נובל חותכת את ההשקעות בעולם, ועוצרת פיתוח המאגרים בישראל
ההודעה של החברה מגיעה במסגרת הדו"חות הכספיים לרבעון הרביעי של 2014 בהם פספסה בענק את תחזית ההכנסות. נובל: "משהים את פיתוח תמר ואת קידום פרויקט לווייתן עד למציאת פתרון רגולטורי בישראל". המניה נופלת ב-6%
"החלטנו להשהות את פיתוח מאגר הגז תמר ואת קידום פרויקט לווייתן עד למציאת פתרון רגולטורי לנושא הגז בישראל", כך לפי הודעת נובל אנרג'י במסגרת פרסום הדו"חות הכספיים של החברה לרבעון הרביעי של 2014. על כוונת החברה לעצור את השקעותיה בישראל נכתב לראשונה ב"כלכליסט" לפני כחודשיים.
עם זאת, הדגישו בנובל כי הם מחוייבים לפעול על מנת למצוא פיתרון שיהיה מוסכם על כל הצדדים בישראל. "אנחנו מחוייבים למציאת פיתרון ראוי ובר ביצוע שיאפשר את פיתוח המאגרים בישראל", מסרו מהחברה.
- המדינה הציגה מתווה לפירוק מונופול הגז
- נובל אנרג'י ודלק דורשות שהמדינה תבטיח את יצוא הגז למצרים
- גילה דוחף להפחית את כוחה של נובל, רוב הפקידים בעד פשרה
לגבי הרבעון הרביעי של 2014 נובל אנרג'י דיווחה על רווח נקי של 402 מיליון דולר שהם 1.05 דולרים למניה, בהשוואה לרווח נקי של 134 מיליון דולר שהם 37 סנט למניה ברבעון המקביל אשתקד. ללא הוצאות חד פעמיות הרווח הנקי עמד על 38 סנט למניה - ירידה של 20 סנט. תחזיות השוק עמדו על רווח נקי של 34 סנט למניה.
ההכנסות של נובל ברבעון הרביעי עמדו על 1.07 מיליארד דולר, לעומת הכנסות של 1.33 מיליארד דולר ברבעון המקביל. תחזיות השוק עמדו על הכנסות של 1.24 מיליארד דולר.
לגבי 2015, נובל הודיעה כי בכוונתה לחתוך ב-40% בהשקעות המתוכננות, בעיקר בשל הירידה החדה במחירי הנפט וביטול מספר פרויקטים. חלק מחיתוך ההוצאות משוייך להקפאת פיתוח הפרויקטים בישראל.
המדינה תפרק את מונופול הגז של תשובה
אתמול, משרדי האוצר, האנרגיה ורה"מ הציגו את המתווה הכמעט סופי שגובש בשיתוף הממונה על הגבלים עסקיים דיויד גילה לטיפול במונופול הגז. המתווה הוצג לפני אנשי דלק שבשליטת יצחק תשובה ולפני אנשי נובל, זאת לאחר סבב שיחות שנערך מול החברות במשרדי ההגבלים העסקיים.
כזכור, לפני כחודשיים הודיע גילה שהוא מתכוון להכריז על נובל ודלק כבעלי הסדר כובל בשל האחזקות הצולבות שלהן במאגר תמר ולווייתן. ההכרזה גרמה להקפאת ההשקעות של נובל בישראל בטענה של "פגיעה בנכסים", מה שהוביל להקמת צוות בין משרדי – אוצר, אנרגיה, רה"מ והגבלים עסקיים – כדי לדון עם החברות על מתווה מוסכם.
על פי המתווה המוצע, שפורסם השבוע בכלכליסט, המדינה רוצה ליצור מצב של שלושה שחקנים במשק הגז כבר עד סוף העשור. לפיכך, הפתרון הממשלתי כולל מהלך קצר טווח לטיפול במונופול מאגר תמר ומהלך ארוך טווח שכולל טיפול באחזקות הצולבות של דלק ונובל במאגר לווייתן. הפתרון קצר הטווח כולל שיווק בנפרד של הגז שקיים במאגר תמר באחד משני האופנים – או שכל שחקן ימכור ביחס לחלקו באחזקות, או שכלל השותפות תמכור לישראמקו (28.75%), והיא תוגדר כמשווקת הרשמית של המאגר לישראל. במקביל, דלק (31.25%) תמכור את אחזקותיה במאגר בתוך שנתיים עד שלוש שנים.