בלעדי לכלכליסט
"אם בירן דוחה הצעת ויסמן, שלא ידרוש הנחות"
קבוצת אלון דחתה הצעת דודי ויסמן לרכישת אלון רבוע כחול בלי שהתקיים דיון עם דירקטריון הקבוצה בנושא. פסגות, ממחזיקי האג"ח הגדולים של אלון, ביקש מההנהלה כי תסביר מי בחר ומדוע לדחות את ההצעה. מחזיקי האג"ח משתמשים כעת בדחייה כמנוף לחץ במו"מ על ארגון מחדש של החוב
דירקטורים בקבוצת אלון הבהירו אתמול ל"כלכליסט" כי הצעה של דודי ויסמן לרכישת השליטה באלון רבוע כחול, הועברה אליהם אך לא נערך בה דיון. דוברת קבוצת אלון הודיעה אתמול בבוקר לכלי התקשורת כי הנהלת החברה דוחה על הסף את הצעת הרכש שהגיש דודי ויסמן. "אלון רבוע כחול לא עומדת למכירה. הנושא אינו על הפרק.
- אלון הודיעה על דחיית הצעת ויסמן, עוד לפני שהנושא נידון בדירקטוריון
- ויסמן הציע לרכוש את רבוע כחול ב־850 מיליון שקל
- שרגא בירן מגשש מול המוסדיים למיחזור חוב באלון
ההנהלה החדשה תתמקד בפיתוחה של החברה ובהשבחתה, וסבורה ששווייה גבוה בהרבה מהשווי שעליו מתבססת הצעתו של דודי ויסמן". ההצעה שנחשפה אתמול ב"כלכליסט" היא למניות השליטה (72.7%) בריבוע כחול לפי שווי 850 מיליון שקל – 20% יותר משווי השוק של אלון רבוע כחול.
אמש אמורה היתה להתקיים ישיבה של דירקרטוריון אלון לדון בנושאים שונים, אבל ההודעה שנמסרה, ללא תיאום עם הדירקטורים, העלתה סימני שאלה כבדים גם אצל הגופים המוסדיים שמחזיקים באג"ח אלון.
עוד נודע ל"כלכליסט" כי בית ההשקעות פסגות, ממחזיקי האג"ח הגדולים בחברה, העביר לחברה דרך נאמן האג"ח, חברת הרמטיק, שלוש שאלות מהותיות: האם אכן ניתנה הצעה ומה היה תוכנה; האם ההצעה אכן נדחתה ואם כן מה היו האורגנים בחברה שדנו בהצעה ודחו אותה ומאיזה שיקולים; אם זה אכן כך, האם לקחו בחשבון את השיקולים של בעלי האג"ח ואת יכולת החברה להחזיר להם את החוב.
בימים אלו מנהלים מחזיקי האג"ח של אלון מגעים מול הקבוצה לארגון מחדש של החוב כלפיהם ומימוש נכס בקבוצה יכול היה לתרום ליכולותיה לעמוד בהתחייבויותיה. לאלון חוב של 2.2 מיליארד שקל לגופים מוסדיים ומצבה התזרימי בעייתי מאחר שלחברה אין אמצעים לעמוד בפרעון האג"ח ב־2016 של 400 מיליון שקל, תשלום ראשון מבין שבעה.
מנוף למו"מ
כעת יכולים מחזיקי האג"ח להשתמש בהצעת בירן כמנוף להפעלת לחץ על קבוצת אלון לשפר עמדות בכל הנוגע להצעה לארגון החוב מחדש. "אם שרגא בירן כזה גבר גבר וזורק את ההצעה של דודי ויסמן מכל המדרגות, איך הוא בא אחר כך אלינו ומבקש הנחות?", תהה מנהל השקעות בכיר באחד הגופים המוסדיים המחזיקים באג"ח של קבוצת אלון.
בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" את מתווה ההצעה של קבוצת אלון שגובש על ידי Value Base. לפי ההצעה, מבקשים באלון להקדים למחזיקים תשלומי חוב בהיקף כולל של 570 מיליון שקל שהיו אמורים להיות משולמים במהלך 2016 וכן להעניק להם שעבוד שלילי על חלק ממניות החברה־הבת אלון USA ואלון דלק. אלא שבתמורה מבקשים באלון מהמחזיקים לוותר על קנס פירעון מוקדם, שעומד לפי שטר הנאמנות על תוספת תשלום של 17%, הן על התשלום הנוכחי והן על כל תשלום חוב עתידי שיוקדם. כן מתבקשים המחזיקים לוותר על השוט המשמעותי ביותר שבידיהם — הזכות להעמיד את החוב לפירעון מיידי במקרה של הורדת דירוג מתחת לדירוג הנוכחי -A.
