בלעדי לכלכליסט
גדעון ביקל במגעים לגיוס הון של 100 מיליון שקל לאגרקסקו
שלוש שנים אחרי שביקל רכש את החברה שמשווקת תוצרת חקלאות ישראלית מידי מפרק, הוא פועל לגיוס הון פרטי ממוסדיים וקרנות השקעה פרטיות לצורך מחקר ופיתוח זני תות שדה חדשים. המטרה: להגדיל שליטה ל־5% בתחום התמלוגים העולמי על זני החברה
שלוש שנים אחרי שביצעה הסדר חוב מתוקשר וגילחה למחזיקי האג"ח שלה 90% מחוב של 32 מיליון יורו, חברת אגרקסקו יוצאת לגיוס הון פרטי של 100 מיליון שקל ממשקיעים מוסדיים וקרנות השקעה פרטיות. כך נודע ל"כלכליסט". הפעם אגרקסקו, שמשווקת תוצרת חקלאית ישראלית, תגייס את הכסף תחת הבעלים החדש גדעון ביקל, שרכש את החברה מידי המפרק שלמה נס באוקטובר 2011 תמורת תשלום מזומן של 17.5 מיליון שקל והתחייבות להזרמה עתידית תלוית ביצועים בהיקף של 24.5 מיליון שקל. ביקל שכר את שירותיה של מגדל חיתום ובנקאות בניהולו של רועי אייזנמן להובלת ההנפקה שצפויה לצאת לפועל בשבועות הקרובים.
- גדעון ביקל יקים מרכז מסחרי ברעננה בהשקעה של 100 מיליון שקל
- עובדי אגרקסקו בלונדון: "החברה זרקה אותנו לכלבים"
- "במאזנים של אגרקסקו היו הלוואות פיקטיביות"
אגרקסקו מגייסת לצורך פעילות מחקר ופיתוח של זני תות שדה חדשים שהיא מבצעת בימים אלו. הפעילות תרוכז תחת חברה־בת חדשה של אגרקסקו בשם כרמל סטרובריז (Carmel Strawberries), והשווי הנשקף לחברה־הבת מהגיוס הוא 200 מיליון שקל. ביקל מעוניין להכניס איתו שותפים נוספים לפעילות החדשה, בעיקר לצורך הזרמת הכסף למחקר ופיתוח של הזנים ולשיווק הזנים ל־30 מדינות חדשות באירופה, אסיה וארה"ב.
בשיחה עם "כלכליסט" אישר ביקל כי הוא לקראת גיוס הון לחברה החדשה. "אנו בעיצומו של תהליך גיוס כסף כדי לפתח את פעילות המחקר של התותים שלנו" אומר ביקל. "התחלנו לחתום על הסכמים בעולם על זנים שלנו, ואני רואה בזה פוטנציאל גדול. הצלחנו ליצור שיפור בזנים עם מתיקות גדולה יותר וצבע יותר טוב. אנו מציגים את התות שדה שלנו בתצוגה בברלין בפברואר, וזה יהווה בסיס טוב לגיוס שלנו".
מהסדר חוב לגיוס הון
אגרקסקו עלתה לכותרות ביוני 2011 כשהודיעה כי אינה יכולה לעמוד עוד בהחזר חובותיה, וביקשה מבית המשפט המחוזי בתל אביב להיכנס להליך של הקפאת הליכים. באותה עת מדינת ישראל היתה בעלת השליטה (30%) באגרקסקו ואחראית למחיקה של 84% מחוב של 175 מיליון יורו כלפי מחזיקי אג"ח, בנקים ובעלי מניות.
מאז רכש ביקל את החברה באוקטובר 2011, הוא ביצע שינויים משמעותיים בפעילות. 620 עובדים של החברה בארץ ובחו"ל פוטרו, ונשארה מצבת כוח אדם מצומצמת של 49 עובדים (41 בישראל ו־8 בחו"ל). בנוסף נסגרו פעילויות מפסידות ישנות של שיווק תוצרת חקלאית של תפוחי אדמה וכנגד גדלה פעילות השיווק של מוצרים חקלאיים מבוקשים יותר כמו אבוקדו ותות שדה. כמו כן, אגרקסקו נכנסה לתחום של שיווק שמן ומחית אבוקדו תחת המותג Carmel המפורסם של אגרקסקו, זאת תחת שיתוף פעלה עם חברת גרינפילד הישראלית שמייצרת ומשווקת את שמן האבוקדו ומשלמת לאגרקסקו על המותג. בנוסף הגדיל ביקל את הרף הדרוש מהחקלאים לשיווק תוצרת חקלאית, מהלך שחסך עשרות מיליוני שקלים בשנה, שכן מעתה החברה פועלת עם מספר מצומצם יותר של חקלאים. בזכות צעדים אלו צומצמו הפסדי אגרקסקו מרמה של עשרות מיליוני יורו בשנה לאיזון בשנת 2014. גם מבחינה תזרימית אגרקסקו עומדת היום בכל תשלומי הקרן ובריבית שלה לבנקים בישראל.
