השורה התחתונה
האם שוק ההון מחוסן מפני אבולה
התפרצויות מגיפות קודמות, כמו הסארס ושפעת החזירים, הראו שיש קשר בין מצב הבריאות העולמית לבין שוקי המניות
כולם מדברים על אבולה, חרדים מזה. יש אפילו מי שביטלו חופשות מחשש לטוס ולהסתכן בחשיפה לנגיף. פחדים מסוג זה מחלחלים אף שהאבולה מתפשטת אך ורק באמצעות מעבר ישיר של נוזלי גוף. והם משפיעים על שוקי ההון, גם אם אין להם שום בסיס כלכלי. ישנן סיבות רבות לחשש המשקיעים להיכנס לשוק, החל בדאעש, דרך המצב באוקראינה וכלה בצמיחה המדאיגה באירופה, ולכן קשה לבודד את ההשפעה האפשרית של מגיפת האבולה. אבל כן ניתן ללמוד מהתפרצויות מגיפות קודמות.
קצב ההדבקה משמעותי
מגפת הסארס שפרצה בסוף 2002 נמשכה 10 שבועות בלבד, פגעה בכ־8,200 אנשים והביאה למותם של 775 חולים. הנפגעות העיקריות היו ארצות שהן מנועי צמיחה בולטים, כמו סין, הונג קונג, טייוואן וקנדה.
קצב ההדבקה המהיר של הסארס הגביר את ההשפעה הכלכלית, שכן נטרול המגיפה דרש צעדים דרסטיים. באוניברסיטת קוריאה העריכו את הנזק שלה ב־40 מיליארד דולר. הירידות שנרשמו בשווקים בסוף 2002 כתוצאה מהסארס, היו המשך למגמה שהחלה בתחילת 2002. שוקי המניות התאוששו במהירות יחסית והחלו לעלות בסמוך לנטרול הווירוס, בינואר 2003. מגמה זו נמשכה לאורך אותה שנה. באופן טבעי, המניות הפגיעות ביותר באותה תקופה היו מענפי התעופה והאירוח.
ממקרה הסארס ניתן להסיק כי השווקים לא משקפים בהכרח את מלוא ההשפעה הכלכלית של מגיפות. התפרצות האבולה הנוכחית החלה בדצמבר 2013. אם היא תייצר אזהרות מסע, סביר שהשווקים יתנהגו באופן דומה.
תרומת האזור הנפגע
למדינות העיקריות שנפגעו עד כה מאבולה תרומה כלכלית מועטה, וההשפעה הכלכלית הישירה - בהתאם. היקף ביטולי חדרי מלון, טיסות ופרויקטים להשקעה אינו דומה להיקף מימי הסארס. התפרצות ה־MERS, ממשפחת הסארס, בערב הסעודית ב־2012, התרחשה באטיות, ונדרשו שנתיים עד שהנגיף נוטרל. גל זה לא השפיע כלל על שוקי ההון.
נכון לכתיבת שורות אלה, דווחו כ־13,200 מקרים של אבולה, מתוכם 5,285 מקרי מוות (40%). עם זאת, מלבד מקרה אחד, מקרי המוות התרחשו במדינות מוכות העוני ליבריה, סיירה לאון וגינאה. שיעור התמותה הגבוה חלחל לאתרי החדשות ולעיתונים, שהחלו להתייחס ברצינות למגיפה. הפאניקה בציבור הביאה לתנודתיות גבוהה בשווקים באוקטובר.
מספר מקרי המוות
1.6 מיליון איש נפגעו בהתפרצות שפעת החזירים במקסיקו מאפריל 2009 ועד סוף אותה שנה. התמותה עמדה על 1.2%, עם שיעורי מוות גבוהים בארה"ב, בברזיל ובהודו. לא רק שהשווקים במדינות אלה לא הושפעו - שוויים עלה במחצית השנייה של 2009.
עד כה לא נרשמו במדינות המפותחות סימנים כלכליים מחשידים, כפי שניכרו בתקופת הסארס או שפעת החזירים. אם סימנים אלו - בתי מלון ריקים, מסעדות שוממות, ביטולי טיסות ועוד - יחלו להופיע, בוודאי נראה את השפעתם הישירה על חברות מובילות.
התפרצות האבולה תשפיע על החיים והכלכלה במערב אפריקה, ויידרש זמן רב עד שתמוגר השפעה זו. עם זאת, ככל שהתפשטות הווירוס אטית יותר, האזור הנפגע מבודד יותר והשפעתו הכלכלית של אותו אזור נמוכה - ההשפעה על השווקים תהיה מוגבלת. אם האבולה תתפשט למדינות מפותחות היא תנוטרל, ולפיכך לא צפויה השפעה משמעותית על השווקים. כותרות סנסציוניות בחדשות, לעומת זאת, דווקא יגבירו את התנודתיות.
הכותב הינו דירקטור ומנהל מחלקת השקעות גלובליות בקבוצת פיוניר.