היסטוריה בסין: הבורסה בשנגחאי תיפתח הלילה למשקיעים זרים
יותר מ-800 חברות סיניות עם שווי שוק של כמעט טריליון דולר יצטרפו לשוק המסחר הבינלאומי. גולדמן זאקס: "זו הזדמנות גדולה מדי מכדי שניתן יהיה להתעלם ממנה". מהן המניות המומלצות?
השוקים הבינלאומיים נכנסים השבוע למהלך היסטורי, כשסין תפתח מחר בבוקר (ב') לראשונה בתולדותיה את המסחר במניות הרשומות בבורסה בשנגחאי למשקיעים זרים – ובמקביל מנגישה את המניות מהונג קונג למשקיעים מסין.
עד כה סיפקה סין מעט מאוד אישורים לגורמים מוסדיים מחוץ למדינה לבצע פעולות רכישה ומכירה בבורסה בשנגחאי (וכן בבורסות קטנות יותר במדינה). המשקיעים הסתפקו במניות הסיניות שנסחרו בהונג קונג, בהיתר השלטונות כמובן, ושהיו פתוחות לכל המעוניין. במקביל חלו הגבלות במידה דומה בכיוון השני - על משקיעים מסין ביחס לבורסת של אי החסות.
כעת, במסגרת התוכנית החדשה, המניות הרשומות בשנגחאי ייפתחו לציבור המשקיעים בעולם ויכונו מניות מסוג (A-Shares) - אותן יוכלו לרכוש באמצעות הפלפטורמה של הבורסה בהונג קונג. במקביל המניות בהונג קונג שייפתחו למשקיעים הסינים - שישתמשו לצורך הרכישות בפלטפורמה של שנגחאי - יקבלו את הסיווג H-Shares.
התוכנית החדשה כוללת שלבים שונים של כניסת חברות למסחר פתוח. בהנחה שכל השלבים המתוכננים אכן יצאו לפועל, בסופו של דבר יצטרפו 855 חברות סיניות עם שווי שוק של יותר ממיליארד דולר (כל אחת) לשוק המסחר הבינלאומי.
השלב הראשון של התוכנית יהיה כפוף להגבלות, שאמורות "ליפול" בהמשך הדרך. המגבלה המרכזית תהיה סכום השקעה מירבי של .2.1 מיליארד דולר במניות מסוג A לכל משקיע זר הפועל דרך מערכת המסחר של הונג קונג, וסכום השקעה מירבי של 1.7 מיליארד דולר של משקיע מסין הרוכש מניית H מהונג קונג דרך הבורסה בשנגחאי.
"התוכנית החדשה היא שלב מפתח בתוכנית של השלטון בבייג'ינג לרפורמה כוללת בשוק ההון ובשווקים הפיננסיים של המדינה. בהקשר הרחב יותר, זהו חלק קריטי ברפורמות המבניות והכלכליות שמבצע הממשל", אמר על כך רונאל וואן (Ronald Wan), מנהל השקעות ב-China Merchants Securities.
"הזדמנות גדולה מדי מכדי שניתן יהיה להתעלם ממנה"
משקיעים בינלאומיים מבצעים בשבועות האחרונים הכנסות נמרצות לתוכנית החדשה, המכונה בסין "הקישור בין מניות שנגחאי להונג קונג" (“Shanghai-Hong Kong Stock Connect").
צ'ארלס לי, מנכ"ל הבורסה בהונג קונג, אמר בשבוע שעבר לקראת תחילת התוכנית כי "גופי ההשקעות בעולם לא התמודדו אף פעם עם שינוי בסדר הגדול הזה, על כל ההשלכות הנובעות מכך". לי הוא כמובן בעל אינטרס באירוע של היום, כשהבורסה אותה הוא מוביל צפויה לזכות בגידול משמעותי ביותר במחזורי הפעילות שלה.
בכל מקרה, מבחינות רבות, מדובר ביום חג בבורסה בהונג קונג, שנאלצה להתמודד בשנה האחרונה עם החלטת עליבאבא להעדיף את הבורסה בניו יורק על פני זו של הונג קונג ביציאה להנפקה ראשונה – בין השאר לנוכח מגבלות הנהוגות על פי כללי הונג קונג שהיו מוציאות את השליטה בעליבאבא מידיו של המייסד ג'ק מא.
עמדה אובייקטיבית יותר, ולא פחות חיובית, הציג ענק ההשקעות האמריקאי גולדמן זאקס: "ההסדר החדש מייצר את שוק המניות השני בגודלו בעולם מבחינת שווי השוק של החברות הנכללות בו, לאחר הבורסה של ניו יורק (NYSE). זו פשוט הזדמנות גדולה מדי מכדי שניתן יהיה להתעלם ממנה", אומרים בגולדמן זאקס. במונחי מחזור, השוק הסיני שלישי ברשימה, לאחר בורסת ניו יורק ובורסת נאסד"ק.