"כבר תקופה שאנחנו מאיימים על קבוצת אלון שנפנה לחברת הדירוג ונדרוש שהדירוג יירד, אחרת ראה בה כמי שחטאה לחובת הנאמנות שלה. יש לנו כאן מנוף לחץ עצום על החברה, ועכשיו הם דורשים מאיתנו לוותר על זה בשביל הקדמת תשלומים. אנחנו מוכנים לחכות עם דרישת הפירעון עד שהדירוג יירד בשתי רמות ולא אחת, אבל ודאי שלא נחכה עד שהדירוג יירד ל־-BBB כמו שהחברה מציעה כרגע", אומר בכיר בגוף מוסדי נוסף.
מוסדי אחר הוסיף: "אם בא ויסמן ואומר שמוכן לשלם 850 מיליון שקל, ברור לי שהוא מציע כאן סכום נמוך, כי לפי החישוב הזה הוא מייחס למגה (רשת הקמעונאות שתחת אלון רבוע כחול — ר"ב) שווי שלילי. אבל בעיניים שלי כמחזיק אג"ח לא אכפת לי כי עסקה כזו מקטינה לי את המינוף ומשאירה הון עצמי חיובי תוך הוצאת גורם סיכון מהותי (אלון רבוע כחול — ר"ב). בסופו של יום קבוצת אלון התחייבה לשלם לי כסף. בעלי המניות לא רוצים למכור נכס בזול? אין בעיה. אז תביאו את הכסף מהבית. ההצעה של ויסמן מוכיחה פה שאפשר למכור נכסים די בקלות במחיר שוק ומעלה, ועבורנו זה מספיק. רוצים זמן למכור נכסים בתמורה לפרמיה ראויה? אין שום בעיה, זה אינטרס לגיטימי של בעלי הון, אבל למה אנחנו כנושים צריכים לתת להם הקלות?".
פוטנציאל להצפת ערך
בצד השני של המתרס, גורמים המקורבים לקבוצת אלון מציגים תמונת מצב אחרת. לטענתם, לא היה שום מקום לדון בהצעה של ויסמן שהיא נמוכה משמעותית מהערכות שווי פנימיות שבידי החברה. "שווי השוק לחלוטין לא משקף את השווי האמיתי של אלון רבוע כחול", אמר מקורב לחברה. יש באלון רבוע כחול פוטנציאל להשבחה דרמטית. לפי שווי השוק הנוכחי מגה, הנכס המרכזי מקבל שווי שלילי של 300 מיליון שקל. מספיק שמגה תהיה שווה אפס וכבר יש הצפת ערך של 300 מיליון שקל. מעבר לזה הנדל"ן שבאמצעותו פועלת היום מגה לא משוערך לפי השווי האמיתי שלו כי מגה משתמשת בו, אבל אם הם ימכרו, יש גם פוטנציאל אדיר של הצפת ערך".
עוד מוסיף המקורב: "דודי ויסמן לא עשה עבודה טובה כמנכ"ל אלון רבוע כחול, החל מרכישת רשת AM:PM במחיר מופקע מבלי לבצע סינרגיה וכלה בניהול השוטף של מגה. ההצעה שלו היא לרכוש את אלון רבוע כחול היא במובן של 'הרצחת וגם ירשת?'". לדברי המקור "ויסמן השחית ערך באלון רבוע כחול, ועכשיו הוא מציע לקנות אותה בנזיד עדשים. אנחנו פועלים כדי להדיח אותו מניהול אלון רבוע כחול וזה רק עניין של זמן. ההצעה שאנחנו באים איתה למחזיקי האג"ח היא בבחינת win win גם להם כנושים וגם לנו כבעלי מניות".
בתגובה אמר אתמול בכיר באחד הגופים המחזיקים באג"ח: "אם הם מדברים על היכולת להציף ערך של הנדל"ן, אז למה הם מימשו בתחילת השבוע מניות של רבוע כחול נדל"ן בתמורה ל־70 מיליון שקל? כנראה שהמצב של מגה לא כזה טוב שמממשים נדל"ן בכזה דיסקאונט, לא? מעבר לזה, אני לא רואה איך עם כל הסכסוכים בין בעלי השליטה ניתן לעבוד יחד ולהציף ערך במגה, וגם אם תהיה הנהלה יציבה, אין שום ביטחון לכך".
זה גם אישי
דירקטורים באלון טענו כי מדובר בתרגיל של ויסמן, וכי ההצעה בעייתית מאחר והיא משאירה אותו כבעל מניות בהחברה־האם, כשמשם הוא יכול להמשיך ו"לעשות בעיות" לחברה ולבירן.
בין דודי ויסמן ושרגא בירן קיים הסכם במבי (Buy me Buy you), שלפיו לכל אחד הזכות להציע לרכוש את חלקו של שותפו. מדודי ויסמן נמסר בתגובה "אם בירן טוען שההצעה שנתתי נמוכה מדי, שיתכבד וייתן לי הצעה טובה יותר".