בלעדי לכלכליסט
איך הגיעה חברה זרה מלונדון למכרז האנליזות של הבורסה
ל"כלכליסט" נודע כי הבורסה בוחנת להתקשר עם שתיים מתוך תשע החברות שניגשו למכרז לאספקת אנליזות בלתי תלויות על חברות ביומד כדי לעודד את המסחר בהן
תשע חברות ייעוץ וניתוח כלכלי ניגשו למכרז הבורסה לפרויקט האנליזות לחברות טכנולוגיה וביומד, כך נודע ל"כלכליסט". בין הניגשות למכרז ניתן למנצוא את גיזה, ואריאנס, תבור, ערך מוחלט ודה קלו, וכן את אדיסון, שהמטה הראשי שלה נמצא באנגליה. אדיסון אינה מועמדת טבעית להגשת מועמדות למכרז בישראל, וייתכן שהדבר נובע מקשריו של מנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט, שעבד שנים ארוכות בשווקי המערב.
החברות שניגשו למכרז עוסקות במתן שירותי ייעוץ כלכלי ועסקי לחברות פרטיות וציבוריות, ומספקות הערכות שווי לחברות לצרכים שונים. חלקן היו מעורבות אף בהליכי הסדרי חוב של חברות במשק. פרויקט הביומד של הבורסה, בשיתוף עם רשות ני"ע, יצא לדרך בעקבות המלצות הוועדה לקידום השקעות בחברות ציבוריות הפועלות בתחום המחקר והפיתוח.
כיום נסחרות בבורסה בת"א כ־130 חברות טכנולוגיה וביומד אך אלו כמעט ולא זוכות לאנליזות לגביהן. זאת אף שאחד המנגנונים החשובים לקידום ותמחור של חברות סחירות הוא פרסום אנליזות של גופי מחקר, המסייעות בהבנת המידע המפורסם על ידי החברות ובתמחור ניירות הערך שלהן.
בישראל כיום, אסור לאנליסטים לגבות תשלום מחברות שאותן הן מסקרים אלא אך ורק מהלקוחות הרוכשים את האנליזה. האיסור נועד למנוע מצב של ניגוד עניינים שבו בשל האינטרס של האנליסט שהחברה תחזור ותשכור את שירותיו, הוא עשוי להעניק לה אנליזה חיובית וכך להטעות את המשקיעים.
כדי למנוע את ניגוד העניינים, הבורסה היא שתשמש כמתווך בהתקשרות בין החברות המסוקרות לחברות האנליזה. התשלום מהחברה המסוקרת יועבר לחברת האנליזה באמצעות הבורסה כתשלום שוטף ולא עבור האנליזה. מנגנון נועד לעודד אנליזות, בעיקר על חברות ביומד שאינן רווחיות בשנות פעילותן הראשונות ויש קושי להעריך את שווי פעילותן על בסיס הנתונים הכספיים שלהן.
ל"כלכליסט" נודע כי בבורסה בוחנים להתקשר עם שתי חברות אנליזה בשלב ראשון. הבורסה היא זו שתקבע אילו חברות יסוקרו על ידי כל אחת מחברות האנליזה שייבחרו לבסוף.