הבנק האירופי פועל שוב: הוריד את הריבית לרמה אפסית
הבנק בראשות מריו דראגי הוריד את הריבית ב-10 נקודות מ-0.15% ל-0.05%, העמיק את הריבית השלילית על הפקדונות למינוס 0.2% והודיע על רכישת אג"ח מגובה נכסים. דראגי: "הגענו לרף הריבית הנמוך ביותר"
הבנק האירופי המרכזי (ECB) פועל שוב: הבנק בראשות מריו דראגי הוריד את הריבית ב-10 נקודות מ-0.15% ל-0.05% - שפל של כל הזמנים - והעמיק את הריבית השלילית על הפקדונות לרמה של 0.2%-. היורו מגיב בנפילה של 0.8% מול הדולר לרמה של 1.305 דולר ליורו.
במסיבת עיתונאים שנערכה כחצי שעה לאחר ההודעה הראשונה הוסיף דראגי כי הבנק האירופי יתחיל לרכוש אג"ח מגובה נכסים - ABS. עם זאת, עדיין לא מדובר בתוכנית הרחבה כמותית נרחבת, כפי שנעשה בארה"ב וביפן.
- "מריו דראגי יצטרך לחלץ את אירופה מהבלגן הזה"
- דראגי: הבנק המרכזי אינו יכול לפתור לבדו את בעיית האבטלה בגוש היורו
- ילן: הדיונים בפד עברו להתמקד בשאלת המועד הנכון להעלאת ריבית
במסיבת העיתונאים אמר דראגי כי ההחלטה לחתוך את הריבית לא התקבלה פה אחד, אך רוב "נוח" של חברים היה בעדה. תוכנית הרחבה כמותית נרחבהת (מעבר לרכישות ה-ABS) נדונה על פי דבריו בהנהלת הבנק, כשהדעות היו חלוקות בעניין.
לשאלה האם מדובר בהורדת ריבית אחרונה הבהיר נשיא הבנק האירופי כי "הגענו בהחלטה הנוכחית לרף הנמוך ביותר".
"ההתאוששות הכלכלית החלה לאבד מומנטום, ומועצת המושלים של הבנק החליטה לנקוט בפעולות שיחזקו את המהלך שהחל בחודש יוני", אמר דראגי.
במורגן סטנלי מציינים כי בשוק יש ניירות ABS סחירים בהיקף של 690 מיליארד יורו, וכי להערכתו הבנק האירופי ירכוש בין 10% ל-15% מניירות אלה.
הבנק האירופי הודיע במקביל על הורדת תחזית האינפלציה לשנת 2014 לרמה של 0.6% בלבד - מול 0.7% בתחזית המוקדמת. מדד המחירים לצרכן ב־18 מדינות גוש היורו עלה ב־0.3% בלבד באוגוסט בחישוב שנתי, העלייה הקטנה ביותר מאז אוקטובר 2009. בהינתן שהבנק האירופי המרכזי מתייחס לכל נתון הנמוך מ־1% לאורך זמן כאל כניסה לאזור סכנה, דפלציה, על כל רעותיה החולות, היא איום מוחשי.
צעד מפתיע?
רפי גוזלן הכלכלן הראשי של IBI אמר בתגובה ל"כלכליסט" כי "הצעדים שננקטו הם מעבר למה שהשוק ציפה, ויש כאן סוג של הפתעה. רואים את זה בהיחלשות המהירה של היורו ועליות בשוקי המניות בעולם, וירידת תשואת בשוקי האגח באירופה. היתה ציפיה שיעשה משהו, אבל עדיין מדובר בסוג של מהלך מפתיע".
"מה שאפשר ללמוד מזה הוא שמיצינו את כלי הריבית. מכאן נלך כנראה בהמשך לצעדים שיותר קרובים להרחבה כמותית. קרי רכישות של אגרות חוב והשוק לדעתי מתמחר מהלך כזה".
