הכשרה נמסר: "הנהלת רשת מלונות רימונים נמצאת בקשר רציף ומשתפת פעולה עם רשות ני"ע, ובשיתוף איתה נדווח כפי שנדרש ועל פי החוק".

 

במלונות דן סירבו להגיב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x