לא על התות לבדו
גיוס ההון והקמת החברה החדשה הם פועל יוצא של החלטה אסטרטגית של ביקל להפריד את פעילות המחקר והפיתוח של אגרקסקו מפעילות השיווק של התוצרת החקלאית. אגרקסקו פועלת בשוק התוצרת החקלאית בשני כובעים: שיווק תוצרת חקלאית ישראלית בחו"ל, פעילות שממנה היא גוזרת ועמלה על כל ק"ג שהיא משווקת (תלוי באופי הגידול ובשוק שאליו היא משווקת); ופיתוח זנים של מוצרים חקלאיים שונים, פעילות שעליה היא מקבלת תמלוגים ממגדלים שמעוניינים להשתמש בזנים אלו. התשלום לאגרקסקו עבור הזכות לגדל זן שלה עומד על 1,800 שקל לכל דונם.
תחום השיווק של התותים נאמד בעולם בהיקף של 40 מיליארד דולר בשנה. אגרקסקו משווקת תותים למדינות אירופה, ובעיקר אנגליה, הולנד ורוסיה, ולקזחסטן באסיה, בהיקף של 1–2 מיליון יורו בשנה. שוק התמלוגים עבור הזנים של התותים נאמד ב־2 מיליארד דולר בשנה. הזנים של אגרקסקו מהווים היום פחות מ־1% מכלל הזנים בעולם, ועליהם היא מקבלת תמלוגים בהיקף של 1–1.5 מיליון יורו בשנה.
ביקל מעוניין להגדיל את פעילות אגרקסקו בתחום השיווק של תות שדה בעולם ולהגיע לנתח שוק של 5% בתחום התמלוגים — כלומר הכנסות של 100 מיליון דולר בשנה. עד היום פיתחה אגרקסקו תשעה זני תותים. בין הזנים המפורסמים שפיתחה נמנים הזנים אורלי, יובל, דנדי ומאור. הגיוס נועד להגדיל את מצבת כוח האדם של המחקר וכך להגדיל את היקף הזנים.
לביקל יש לא מעט בבטן על האופן שבו ניהלה המדינה את הליך המכירה של אגרקסקו. "ממשלת ישראל עשתה טעות שנתנה לאגרקסקו לקרוס. היא היתה החלון ראווה של החקלאות הישראלית. כל אורח מחו"ל הגיע לראות את הנעשה באגרקסקו. המדינה היתה צריכה לעשות לפחות מה שעשתה עם אל על, כלומר לשמור אותה חברה ממשלתית עד שתתאושש ורק אז למכור אותה. המחיר שממשלת ישראל משלמת היום על ההחלטה אז הוא הפגיעה בחקלאים ובהתיישבות וחוסר האמון של גופים בינלאומיים שמלווים כספים לחברות ממשלתיות".
כשנשאל ביקל על העובדה שלא מעט חקלאים מעדיפים לעזוב את אגרקסקו ולשווק את תוצרתם לבד, הוא שוב מאשים את הממשלה. "כתוצאה מהקריסה של אגרקסקו נוצר כאוס בקרב החקלאים. כל אחד חשב שהוא יוכל לייצא לבד, ומה שקרה שפתאום יש 200 יצואנים בישראל, רובם קטנים מאוד שרצים לשוק לעתים ללא כתובת, ולפעמים אנו קונים את הסחורה שלהם בכובע של החברה הבינלאומית שלנו כרמקסקו ומרוויחים מזה יפה מאוד".
אבוקדו לצד נדל"ן
הפעילות של יצוא תוצרת חקלאית אינה חדשה לביקל. עוד לפני שרכש את אגרקסקו פעל ביקל באמצעות חברת פרחי ביקל שבבעלותו בגידול פרחים, צמחי נוי, פירות וירקות ובשיווקם בעולם. ביקל הוא גם פעיל בתחום הנדל"ן ובבעלותו קניון הדרים בנתניה שאותו רכש מחברת מהדרין תמורת 23 מיליון שקל ופרויקט מגורים ברעננה. בנוסף ביקל מחזיק בשתי קרקעות: 225 דונם במושב בית חנן המשמשים כחווה לגידול ופיתוח זנים חדשים, ו־61 דונם בסמוך למושב נוה ירק, המשמשים לצורך גידולים שונים. בנוסף הוא מתגורר במושב כפר מל"ל בשטח של 17 דונם שמכיל גם הוא חממות לגידולים שונים. בשנת 2009 מכר ביקל לקבוצת עזריאלי מתחם גדול בסמוך לגן הוורדים שמדרום לראשון לציון תמורת 25–30 מיליון דולר. הונו של ביקל מסתכם על פי ההערכות בענף הנדל"ן, ב־400–500 מיליון שקל.