רוב הכלכלנים בסקר מוקדם של וול סטריט ג'ורנל צפו כי הבנק האירופי יותיר את הריבית ללא שינוי. רק 4 מתוך 47 שנכללו במשאל העריכו כי תתבצע הורדה נוספת כבר החודש.
אורי גרינפלד כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות פסגות אמר ל"כלכליסט" כי "דראגי ענה על הציפיות של השווקים ובגדול".
"רכישת נכסי ABS וההפחתה הנוספת של הריבית מכוונים לשכנע את הבנקים להגדיל משמעותית את היקף האשראי. השאלה הגדולה היא האם זה באמת מה שצפוי להתרחש בפועל, ולדעתנו לא יהיה שינוי משמעותי בהיבט הזה", אומר גרינפלד, ומציין שתי סיבות עיקריות לכך שהמצב לא ישתנה. "ראשית, הסביבה הכלכלית של אירופה מאד חלשה והסיכון של הבנקים נשאר גם עכשיו מאד גבוה, כך שהם ימשיכו להיזכר. שנית, ויותר חשוב מזה, הביקוש לאשראי עדיין מאד נמוך ביבשת, גם משקי הבית וגם הסקטור העסקי נמצאים ברמות מינוף מאד גבוהות. לכן, למרות שתנאי האשראי יותר נוחים לא נראה זרם גדול של בקשות להרחיבו".
"מה שכן, מבחינת הסקטור הפיננסי המהלך של הבנק המרכזי הוא נהדר. קודם כל, תוזרם כמות נזילות גבוהה מאד למערכת. מעבר זה, ברכישת ניירות ה-ABS מעביר הבנק האירופי את סיכוני האשראי מהמערכת הבנקאית אליו. זו בדיוק הסיבה לעליות בשווקים ולעליות חדות במיוחד בסקטור הפיננסי".
אמיר ארגמן, אנליסט המקרו הבכיר של אופנהיימר ישראל, לא מתלהב: "הבנק המרכזי באירופה מפתיע היום עם החלטות דרמטיות יותר מאלה שלהן ציפה השוק. להערכתי, על אף התגובה החיובית של שוקי המניות, מדובר בצעד תמוה ואף היסטרי. ההערכות בשוק היו כי לאחר חבילת הצעדים של יוני 2014, הבנק המרכזי ימתין לראות את ההשפעה ורק אז יחליט על צעדים נוספים. נדמה כי נתוני כלכליים חלשים, מגמת דפלציה והבעיות הגיאופוליטיות אילצו את הבנק המרכזי להגיב באופן קיצוני מעבר למה שתכנן תחילה. ההחלטה על הורדת הריביות יחד עם ה"לרוץ לספר לחברה" על תוכנית הרכישות לפני גיבושה משדר תמונה של לחץ מצד הבנק המרכזי".
עמית רוזנצוויג, מנהל השקעות בכיר בהלמן אלדובי, אמר כי הבנק האירופי מעוניין לעודד את הסקטור הפיננסי להלוות כספים לשוק ולייצר אינפלציה וצמיחה. "ישנם שמועות כי הבנק המרכזי יבצע הרחבה כמותית בהיקף של מיליארדי יורו על מנת לעודד את הנזילות בגוש היורו ולייצר אינפלציה. ההערכות הינן כי דבר זה יוביל את המשקיעים לשוק המניות האירופי ויגרום לעליית תשואות באג"ח ממשלתיות באירופה בשלב הבינוני על רקע הערכות של המשקיעים כי הדבר יוביל לצמיחה ואינפלציה בגוש".
