בלעדי לכלכליסט
החברה לישראל תמכור מניות כיל בבורסת ניו יורק בחודש ספטמבר
החברה תעמיד למכירה 5% ממניות כיל. מורגן סטנלי, גולדמן זאקס וברקליס יובילו את הרוד שואו למוסדיים האמריקאים. המהלך מתבצע על מנת לחזק את מבנה ההון של החברה לישראל בעקבות כישלון מיזם בטר פלייס, ההרעה ברווחיות כיל והקשיים בצים ובזן
החברה לישראל תמכור בחודש הבא 5% ממניות החברה־הבת (52%) כילבבורסת ניו יורק. ל"כלכליסט" נודע כי החברה קבעה יציאה לרוד שואו מול גופים מוסדיים אמריקאים בחודש הבא ובסיומו היא תקיים את המכירה. בנק ההשקעות מורגן סטנלי יוביל את התהליך, ולצדו יפעלו בתי ההשקעות גולדמן זאקס וברקליס.
- 5 טעויות שמצאה כיל בחוות הדעת של ועדת ששינסקי 2
- כיל לוועדת ששינסקי 2: "המטרה שלכם סומנה מראש"
- מנכ"ל כיל: "אם הפעילות שלנו תהיה רווחית יותר בחו"ל נשקיע שם"
כמות המניות הסופית תיקבע סמוך לסוף התהליך ובהתאם לרמת הביקושים. המניות יחלו להיסחר בניו יורק מיד עם סיום התהליך. מורגן סטנלי וגולדמן זאקס היו בנקי ההשקעות שהובילו את ההנפקה של חברת מובילאיי הישראלית בשישי שעבר בבורסת ניו יורק, לפי שווי של 5.3 מיליארד דולר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
עוד נודע ל"כלכליסט" כי בשל מחיר המניה של כיל העומד על 2.8 שקל, צפויה החברה לישראל, בשליטת עידן עופר, להפעיל מנגנון מול בנקי ההשקעות המלווים את ההליך, במסגרתו תוכל החברה לישראל ליהנות מאפסייד עתידי במניה.
מוכרים מניות בשביל לחשוף את כיל בחו"ל
כיל נסחרת לפי שווי של 35.7 מיליארד שקל בבורסה בת"א, ושוויהן של המניות בשוק הישראלי עומד על 1.78 מיליארד שקל. אחת ממטרות המהלך היא לחשוף את המניה לגופים רבים יותר בחו"ל. בשנתיים האחרונות ירדה מניית כיל ב־30%, אם כי ב־12 החודשים האחרונים רשמה עלייה של 9% ומתחילת השנה עלתה ב־3%.
החלטות ועדת ששינסקי 1 ו־2 והסכם קציר המלח שחתמה כיל עם הממשלה פגעו בשווי החברה, זאת לצד תהליכים בינלאומיים לדוגמת הפחתת מחיר האשלג על ידי החברה הבלארוסית אורלקלי.
החברה לישראל מפצלת אחזקות
כבר במרץ האחרון הודיעה החברה לישראל כי היא בוחנת אפשרות למכירת 7% ממניות כיל בשווי שוק של 2.7 מיליארד שקל כבר במהלך השנה הנוכחית. החברה לישראל מבצעת את המהלך כדי לחזק את מבנה ההון שלה שנפגע בשנתיים האחרונות בעקבות כישלון מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס, ההרעה ברווחיות כיל, והקשיים העסקיים אליהם נקלעו בזן וצים. בזן נאלצה לגייס הון וחוב בבורסה בת"א כדי להימנע מהסדר חוב ואילו צים הגיעה להסדר חוב הגדול ביותר בהיסטוריה של חברה ישראלית, שבו "גילחה" 1.5 מיליארד דולר מתוך חוב של 3 מיליארד דולר, רובו הגדול לגופים זרים.
החברה לישראל נמצאת בתהליך של פיצול אחזקותיה, עליו הכריזה ביוני האחרון. לפי מתווה הפיצול המתוכנן תמשיך החברה לישראל להחזיק בשתי השקעותיה המרכזיות: כיל ובזן. יתר האחזקות, שכוללות את צים, טאואר, מיזם הרכב הסיני קורוס, זרוע השקעות הקלינטק ICG וחברת תחנות הכוח ICP, יועברו לחברה חדשה שתירשם למסחר בבורסה זרה.
בחברה לישראל סירבו להגיב.