בגולדמן זאקס מציינים כי מניות ה-A של שנגחאי רגישות יותר לנתוני הגידול בצמיחה בסין מאשר מניות H של הונג קונג, ושהשוק בשנגחאי הוא עמוק יותר במונחים של נזילות ושל מספר החברות בהשוואה לבורסה באי החסות.
המניות המומלצות
במרקט-ווטש ריכזו את המלצות המסחר שפרסמו כמה מהגופים הפיננסיים לקראת פתיחת המסחר מחר. גולדמן זאקס ציינו בין השאר את יתרונות מניות מסוג A על מקבילת H (דואליות), שמחירן נמוך יותר בבורסה של שנגחאי; מניות עם שלוחה בהונג קונג שבה כבר קיימת מעורבות של משקיעים זרים (על פי ההיתר של החוק הישן); חברות עם משטר תאגידי תקין ועם תחזית לגידול יציב בתשואות ובדיבידנד.
בין המומלצות של גולדמן זאקס: חברת המשקאות האלכוהוליים הגדולה בסין Kweichow Moutai; הענק הפיננסי Agricultural Bank of China; קבוצת ההשקעות Citic Securities; חברת הנסיעות הממשלתית China International Travel Service; תאגיד הפארמה Shanghai Fosun Pharmaceutical; חברת הפלדה (הציבורית) הגדולה בסין maker Baoshan Iron & Steel.
מורגן סטנלי ממליץ על איתור מניות הנסחרות ב-2 הבורסות עם פער מחירים משמעותי לטובת ה-A (קרי דיסקאונט על המניות של שנגחאי), ומציינים לדוגמה את מניית Sinopec Shanghai Petrochemical. עוד ממליצים במורגן סטנלי על מניות הנסחרות בהונג קונג ושפועלות במרחב הגלובלי ובמדינות שונות בעולם – מניות הצפויות למשוך ביקוש מצד משקיעים רבים מתוך סין. בהקשר זה ממליצים במורגן סטנלי על מניית קבוצת הבנקים הבריטית-סינית HSBC Holdings – המניה בעלת המשקל הגדול ביותר במדד האנג סנג.
באופן טבעי למדי, HSBC הציג למשקיעים עמדה משלו לגבי החזית המומלצת בעקבות הרפורמה, בשוק שהוא מכיר אולי יותר טוב מכולם. מבחינתו הפוטנציאל המעניין טמון ב-275 החברות מהונג קונג שייפתחו למשקיעים הסינים. ספציפית בחר בנק ההשקעות במניות בעלות שווי נמוך יחסית למתחרות, עם סיכוי רב לתיקון כלפי מעלה לאחר פתיחת המסחר. ב-HSBC מציינים לדוגמה את חברת התוכנה הסינית Kingsoft, חברת המאפים producer China Mengniu Dairy, יצרנית המלט Anhui Conch Cement, חברת הבנייה Guangzhou R&F Properties, חברת הגז הטבעי Kunlun Energy, ענקית המשקעות והמזון major Tingyi Cayman Islands ועוד.
בקרדיט סוויס התייחסו להזדמנויות במניות A ו-H כאחד, בעיקר על פי פוטנציאל הרווח של החברות מכניסת משקיעים זרים לסין וסינים להונג קונג. בין השאר ציינו בבנק השוויצרי את מפעילת נמל התעופה בשנגחאי Shanghai International Airport, חברת המכוניות SAIC Motor, חברת המוצרים החשמליים לבית Qingdao Haier, וחברת התוכנות Yonyou Software – כולן בעלות מניות A. אשר למניות H, בקרדיט ממליצים בין השאר על יצרנית הטרקטורים First Tractor, חברת הביטוח AIA Group, ענקית מחשבי הPC Lenovo, ואופנת הספורט Anta Sports Products.
בנק ההשקעות היפני נומורה (Nomura) מציג רשימה ארוכה על פי מגזרי פעילות של מניות מומלצות, כשהקטגוריות המומלצות שלו הן יצרניות רכב, טכנולוגיה ומוצרי צריכה. בין השאר ממליץ הבנק על יצרנית המכוניות החשמליות BYD, חברת השבבים Semiconductor Manufacturing International, חברת האנרגיה China Oilfield Services, יצרנית העדשות והמיקרוסקופים Sunny Optical Technology, יצרנית הנייר Nine Dragons Paper Holdings ועוד. הרשימה של נומורה ארוכה, בין השאר כי היא כוללת קבוצת מניות לא קטנה שאותה הבנק ממליץ שלא לקנות.
חמישה גופים, כל אחד מהם די לוקח את ההמלצות לכיוון אחר – מה שרק מגביר את העניין של המשקיעים הגדולים בעולם, ושל אנשי הממשל הסיני שמן הסתם עוקבים אחר המתרחש באופן צמוד.