אנליסטים על צניחת מחיר הנפט: "משחקי הרעב כבר החלו"
הירידה במחיר הנפט הגולמי אל מתחת ל־50 דולר שולחת את חברות האנרגיה למלחמת הישרדות ומפריכה את התקווה להתאוששות התעשייה במהלך השנה הקרובה. אובדן ההכנסות הצפוי מביטול קידוחים שהפכו ללא רווחיים צפוי להגיע ל־1.6 טריליון דולר
הירידה המתמשכת במחיר הנפט דוחפת את חברות האנרגיה הבינלאומיות למאבק הישרדות. היום ירד מחירה של חבית אל מתחת ל־50 דולר, לראשונה מאז 2009. השפל החדש מביא חברות מחקר לחתוך את התחזיות להתאוששות במחירים במהלך שנת 2015, ולהציב אומדנים צנועים יותר למחיר חבית בחודשים הקרובים.
- הנפט צולל, גוברות הערכות הסוחרים כי מחירו יירד מתחת ל-30 דולר
- הנפט ממשיך לרדת והאג"חים של אפריקה וכלכלית י-ם צוללות
- כבוד למגזר: מחיר הנפט טרם הגיע לתחתית החבית
כך, למשל, אנליסטים של סיטיגרופ העריכו כי המחיר הממוצע לחבית נפט השנה יעמוד על 62 דולר, זאת לעומת הערכה קודמת של 80 דולר. בהתבסס על מגמות במקרי עבר של צניחה במחיר הנפט, העריכו בסיטיגרופ כי בשנה הקרובה המחיר לחבית לא צפוי להיות גבוה מ־70 דולר, 40% פחות ממחיר השיא שנרשם בשנה שעברה - 115.06 דולר. בענקית הפיננסים העריכו עוד כי המצב יחייב הסתגלות מהירה של חברות האנרגיה.
מסיבה זו, המגמות עתידות להביא לעצירת מיזמי קידוח שהפכו ללא כלכליים, והודעות על ביטול מיזמים צפויות כבר החודש. לפי הערכות, ביטול הקידוחים יביא לאובדן הכנסות מצטבר של עד 1.6 טריליון דולר לחברות האנרגיה. לפי הערכת סיטיגרופ, החשיפה של ענקיות אנרגיה דוגמת רויאל דץ' של או BP למיזמים שהפכו למפסידים בעקבות המשבר נע בין 5% ל־8%.
עם זאת, ג'אנה ברן מחברת הייעוץ האמריקאית ברוקשייר העריכה כי הסכנה לענקיות האנרגיה היא פחותה בהשוואה לסכנה שבה נתונות חברות האנרגיה הבינוניות והקטנות. "עלויות ההפקה שלהן גבוהות יותר, ולכן ההפסדים עתידים להיות קשים יותר", אמרה ברן לסוכנות הידיעות בלומברג.
בחברת המחקר האמריקאית ברנסטיין העריכו כי המצב יעמיד חברות אנרגיה רבות בפני מלחמה על המשך קיומן. בחברה השוו את המצב לסדרת הסרטים "משחקי הרעב", שמתארת מלחמת הישרדות בין גיבוריה. ניקולס גרין, אנליסט בכיר בברנסטיין, כתב בהודעה למשקיעים כי "מלחמת ההישרדות הזו היא בלתי נמנעת, גם אם המחיר יעלה ל־80 דולר לחבית. משחקי הרעב כבר החלו". גרין העריך כי הקידוחים הימיים, שעלותם גבוהה יותר, יהיו הראשונים שיופסקו וכי התאוששות בפעילותם צפויה רק בשנת 2017.