יוסי ביינארט: "פעם צעקו על בריחת מוחות מישראל, היום אנחנו מוכרים אותם"
מנכ"ל הבורסה בכנס מדדים של כלכליסט וקסם: "בישראל גם החב' הישראליות שכבר מצליחות לגדול מנפיקות יותר ויותר בחו"ל. זה לא בהכרח רע אם היעד המרכזי של החב' הללו הוא בחו"ל. זה שאנחנו לא משתתפים בזה זו הבעיה"
"החדשות הטובות מהמועמדים לשרי אוצר הוא שכולם הבינו שהשוק בבעיה וצריך לתקן אותו. צריך לזכור שהתהליכים הללו ארוכים מאד", כך אמר יוסי ביינארט, מנכ"ל הבורסה, בכנס מדדים של כלכליסט וקסם על מקורות השקעות הפנסיה של הציבור.
"מאין תבוא הפנסיה שלי" שאל והציג אפשרויות "מאג"ח ממשלתי? מאג"ח חברות? מהשקעות בחו"ל? מנדל"ן? ברור שיש אפיקים שונים שאפשר להשקיע בהם אבל איך אבטיח שכמות הכסף ששם היום תספק בעתיד את הפנסיה. כשמסתכלים על השוק מבינים שאנחנו בבעיה". ביינארט התייחס לכך שיותר ויותר כספי פנסיה מחפשים השקעות כאשר מ-2005 זינק תיק ההשקעות המוסדי מ-600 מיליארד שקל ל-1.1 טריליון שקל ב-2013 כאשר לפי תחזיות ב-2025 יגיע היקפו ל-2.2 טריליון שקלים.
"מדי שנה קולטים הגופים המוסדיים המנהלים את כספי הפנסיה בין 20-25 מיליארד שקלים נטו ובמקביל מדי שנה 40 מיליארד שקל של אג"ח שגייסו חברות במשק נפדים כך שעוד כספים מחפשים השקעות" הסביר. "אז מאיפה נביא להם סחורה להשקיע בה?" לדבריו, "שלושת המקורות הן השקעות בחברות ממשלתיות, השקעה בחברות גדולות של מסחר ושירותים והשקעות בחברות קטנות ובינוניות. זה כיוון נכון. הסיגמנט הכי מעניין בעינינו הוא חברות קטנות ובינוניות וצומחות. בישראל אין חברות גדולות למעט טבע. זו עובדה. בנוסף לכך יש בעיה נוספת. ההיצע בישראל מצומצם והמגזר התעשייתי הולך וקטן. המגזר התעשייתי ירד מ-24% מהשוק בשנות ה-90 ל-20% לפני עשור ו-15% כיום כשעיקר ההשקעות מנותבות למגזרי הפיננסים, הנדל"ן והשירותים.
"בישראל אין כמעט תעשייה. כשיש חברות תעשייתיות הן יוצרות תעסוקה. אז אין חברות גדולות ואין חברות תעשייתיות. גם החברות הישראליות שכבר מצליחות לגדול מנפיקות יותר ויותר בחו"ל. זה לא בהכרח רע אם היעד המרכזי של החברות הללו הוא בחו"ל. זה שאנחנו לא משתתפים בזה זו הבעיה. המוסדיים מנהלים הרבה כסף ורוצים לנתב אותו לחברות גדולות ומבנה השוק הוא כזה שמתאים לחברות גדולות בדגשים על ממשל תאגידי וכללים מחמירים שלא מפריעים לחברות גדולות אבל נטל על חברות בינוניות קטנות וזה האתגר שלנו - לחזק את החברות הקטנות והבינוניות. אלו לא מצליחות לגדול בארץ ונמכרות. חברות אלו מוכרות כי לא מוצאות מקורות מימון וזה מבחינתי כישלון.
"הפסדנו חברה טובה. פעם צעקו על בריחת מוחות. היום אנחנו מוכרים אותם. הרעיון של הנהלת הבורסה זה לאפשר לחברות הללו לגייס כסף ומימון בארץ. צריך לטפח את החברות הללו מהיותן קטנות ופרטיות. לוודא שלא שינו בעלות מהסיבות הלא נכונות של אין ברירה. צריך להתחיל לתת לחברות כאלה שירותים. לסייע להם בניהול השוטף של מבנה ההון. בעתיד יש צפי שיהיה יותר מסחר בחברות פרטיות מאשר ציבוריות. יתכן שחברות אלו ירצו סוג של מסחר כמו משקיע חדש שרוצה להיכנס ולאתר עובד שמוכן למכור אופציות. צריך גם לסייע לחברות אלו במתן מחקר. להקל עליהן כך להנפיק כי כיום אף אחד לא מכיר אותן ולכן קשה להן לגייס בשוק ההון. סיגמנט נוסף הוא של חברות ישראליות הנסחרות בחול", הוסיף.
לדבריו, "יש חברות שלא רוצות רישום כפול כדי לא להיות כפופות לרגולציה מקומית אבל צריך להחזיר חברות אלו הביתה דרך מסחר כפוי בהן ללא רישום דרך שקלים ואז להוזיל עלויות לגברת כהן מחדרה וזה כמובן יסייע בהגדלת המסחר וכך נסגור מעגל: סייענו לחברה הקטנה וסייענו לה לגדול ואם בסוף תלך לחו"ל נוכל לחזור ולסחור בה גם פה"