עוזי לוי, אנליסט בכיר באינפיניטי, אומר כי החלטת הבנק היא דרמטית וחיובית. "מחלקת המחקר של אינפיניטי סבורה כי החשש לגלישה לדפלציה בגוש האירו, ההאטה בפעילות הכלכלית של גרמניה הנחשבת לקטר של הגוש וההתפתחות הגיאו פוליטית מול רוסיה יצרו משולש חששות שלא הותירו בידי הבנק המרכזי ברירות רבות. מדובר על מהלך חיובי שיגרום לפיחות היורו מול הדולר ובכך יסייע לייצוא הגרמני ובכך להזניק את כלכלת הגוש כולו. להערכתנו, מהלך זה יתמוך גם באופן חיובי בשווקים הפיננסיים באירופה", מסביר לוי.
אכזבה גדולה: הריבית הנמוכה לא הצליחה בינתיים להציל את אירופה מקיפאון
בחודש יוני הודיע הבנק המרכזי האירופי (ECB) על הפעלת ריבית שלילית על פיקדונות, לראשונה בתולדות גוש היורו, וכן על הורדת ריבית וחבילת תמריצים לבנקים. ריבית הבסיס האירופית הורדה לרמת שפל חדשה של 0.15% והריבית על פיקדונות יורו בבנק המרכזי נחתכה לשיעור שלילי של 0.1%-, לראשונה בהיסטוריה, לעומת שער הריבית הקודם שעמד על 0%. הריבית על ההלוואות ירדה ל־0.4% מ־0.75%.
בראיונות שנתן לאחר ההודעה אמר נשיא הבנק מריו דראגי כי הריבית צפויה להישאר נמוכה "עוד זמן רב". הורדת הריבית נועדה להגדיל את הנזילות במשק האירופי, מה שאמור לעודד השקעות וצריכה, ולהביא לצמיחה באמצעות עידוד הבנקים להקצות אשראי לעסקים קטנים.
ואולם, עד כה נראה כי הצעדים לא השיגו את מטרתם, והכסף לא זרם לעסקים מתקשים במדינות כמו ספרד ופורטוגל, היכן שהוא הכי נחוץ. לכן נראה שהבנק יצטרך לנקוט צעדים נוספים. "הריבית השלילית לא עבדה בינתיים", אמרה ל"ניו יורק טיימס" מארי דירון, סגנית נשיא בסוכנות הדירוג מודי'ס. "הכוונה היתה שהבנקים ילוו לכלכלה, אבל זה לא קורה".
המרוויחות מהורדת הריבית הן ממשלות האיחוד. משקיעים קונים אג"ח אירופיות של כלכלות משבריות כמו צרפת, בריבית נמוכה, וסומכים על כך שהבנק האירופי לא ייתן לה להתמוטט. "מדובר בפרדוקס", אמר כריסטיאן חימינז, נשיא פירמת הניהול דיאמנט בלו גסטיון, ל"ניו יורק טיימס". "החוב הצרפתי מוגן על ידי הפעולה הפוטנציאלית של ה־ECB. זה זמן טוב למנפיקים, אבל רע מאוד לכלכלה".
חזית קרה: הפעילות העסקית ביבשת באוגוסט - הגרועה השנה
צמיחת הייצור בגוש היורו האטה בחודש שעבר בשיעור גבוה מכפי שהעריכו בתחילה, על רקע צמצום בהזמנות חדשות והשפעת המתיחות הגוברת באוקראינה. כך עולה ממדד הפעילות העסקית של מרקיט שפורסם אתמול.
מדד הפעילות העסקית (PMI) לחודש אוגוסט היה הנמוך ביותר השנה ועמד על 52.5, לעומת 53.8 בחודש יולי. הנתונים היו גרועים יותר מהערכות מוקדמות של אנליסטים, שניבאו רמה של 52.8. עם זאת, אוגוסט מסמל את החודש ה־14 ברציפות שהמדד עומד מעל ל־50, רמה המצביעה על התרחבות.
הפעילות העסקית בגרמניה, מנוע המסחר של האיחוד האירופי, צנחה לשפל של עשרה חודשים, 51.4. בצרפת, הכלכלה השנייה בגודלה בגוש היורו, נפל המדד לרמה של 46.9 - שיא שלילי מאז מאי 2013.