$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

ביינארט פועל להכניס את ת"א למדד MSCI אירופה

מנכ"ל הבורסה יבקש מחברת המדדים לחשוף את זהות המוסדיים שהתנגדו ב־2013 לכניסת ישראל למדד. זאת בכדי לנסות לשכנע אותם לצרף את ישראל. המהלך נועד להגדיל את היקף הפעילות של המשקיעים הזרים ואת המחזורים בבורסה בת"א

רחלי בינדמן 06:5524.08.14

מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט בודק מדוע חברת המדדים MSCI - של בנק מורגן סטנלי - לא הכניסה את ישראל למדד האיכותי MSCI אירופה. ל"כלכליסט" נודע כי ביינארט מתכנן לפנות לבכירים בחברת המדדים ולבקש מהם לחשוף את זהות הגופים המוסדיים שהסתייגו מהכללתה של ישראל במדד האירופי. ככל הידוע, ההחלטה שלא לכלול את ישראל במדד הגיעה לאחר התייעצות עם מנהלי נכסים גדולים ובעלי השפעה בארה"ב ובאירופה. אלו רוכשים קרנות ותעודות סל שעוקבות אחר המדד, וסברו כי כניסתה של ישראל אליו תפגע באיכותו.

 

ביינארט ינסה לגרום למנהלי הנכסים לשקול שנית את הכללת ישראל במדד הנחשק. עם זאת, זהות הגופים שעמם נועצה חברת המדדים אינה ידועה, ולכן ביינארט יבקש אישור מיוחד כדי לחשוף את זהותם, כדי שיוכל להבין את הרקע להסתייגותם.

 

 צילום: אוראל כהן

 

המחזורים ירדו, המנהלים הודחו

 

ביוני אשתקד, בזמן שאסתר לבנון עוד כיהנה כמנכ"לית הבורסה, ישראל ביקשה להצטרף למדד הכולל את המדינות המפותחות באירופה. בזמנו, לבנון העריכה כי הכניסה למדד תזרים למחזורי המסחר בבורסה מזומנים בהיקפים משמעותיים — בזכות מעקב של תעודות סל זרות אחר המדד, שיצטרכו לרכוש מניות ישראליות.

 

עד יוני 2009 ישראל נכללה במדד המדינות המתפתחות של ה־MSCI, אלא שאז החליטה חברת המדדים להעביר את שוק המניות הישראלי לרשימת המדינות המפותחות, אך לא כללה את ישראל במדד האירופי.

 

חברת המדדים יצרה מדד משולב שכלל את אירופה והמזרח התיכון, באופן שהוריד את משקלה של ישראל מ־2.5% במדד המדינות המתפתחות ל־0.85% במדד החדש. זאת כאשר המשקיעים במדד MSCI אירופה בחרו שלא לעבור ולהשקיע במדד המשולב. כבר לפני פרסום ההודעה הפורמלית על אי הכללתה של ישראל במדד, רמז ראש מחלקת המדדים הגלובליים ב־MSCI סבסטיאן לייבליך, לסוכנות הידיעות בלומברג, כי הסיכויים לקבלת ישראל קלושים. זאת על רקע חוסר רצון מצד המשקיעים הגדולים, הרוכשים תעודות סל על המדד האירופי. "אנחנו מקבלים תגובות מעורבות ממשקיעים לגבי צירופה של ישראל למדד", אמר בזמנו לייבליך.

 

המעבר של ישראל להגדרה כמדינה מפותחת והוצאתה ממדד המדינות המתפתחות גררו ירידה חדה במחזורי המסחר והובילו לירידת קרנה של הבורסה המקומית בעיני משקיעים ישראלים וזרים. המצב הקשה שאליו נקלעה הבורסה הוביל להדחת המנכ"לית והיו"ר סם ברונפלד על ידי יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר, שסבר כי הם לא מתאמצים מספיק כדי להוציא אותה מהמשבר שאליו נקלעה.

 

ביוני אשתקד התבטא ברונפלד בכנס ואמר כי "אין תרופה לנזלת וגם לשפל בבורסה", תוך שהוא מציג את ה"אני מאמין" שלו — שלפיו השפל בבורסה הוא עניין מחזורי, ומשפל לשפל המצב דווקא משתפר כך שעדיף להמתין עד שהמחזורים יחזרו לגדול מעצמם.

 

הבורסה בתל אביב הבורסה בתל אביב צילום: אוראל כהן

 

ביינארט מאתגר את החלטות קודמיו

 

ביינארט הוזנק לתפקיד מנכ"ל הבורסה לאחר שהות ארוכה בחו"ל (בעיקר בארה"ב ובאירופה), כשבתפקידו האחרון ניהל את בורסת הנגזרים NADEX בשיקגו. מאז נכנס לתפקיד, הוא אתגר לא מעט מהמהלכים של קודמיו. כך, למשל, ביינארט ביקש לבצע חשיבה מחודשת לגבי המעבר של משרדי הבורסה לבניין חדש ומפואר, ברחוב אחוזת בית בתל אביב. זאת על רקע עלויות הבנייה הכבדות בהיקף של מאות מיליוני שקלים. לבסוף, ביינארט הבין כי אין מנוס ממעבר לבניין החדש, שנבנה באופן ייעודי למשרדי הבורסה.

 

בימים אלו ביינארט בודק את הליך קבלת ההחלטות בדירקטוריון ובהנהלה, שהובילו למעבר לבניין החדש. ברקע לבדיקה, חריגות תקציביות שהובילו למחיקה חשבונאית של 92 מיליון שקל בדו"חות הבורסה של שנת 2013.

 

לאחרונה חשף "כלכליסט" כי ביינארט בודק בקרב חברי הבורסה את האפשרות לשינוי ימי המסחר, מיום שני עד ליום שישי, בדומה לבורסות הגדולות בעולם. המהלך התקבל בצורה חיובית מצד רוב הברוקרים, אך עלול להיתקל בקשיים מצד ועדי העובדים של הבורסה והבנקים, שיידרשו לעבוד בימי שישי.

 

כמו כן, ביינארט מחפש להביא לבורסה איש שיווק נמרץ, שיעודד חברות ההייטק להנפיק בתל אביב. הוא חולם על מסחר "בכל דבר", תוך רישום אוטומטי בבורסה של חברות ישראליות הנסחרות בחו"ל. רוב המהלכים שהוא רוקם, דוגמת הפרטת הבורסה, כפופים להליכים בירוקרטיים ארוכים הנדרשים לאישור הכנסת. אך אם יצליח לשכנע את חברות ניהול הנכסים הגדולות, שבעבר הסתייגו מהכללת ישראל במדד MCSI אירופה, לבצע חשיבה מחודשת — זו עשויה להיות בשורה למשקיעים בבורסה המקומית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x