$
שווקי חו"ל

כל מה שצריך לדעת על החלטת ה-ECB בעניין הבטוחות של יוון

הבנק המרכזי של אירופה הגביר את הלחץ על הממשלה החדשה ביוון, המתנגדת לצעדי צנע, בניסיון לפתוח דיון מחודש לגבי הסיוע מהאיחוד. מה משמעות המהלך, למה דווקא עכשיו ומה יהיה עם הבנקים ביוון?

שירות כלכליסט 11:5405.02.15

הבנק המרכזי של אירופה הגביר אתמול (ד') את הלחץ על הממשלה החדשה ביוון, המתנגדת לצעדי צנע, בניסיון לפתוח דיון מחודש לגבי התנאים שעל פיהם תקבל המדינה סיוע מהאיחוד האירופי.

 

הבנק המרכזי הודיע לאתונה שהבנקים היווניים לא יוכלו יותר להציג את החוב הריבוני של יוון כבטוחה כנגד הלוואות מצד הבנק. 

 

מה בעצם החליט הבנק האירופי המרכזי?

למעשה הבנק המרכזי של אירופה הקפיא כתב ויתור המאפשר לבנקים יווניים להשתמש באג"ח ריבוניות בדירוג זבל כבטוחות להלוואות מידי הבנק המרכזי.

 

למה החליט ה-ECB לעשות את זה?

האג"ח היווניות הן בעלות דירוג "זבל" ועל כן היה צורך בכתב הוויתור כדי שהבנקים במדינה יוכלו להעמיד בטוחות עבור מימון זול מידי הבנק המרכזי של אירופה. אחד מהתנאים לכתב ויתור זה היו עמידתה של יוון בתנאי תוכנית החילוץ שהציב האיחוד.

 

אולם תחת התנאים הקיימים כעת, הבנק המרכזי לא יכול לדעת בוודאות אם תצליח הממשלה החדשה של יוון לחתום על תוכנית חילוץ חדשה. מעבר למהלך הרשמי, הצעד מתפרש גם כמסר ברור שבדומה לגרמניה, הבנק לא מתעתד להעניק ליוון את האפשרות לבצע מהלך של מיחזור חוב. כמו כן, על פי הדיווחים, הבנק המרכזי לא מתכוון לאפשר לממשלת יוון לגייס מימון קצר-טווח באמצעות הנפקתן של אג"ח ממשלתיות חדשות בניסיון להשיג מימון לממשלה בזמן שהיא מנסה להגיע להסכם חדש עם נושיה.

 

 

מריו דראגי מריו דראגי צילום: אוראל כהן, בלומברג

 

מה יהיה עכשיו עם הבנקים של יוון?

התפתחויות אלו לא מתקבלות בברכה בקרב הבנקים ביוון אחרי שספגו משיכות משמעותיות של פיקדונות לפני ואחרי הבחירות שנערכו בינואר, שהציבו בראשות המדינה את מפלגת סיריזה של אלכסיס ציפרס המתנגדת לרעיון של צעדי צנע. "סביר להניח כי חדשות אלו ירתיעו את לקוחות הבנקים ויביאו למשיכות נוספות של פיקדונות. עם זאת, אם יוון תצליח להגיע להסכם עם הטרויקה, אני בטוח שהבנק המרכזי ישיב לתוקפו את כתב הוויתור", אמר למרקט ווטץ' פטר בוקוואר, אנליסט שווקים בכיר בלינדסי (Lindsey Group ).

 

על אף תגובתם המיידית השלילית של השווקים, אנליסטים אומרים כי אג"ח הזבל הן חלק קטן יחסית של הבטוחות שבהן השתמשו בנקים יוונים למימון פעילותן, נכון לסוף השנה שעברה. מומחים מעריכים כי הבנקים היוונים השתמשו ב-8 מיליארד יורו באג"ח ריבוני, לכל היותר, כבטוחות להלוואות מהאיחוד, נכון לדצמבר – זאת לעומת הלוואות בסך של 56 מיליארד יורו.

 

בתוך כך הודיע הבנק המרכזי של אירופה כי הבנקים היווניים יוכלו לקבל מימון במסגרת תוכנית החירום להענקת נזילות (emergency liquidity assistance ) המאפשרת קבלת הלוואות יקרות יותר הנרשמות בספרי הבנק המרכזי של יוון במקום אצל הבנק המרכזי של אירופה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x